Nori sumokėti vieną mokestį? Pildyk dvi deklaracijas

„Aš su malonumu sumokėčiau visus mokesčius ir deklaruočiau visas pajamas, bet kai reikia perbristi jūrą norint tai padaryti, geri ketinimai gali ir išblankti“, – sako programuotojas Linas Valiukas. Jis suirzo sužinojęs, kad norėdamas deklaruoti pajamas iš individualios veiklos ir sumokėti mokesčius, turi ne vieną, o dvi deklaracijas.

Pajamų deklaravimas „Sodroje“ gali užtrukti visą popietę.<br>V. Ščiavinskas
Pajamų deklaravimas „Sodroje“ gali užtrukti visą popietę.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Apr 30, 2013, 9:45 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:37 AM

Žinomas žurnalistas Aurimas Perednis antradienį, paskutinę deklaracijų pateikimo dieną „Sodroje“ savo eilės deklaruoti pajamas laukė pusantros valandos.

„Jau pusantros valandos laukiu „Sodroje“ savo eilės, kad deklaruočiau pajamas iš individualios veiklos, kurias elektroniniu būdu jau deklaravau VMI pildydamas deklaraciją. Iš tiesų nesuprantu, kokiais gudručiais reikia būti, kad priimtum tokius sprendimus.

Kažin, kas tokį nepatogumą ir dvigubą deklaravimą gyventojams sugalvojo? Gal žinote autorių? – piktinosi jis savo „Facebook“ paskyroje.

Šiemet mokesčių mokėtojams užsiimantiems individualia veikla savo pajamų deklaracijas reikėjo pateikti ne tik valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), bet ir „Sodrai“. Tai suerzino ne vieną verslų gyventoją. 

VMI pajamas deklaruoti sklandžiai buvo galima internetu, o štai „Sodrai“ popierius reikia nunešti pačiam, nebent turi elektroninį parašą. 

Gadina nervus

A. Perednio nuomone, toks valstybinių institucijų požiūris į mokesčių mokėtojus ir jų laiką yra visiškai nepagarbus. 

L. Valiukas piktinosi nauja deklaravimo tvarka. Anot jo, VMI ir „Sodra“ visiškai nesistengia, kad klientams būtų patogu naudotis jų paslaugomis. 

Norėdamas išsiaiškinti naują tvarką, jis elektroniniu paštu išsiuntė užklausą "Sodrai". Gautas atsakymas jį prajuokino ir pašiurpino: "Reike pristatit sav 04 versija sodros puslapie". 

Norėdamas viską atlikti teisingai pagalbos jis paprašė pažįstamos buhalterės, kuri per 15 minučių viską paaiškino žmonių kalba.

„Tai kodėl institucijos to negali padaryti?“, - piktinosi programuotojas.

„Sodra“: viskas aišku

„Sodros“ klientų aptarnavimo metodikos skyriaus vedėja Daiva Prevelienė į portalo lrytas.lt klausimą atsakė paprastai: „Viskas yra mūsų interneto svetainėje, o jei kas nors būna neaišku, visada galima paskambinti ir paklausti“.

"Sodros" tinklapyje informacijos apie deklaravimo pasikeitimus reikia ieškoti Naujienose - "SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo pasikeitimai".

 L. Valiukas, neapsikentęs parengė savo versiją, kaip deklaruoti pajamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.