„Achema“ atsisako mokėti už SGD terminalą

Bendrovė „Lietuvos dujos” niekaip nesurenka vadinamojo Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo priedo.

„Achema“ neslepia kol kas neketinanti mokėti terminalo mokesčio.<br>Nuotr. iš LR archyvo
„Achema“ neslepia kol kas neketinanti mokėti terminalo mokesčio.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2013, 8:04 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:29 PM

Daugiausia pinigų – maždaug 17 mln. litų – šįmet nepervedė „Achemos grupei” priklausanti Jonavos trąšų gamintoja „Achema”. Jos teisininkas Rytis Budrius patvirtino, kad bendrovė kol kas nemoka SGD terminalo priedo.

„Šiuo metu prasidėjusi byla tarp „Achemos” ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, nes mes nesutinkame su reikalavimu.

Taip pat manome, kad reikalavimas pervesti pinigus perdavimo operatoriui („Lietuvos dujoms”. – Red.) nėra teisėtas. Tad esame priversti ginti savo interesus, tai daro teismai, taip pat sulaikome ir atitinkamus mokėjimus”, – sakė R. Budrius.

Pasak jo, „Achema” pirmąjį ketvirtį lėšų administratorei bendrovei „Lietuvos dujos” turėjo pervesti maždaug 17 mln. litų SGD terminalo priedo lėšų.

Agentūros BNS žiniomis, gali būti ir daugiau įmonių, vengiančių mokėti SGD terminalo priedą.

„Lietuvos dujos” SGD terminalo projektui už pirmąjį šių metų ketvirtį tikėjosi sukaupti 46,9 mln. litų, o vien vasarį – 13,781 mln. litų, tačiau realiai per tą mėnesį surinkta tik 8,280 mln. litų.

Iš viso šįmet iš didžiųjų vartotojų planuota surinkti 115,237 milijono litų šio mokesčio.

Komisijos nustatytą SGD terminalo priedą nuo šių metų privalo mokėti visi vartotojai. Lėšos bus pervestos „Klaipėdos naftai”. Kiekvienas Lietuvos dujų vartotojas nuo šių metų 4 centais finansuoja SGD terminalo statybą.

„Achema”, „Lietuvos dujos” ir dvi Lietuvos asociacijos yra apskundusios Europos Komisijai SGD terminalo įstatyme nustatytą terminalo priedą ir vadinamąją 25 proc. taisyklę, pagal kurią didžiausi dujų importuotojai privalės pirkti 25 proc. dujų iš SGD terminalo. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.