Bedarbiai pašalpų nori, o dirbti – ne

Socialines pašalpas ir vienkartines išmokas iš Kauno savivaldybės biudžeto gaunantys asmenys už tai turi atlikti seniūnijose jiems paskirtą visuomeninę veiklą. Tačiau ne visi remiami kauniečiai linkę į rankas paimti šluotą ar atlikti pagalbinius darbus.

Visuomenei naudinga veikla gali būti: aplinkos tvarkymas, parkų, miškų, medelynų, želdinių tvarkymas ir priežiūra, pagalba socialinėse, švietimo įstaigose.<br>M. Patašius
Visuomenei naudinga veikla gali būti: aplinkos tvarkymas, parkų, miškų, medelynų, želdinių tvarkymas ir priežiūra, pagalba socialinėse, švietimo įstaigose.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-21 10:17, atnaujinta 2018-03-07 23:19

„Pašalpas ir vienkartines išmokas gaunantys žmonės komisijos sprendimu siunčiami į seniūnijas pagal gyvenamąją vietą. Tik atlikę veiklą, jie gali gauti išmokas“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė.

Sausio – kovo mėnesiais Socialinės paramos skyrius išdavė 772 siuntimus asmenims į seniūnijas. Visuomenei naudingą darbą atliko šiek tiek daugiau nei pusė asmenų – 414.

Daugiausia visuomenei naudingos veiklos per pirmuosius tris mėnesius atlikta Dainavos, Šančių ir Aleksoto seniūnijose. Čia įvairiais darbais užsiėmė beveik pusė į visas miesto seniūnijas atvykusių asmenų.

„Dalis žmonių tvarkė seniūnijos aplinką. Kitus siuntėme padėti labdaros organizacijai „Maisto bankas“, taip pat atlikti pagalbinius darbus parapijoje, darželiuose. Keletas žmonių buvo apmokyti ir dirbo pas mus seniūnijoje“, – pasakojo Dainavos seniūno pavaduotoja Asta Chanko.

Pasak Šančių seniūnijos specialistės Alnoros Bagdonienės, beveik visiems atvykusiems asmenims buvo skirti aplinkos tvarkymo darbai: kasti sniegą, rinkti šiukšles gatvėse ar parkuose, tvarkyti kapines.

Panaši veikla laukė ir Panemunės seniūnijoje. „Žiemą remtini žmonės kasė sniegą ir barstė takus aplink seniūniją, kapines, švietimo įstaigas“, – teigė Panemunės seniūnijos specialistė Alma Žaltauskaitė.

Beveik trečdalis asmenų dėl pateisinamų priežasčių negalėjo atlikti jiems skirtos veiklos arba suderino su seniūnija atidėti terminą vėlesniam laikotarpiui.

Beveik šimtas gyventojų į seniūnijas iš viso neatvyko arba atvykę atsisakė atlikti visuomenei naudingą veiklą. Jiems socialinė pašalpa arba vienkartinė išmoka nebus skirta.

„Organizuodami veiklą visada atsižvelgiame į asmens profesinį pasirengimą, asmeninius gebėjimus, pomėgius, įvertiname jo pajėgumą. Jeigu asmuo nenori atlikti jam paskirtos veiklos, mes jo priversti negalime, tačiau ir pinigų tuomet jis negaus“, – tvirtino Kauno seniūnų sueigos pirmininkas Algimantas Vilkevičius.

Visuomenei naudinga veikla gali trukti ne ilgiau kaip 4 valandas per parą, 40 valandų per mėnesį.

Gaunantieji iki 300 litų pašalpas ar kompensacijas per mėnesį visuomenės labui turi atidirbti nuo 4 iki 24 val., 300–700 litų išmokas – nuo 12 iki 40 val. Jei skiriama 700– 1150 litų pašalpa, dirbti reikia 24–52, jei 1150–1500 – nuo 60 iki 64, o jei daugiau nei 4500 litų – 52–84 val.

Visuomenei naudinga veikla gali būti: aplinkos tvarkymas, parkų, miškų, medelynų, želdinių tvarkymas ir priežiūra, pagalba socialinėse, švietimo, sveikatos, kultūros ir kitose įstaigose ir institucijoje, pagalba nevyriausybinėse organizacijose, veikiančiose socialinės, švietimo, sveikatos, kultūros, aplinkosaugos srityse, pagalba teikiant socialines paslaugas, organizuojant kultūros, sporto ir kitus renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.