Namų pajūryje kainos lietuvius šiurpina, rusams kelia šypseną

Devyni milijonai litų – tiek siūloma už namą prestižinėje pajūrio zonoje – Palangos Meilės alėjoje. Nekilnojamojo turto pardavėjai teigia, jog tokios kainos šiurpina tik lietuvius. Užsieniečiai už galimybę gyventi name, pro kurio langus matyti Baltijos bangos, pasiryžę pakloti milijonus.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-04-29 07:52, atnaujinta 2018-03-07 14:19

Tokių namų Lietuvos pajūryje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Du iš brangiausiai parduodamų trejeto stovi Palangoje, vienas – Karklėje. Tai krepšininkui Gintarui Einikiui priklausęs dviaukštis namas, kurį jau senokai nusižiūrėjo vienas Švedijos turtuolis.

Vos už kelių dešimčių metrų nuo jūros, prieškopyje stovinti prabangi vila traukia Meilės alėja vaikštinėjančių poilsiautojų dėmesį. Tai svečių namai „Lagūna“. Apsistoti patogiai įrengtuose kambariuose poilsiautojai kviečiami ištisus metus. Nakvynė čia kainuoja nuo 150 iki 600 litų.

Turtuoliai skelbimų nežiūri

Apie tai, kad 640 kv. m ploto namas parduodamas, niekur neskelbiama. Nekilnojamojo turto agentūros „Rolijona“ savininkė Ona Mackevičienė tvirtino, jog už šį pastatą šiuo metu prašoma didžiausia kaina. Brangiau parduodamo namo esą nėra visoje Lietuvos pajūrio zonoje. 9 mln. litų – kaina, nereali atrodanti tik lietuviams. Turtingiems užsieniečiams, dažniausiai rusams, tokios sumos už išskirtinę gyvenamąją vietą prie jūros negaila.

„Namų su vaizdu į jūrą yra nemažai, tačiau didžioji dalis savininkų jų tiesiog neparduoda, kitur nuostabų vaizdą užstoja kopos. Nors vieta išskirtinė, jos kaina mums kelia siaubą, tačiau tie, kurie atvyksta į Palangą ir dairosi čia būsto, varto milijardus“, - tikino O. Mackevičienė.

Palangą pamėgę rusai vasaros sezono metu čia plūste plūsta. Vis daugiau norinčių čia ne tik poilsiauti, bet ir įsigyti nekilnojamojo turto. Daugiausiai norinčiųjų investuoti – iš Kaliningrado, kiek mažiau iš Maskvos.

„Kai kurių objektų net negalime reklamuoti. Pavyzdžiui, asmuo, kuriam priklauso namas Meilės alėjoje, nenori viešintis, nes jo tikslas nėra kuo greičiau parduoti. Tad negalėčiau pasakyti, kad yra daug besidominčių šiuo objektu. Labai turtingi žmonės mažiausiai žiūri į tinklalapių skelbimus, jie paprastai važiuoja į Palangą ir ieško naudodamiesi pažintimis ir asmeninėmis rekomendacijomis. Su jais kalbamės apie didelės vertės pirkinius“, - pasakojo vienos tokių agentūrų savininkė ir vadovė O. Mackevičienė.

Traukia išskirtine išvaizda

Pasak nekilnojamojo turto pardavėjų, dauguma rusų Lietuvos pajūryje butus ir namus perka neturėdami verslo planų, o vien tam, kad investuotų pinigus ir turėtų kur apsistoti per atostogas.

Antrąjį brangiausiųjų sąraše – monolitinį namą Birutės alėjoje pardavinėti sekasi sunkiai. Daugelį besidominčiųjų atgraso tai, jog du sujungti pastatai pritaikyti viešbučiui, o ne nuolatiniam gyvenimui.

„Tai labai įdomus namas, jį projektavo tas pats žmogus, formavęs ir kitoje gatvės pusėje esančio penkių žvaigždučių viešbučio „Palanga“ veidą“, - teigė agentūros „Rolijona“ vadovė.

Trijų aukštų, 800 kv m ploto namas stovi 15 arų sklype. Namas su daline apdaila, autonominiu šildymu. „Namo statybai panaudotos aukščiausios kokybės medžiagos ir technologijos. Stogas ir fasadai - iš suomiškos vario skardos, įrengta naujausia valdymo sistema, kuri veikia ir nutrūkus elektros tiekimui, dujinis šildymas, vėdinimo sistema. Apie tai, kad šį namą galima pirkti, žino nedaugelis.

Mažai kam žinoma ir jo kaina. Už šį statinį prestižinėje Palangos vietoje prašoma 7,5 mln. litų.

