Su pavojingomis ligomis Europoje kovos ir lietuvis

Šią savaitę Romoje vyksta Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) Europos komisijos dėl snukio ir nagų ligos kontrolės (EuFMD) 40-ta generalinė sesija. Sesijos metu vienu iš aštuonių šios komisijos Vykdomojo komiteto narių šiandien išrinktas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:15 PM

„Tai didžiulis pripažinimas ir pasitikėjimas mūsų valstybe, kadangi į Vykdomąjį komitetą pirmą kartą išrinktas atstovas iš Baltijos šalių“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius J. Milius.

Ši komisija – viena seniausių, nuo 1954 m., FAO įkurta kontrolės sistema, kurios tikslas – koordinuoti snukio ir nagų ligos kontrolės priemones Europoje, nes tuo laikotarpiu ši liga buvo labai išplitusi.

Nors snukio ir nagų liga neturi įtakos žmonių sveikatai, tačiau ji labai pavojinga galvijams, buivolams, avims ir kiaulėms. Dėl užsikrėtusių gyvulių sumažėja pieno ir mėsos gamyba, draudimai prekiauti atsiliepia šalies ekonomikai.

Europos komisija dėl snukio ir nagų ligos kontrolės (EuFMD) – tai regioninė struktūra, kurią sudaro 36 valstybių atstovai. Sekretoriatas įsikūręs Romoje. Komisijos veiklos tikslas – snukio ir nagų ligos prevencija, priemonės ir veiksmai ligai likviduoti Europos regione.

EuFMD kaupiama ir platinama informacija apie šią gyvūnams pavojingą užkrečiamąją ligą.

Komisija vykdo snukio ir nagų ligos patekimo į Europą iš kaimyninių šalių rizikos mažinimo politiką. Įgyvendinami projektai, kuriais siekiama iki 2020 m. įtraukti į šį procesą 14 valstybių, turinčių endeminius snukio ir nagų ligos protrūkius. Projektai laipsniškai įgyvendinami Kaukaze, Turkijoje, Sirijoje, Irane ir Egipte.

EuFMD komisijoje renkamas Vykdomasis komitetas iš 8 Europos Sąjungos valstybių atstovų, Nuolatinis techninis komitetas (4 ekspertai) ir Specialusis mokslinis komitetas (12 ekspertų). Reikalingus tyrimus atlieka specializuota etaloninė Pasaulio snukio ir nagų ligos referentinė laboratorija Jungtinėje Karalystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.