Kaminų remontuotojai siutina vilniečius

Baigiantis šildymo sezonui vieni Vilniaus gyventojai keikė miesto valdžią už nė kiek nesumažėjusias šildymo kainas, o kiti – už kaminų remontą.

Teigiama, kad Lvovo gatvėje esančio namo kaminus remontuoti buvo būtina.<br>D.Umbraso nuotr.
Teigiama, kad Lvovo gatvėje esančio namo kaminus remontuoti buvo būtina.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė („Sostinė”)

Apr 20, 2013, 12:40 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:54 PM

Vilniuje į Lvovo g. 13A namo kiemą balandžio 4 d. įriedėjo didžiulis kranas ir prasidėjo kaminų remontas, trunkantis daugiau nei dvi savaites.

Kaip teigė namą administruojančios bendrovės „Mano būstas” specialistai, kaminų remonto esą reikėję imtis nedelsiant, nes jau buvo pradėję kristi jų plytos.

Kai kurie namo gyventojai tikina, kad vieną plytą nuo stogo kažkas specialiai švystelėjo, kad „Mano būstas” turėtų pretekstą imtis tūkstančius kainuosiančio kaminų remonto.

Pilni butai dūmų ir suodžių

Kai prasidėjo kaminų remontas, Vilniuje dar karaliavo žiema. Todėl krosnimis šildomo namo gyventojai stvėrėsi už galvos, kai pro krosnių angas pradėjo byrėti tinkas bei suodžiai ir veržtis dūmų kamuoliai.

Taip atsitiko dėl to, kad, pradėjus ardyti dešimtmečius remonto nemačiusius kaminus, iš jų krintantis tinkas ir plytos užkimšo dūmtraukius.

„Mes negalime pasikurti krosnies, nors šeimoje yra mažas vaikas, kuris irgi priverstas kvėpuoti dūmais”, – skundėsi namo gyventoja Ina Matulionienė.

Moteris piktinosi, kad bendrovė „Mano būstas” nepalaukė dar bent kelias savaites, kol atšils orai ir nebereikės kūrenti krosnių.

Įtaria gudrią klastą

Kitas šio namo senbuvis Kazimieras Šliužas piktinosi, kad „Mano būstas” net neperspėjo, jog bus remontuojami kaminai: „Nors mūsų name nėra bendrijos, vis tiek reikėjo bent sušaukti įgaliotųjų asmenų susirinkimą, paaiškinti, kiek mums tai kainuos. Dabar mes tik spėliojame, ar reikės šimtus, ar tūkstančius mokėti.

Tą dieną, kai nuo stogo atseit nukrito plyta, buvo daug sniego. Todėl jei ji iš tikrųjų būtų kritusi, būtų matyti sniego nuošliauža. Iš tiesų jos nebuvo matyti, o plyta kažkodėl nukrito tiesiai ant kieme stovinčio automobilio. Ko gero, taip tik buvo imituota, kad krinta kaminų plytos”, – dalijosi savo įtarimais K.Šliužas.

Plytos gali kristi ant galvos

Remonto darbus organizavęs „Mano būsto” vadybininkas Sigitas Pečiulis tikino, kad šio namo kaminai – jau seniai avarinės būklės: „Dėl kai kurių gyventojų kaprizų kaminai neremontuoti nuo 2006 metų ir neaišku, kada valyti. Kai pradėjo kristi plytos, mes buvome priversti remonto darbus organizuoti skubos tvarka.”

Paklaustas, kodėl nebuvo laukiama, kol atšils orai ir namo gyventojams nebereikės kūrenti krosnių, vadybininkas tvirtino, esą kaminai jau kėlė grėsmę: „Juk vaikams, išėjusiems į kiemą, galėjo ant galvos nukristi plyta arba visas kaminas.”

Kiek gyventojams teks pakloti už kaminų remontą, S. Pečiulis atsakyti negalėjo: „Aš neseniai dirbu, todėl negalėčiau pasakyti, kiek šie darbai kainuos. Tik žinau, kad suma gali būti nemenka, nes darbų teko imtis skubos tvarka. Todėl negalėjome organizuoti konkurso ir pasirinkti pigesnių pasiūlymų.”

Gresia gaisras

Miesto daugiabučius administruojančios 28 įmonės prižiūri 4 tūkst. 478 namus, kurie šildomi krosnimis.

Daugiausia tokių namų yra bendrovės „Naujamiesčio būstas” teritorijoje. Ji administruoja 293 krosnimis šildomus namus.

Ugniagesiai rekomenduoja, kad prieš šildymo sezoną iš dūmtraukių ir krosnių būtų išvalomi suodžiai.

Šildymo sezono metu šį darbą reikia atlikti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Priešingu atveju gali kilti gaisras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.