Valstybinės įmokos į pensijų fondus nusižengia ekonomikos dėsniams?

Pensijų reforma atvėrė gyventojams galimybę kaupti papildomus pinigus II pakopos pensijų fonduose, garantuojant jiems papildomą valstybės paramą.

Laidos „Tautos aikštė“ vedėjas Andrius Tapinas.<br>D. Umbrasas
Laidos „Tautos aikštė“ vedėjas Andrius Tapinas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Apr 19, 2013, 12:43 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:52 AM

Tokia sistema pasirinkta tam, kad lietuviai noriau kauptų pensijai privačiuose fonduose ir ilgainiui sumažintų „Sodrai“ tenkančią naštą.

Ketvirtadienį transliuotoje LRT televizijos laidoje „Tautos aikštė“ buvo iškelta mintis, kad valstybei nedera investuoti pinigų į privatų verslą.

Galbūt išeitis – valstybinis pensijų fondas, kuriuo pasitikėtų tiek politikai, tiek gyventojai?

„Nėra valstybių, išskyrus Estiją ir Latviją, kurios iš valstybės biudžeto finansuotu privačius fondus. Vakarų šalyse verslas taip lengvai rankos į valstybės kišenę nekiša“, - kalbėjo laidos svečias, ekonomistas Romas Lazutka.

Kita vertus, tokį pensijų fondų finansavimo būdą pasiūlė Europos Sąjunga, jį palyginti sėkmingai taiko Latvija ir Estija (pastarojoje šalyje gyventojai sukaupė jau dvigubai didesnę pinigų sumą, nei lietuviai).

„Europos Sąjunga pakankamai gerai vertina mūsų reformą“, - tvirtino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Audrius Bitinas.

Jam prieštaravo Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas:

„Kieno sąskaita mes imsime tuos pinigus ir dėsime į ateitį? Todėl aš nepritariu šiai sistemai. Aš ne prieš antrą ar trečią pensijų pakopą, o prieš tai, kad mes imame viešuosius pinigus ir juos dedame į privačius fondus“, - piktinosi seimūnas.

Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos narys Jonas Dirginčius pasiūlė problemą spręsti įsteigiant valstybinį pensijų kaupimo fondą, tačiau jo idėja nebuvo sutikta palankiai.

Lietuvos banko atstovas Vilius Šapoka ragino lietuvius pagaliau išmokti prisiimti atsakomybę dėl savo ateities.

„Žmonės vakarų šalyse nuo seno susidurdavo su tokiomis rizikomis, kaip nedarbas, mažos pajamos. Ten savimi reikia rūpintis pačiam. Dėl to jie atideda daugiau (pinigų, - Red.). Reiktų pamiršti sovietinę nostalgiją ir laukti kol kažkas mumis pasirūpins“, - kalbėjo V. Šapoka.

J. Dirginčius pastebėjo, kad žmonėms gali būti sunku apsispręsti, kai valdžios nuotaikos tokios permainingos.

„Kaip galima padaryti protingą sprendimą 25-30 metų į priekį, jei Seimo nariai patys kas pusmetį kaitalioja sprendimus?“, - klausė laidos svečias.

Laidos metu žiūrovų buvo klausiama, kuo jie labiau pasitiki – privačiais pensijų fondais ar „Sodra“. Rezultatu 237- 129 laimėjo privatūs pensijų fondai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.