Kaina vis krito

Buvusio garsaus krepšininko Gintaro Einikio šeimos statytas dviaukštis namas Klaipėdos rajone, Karklėje šiuo metu parduodamas už 3,5 mln. litų.

263 kv. m ploto namas 30 arų iš valstybės nuomojamame žemės sklype pastatytas 2007-aisiais. Jį patogiai įsirengę Einikiai svajojo čia laimingai gyventi, tačiau netrukus šeima subyrėjo. Po skyrybų namas atiteko buvusiai G. Einikio žmonai Ingridai Einikienei. Ji namą prižiūri ir iki šiol bando jį parduoti.

Iš pradžių už namą buvo prašoma 6,5 mln. litų. Tačiau pirkėjų neatsirado. 2008-ųjų vasarą namą bandyta parduoti iš varžytinių, tačiau pradinė 3,8 mln. litų kaina taip pat pasirodė per didelė.

Prieš pusantrų metų I. Einikienė pasirūpino namą atnaujinti ir kilstelėjo jo kainą iki 4 mln. litų.

Biurokratinės procedūros – be pabaigos

Ant skardžio šalia Olando kepurės stovintis namas iš tolo traukia smalsuolių dėmesį. Nuo artimiausių kaimynų sodybą skiria miškas. „Šis namas vienintelis su tokiu nuostabiu vaizdu į jūrą, kas gali nustatyti jo kainą? Neabejoju, kad jis tikrai ras savo pirkėją“, - tikino namo pardavimu besirūpinanti O. Mackevičienė.

Prieš porą metų šiuo namu susidomėjo vienas Švedijos turtuolis. Nuosavai teisinių paslaugų įmonei vadovaujantis vyriškis, pasak O. Mackevičienės, nė nebandė derėtis dėl kainos – namą būtų paėmęs vien dėl išskirtinio vaizdo pro langą.

Tačiau sandoris taip ir neįvyko, nes iki šiol nebaigtos namo detaliojo plano keitimo procedūros. Iš naujo tvirtinti detalųjį planą prireikė dėl garažo, kuris nežymiai padidino bendrą leistiną sklypo užstatymo plotą. Biurokratinės procedūros gerokai užtruko, nes namas stovi iti jautrioje zonoje – Pajūrio regioniniame parke.

„Šiandien tas žmogus tebėra potencialių pirkėjų sąraše, tačiau mes nieko jam nesakome, laukiame, kol bus baigtas derinti detalusis planas ir projektą patvirtins valstybinė komisija“, - aiškino O. Mackevičienė.

Rinka sujudo

Nekilnojamojo turto pardavėjai pastebi, kad namų ir butų pajūryje pardavimo rinka atsigavusi. Investuoti į nekilnojamąjį turtą čia nori ir vis daugiau lietuvių. Tiesa, tautiečių galimybės kuklesnės.

„Brangesnio nei 1,5 mln. litų namo nesame pardavęs gal dvejus metus“, - tvirtino nekilnojamojo turto agentūros „Baltus“ Klaipėdos filialo vadovė Jolanta Tarasevičienė. Milijonas litų, anot jos, yra kainos, kuria dar domisi lietuviai, riba.

Daugiausiai parduodama namų, kurių kaina neviršija pusės milijono litų. Pardavėjai pastebi, kad lietuviai suaktyvėjo pajutę, jos po dviejų bankų griūties kur kas patikimiau savo santaupas investuoti į nekilnojamąjį turtą. Vis daugiau norinčių butą mieste keisti į namą užmiestyje.

Turtingi tautiečiai labiau domisi būstais Karklėje, Palangoje. Kur kas mažiau populiarūs Klaipėdos miesto teritorijoje – Melnragėje ir Giruliuose esantys namai ir butai. Kai kuriuos pirkėjus esą atgraso uosto kaimynystė ir vis neišsprendžiamas klausimas dėl to, kuria kryptimi jis plėsis. Bent menkiausia tikimybė, kad Melnragėje gali būti statomas išorinis uostas, atbaido potencialius pirkėjus.

Daugiau yra besidominčių būstais Giruliuose, tačiau geriausiose vietose pajūryje namus pasistatę klaipėdiečiai nesirengia jų parduoti.

Nauji butai brango

Preliminariais Registrų centro duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį Klaipėdoje sudaryta apie 520 butų pardavimo sandorių, t.y. beveik 4 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Klaipėdoje per pirmus tris 2013 metų mėnesius nupirkta apie 60 naujų butų, tai beveik 50 proc. daugiau nei ankstesnį ketvirtį.

Vidutinė naujos statybos buto Klaipėdoje kaina už kvadratinį metrą šiuo metu siekia 4300 litų. Per metus naujų butų kainos padidėjo 3 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.