I. Laursas: „Iškalęs“ krepšinio taisykles, jo žaisti nemokėsi“

Vienas sėkmingiausių, ryškiausia Europos technologijų žvaigžde tapęs verslininkas iš Lietuvos, sukūręs nepriklausomą mobiliąsias aplikacijas platinančią bendrovę „GetJar“, Ilja Laursas studentams aiškino apie verslo kūrimą – nuo idėjos iki jos įgyvendinimo. O išgirdęs, kad studentai menkai skiria kreditą nuo investicijų, prakalbo ir apie aukštojo mokslo spragas – atotrūkį tarp teorinių ir praktinių žinių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 23, 2013, 2:14 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:52 PM

Pasaulio Ekonomikos Forumas išrinko „GetJar“ „2011-ųjų Technologijos pioniere“, o žurnalas „Times“ aprašė „GetJar“ kaip vieną iš 10 naujausių bendrovių, „pakeisiančių mūsų gyvenimą“.

Jos vadovas I. Laursas yra gavęs „Europos metų vadovo 2011“ apdovanojimą, kviečiamas į didžiausias telekomunikacijų konferencijas. Inovatyvus verslininko požiūris suteikė galimybę tapti vienu įtakingiausių ir perspektyviausių verslininkų pasaulyje. Jis cituojamas BBC, „Forbes“, „The New York Times“, „USA Today“ leidiniuose.

Verslą sukurti galima ir neišėjus iš namų

Vilniaus universiteto studentų atstovybės organizuojamose „Verslo dienose“ I. Laursas studentams kalbėjo apie ateities verslo iššūkius. Pašnekovas vardijo pavyzdžius, kai net neįkūrę bendrovių, o tik susibūrę į bendraminčių kompaniją, entuziastai sėkmingai pradeda kurti savo verslą. Pavyzdžiu jis pateikė socialinio tinklo „Facebook“ komandą.

Verslininko teigimu, „start up“ modelio esmė – bendraminčių plėtojama idėja, palaipsniui vystoma iki kompanijos įkūrimo.

„Pradžioje gimsta idėja, suburiami entuziastai, ieškoma investicijų, vėliau įsteigiama kompanija, samdomi vadovai“, – apie verslo vystymą Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos studentams pasakojo I. Laursas.

Negalvojama apie idėjų įgyvendinimą

Verslininkas įsitikinęs, kad Lietuvoje – daug gabių, turinčių įvairiausių idėjų, žmonių. Tačiau stinga žinių, kaip idėjas įgyvendinti, jas paversti realybe.

„Geros idėjos, entuziastai, kolektyvas, komandos, kvalifikuoti žmonės ir išmanymas kaip visa tai paversti verslu, duoda tokius rezultatus kaip estišką „Skype“ ar amerikietišką „Facebook“, – įsitikinęs verslininkas.

I. Laurso teigimu, žmonės galvoja apie idėją, tačiau apie jų įgyvendinimą retai susimąsto: „Idėjų turime kiekvienas, tačiau kol idėja tampa realybe – reikia investicijų, suvokimo, kaip ją įgyvendinti.“

Svarbiausia, ką verslininkas gali duoti studentui – praktinės žinios, kurių šią dieną Lietuvos studentams labiausiai trūksta.

„Mintinai išmokus krepšinio taisykles ir pastačius žmogų į aikštelę - vargu, ar jis gebės žaisti krepšinį. Universitetinis išsilavinimas labai dažnai primena taisyklių mokymąsi mintinai. Jaunas žmogus atsidūręs realioje verslo erdvėje negeba orientuotis ir praktiškai pritaikyti universitetinių žinių“, – kalbėjo verslininkas.

Studentai turi pažinti verslą iš vidaus

Anot „GetJar“ vadovo, praktinės žinios supažindinant studentus su verslo realijomis, kaip atrodo jis iš vidaus, yra tai, ko labiausiai trūksta šiandienos studentams: „Dalydamiesi praktinėmis žiniomis su studentais verslininkai atlieka itin naudingą darbą.“

I. Laurso teigimu, šiais laikais verslą kurti lengviau. Esą daugiamilijoninę kompaniją galima sukurti neišėjus iš bendrabučio kambario. Kaune įkurtas „Startup Space“, veikiantis kaip bendruomenes ir bendraminčius suburianti erdvė, kurioje brandinamos ir plėtojamos studentų ir jaunimo verslo idėjos, pavyzdys kaip universitetai gali prisidėti prie verslo idėjų plėtros.

„Šiais laikais ir finansavimas išspręstas per rizikos kapitalą, kuriam asmuo nelieka skolingas, jei verslo idėja nesėkminga“, – kalbėjo verslininkas.

Verslininko teigimu, šiuolaikinei aukštojo mokslo sistemai trūksta glaudesnio bendravimo su verslo atstovais.

„Sėkmingiausi universitetai pasaulyje tampa verslo idėjų centrais. Jie organizuoja konferencijas, paruošia analizes, studentai įtraukiami į šių centrų veiklą. Universitetai žvelgia plačiau, išeina už vadovėlinių žinių perteikimo ribų“, – kalbėjo verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.