Eilėje prie laisvų darbo vietų stovi ir paaugliai

Užsidirbti, įgyti įgūdžių, kad į klausimą, ar turi patirties, galėtų atsakyti – „taip”. Taip svarstantys jaunuoliai atakuoja darbo biržas, naršo po skelbimų portalus. Duris dažniau jiems atveria darbdaviai, kurie patys dirbo būdami nepilnamečiai.

Vasarą nemažai jaunimo nusprendžia imtis sezoninių darbų: plauti indus kavinėse ar pardavinėti ledus gatvėse.<br>V.Balkūno nuotr.
Vasarą nemažai jaunimo nusprendžia imtis sezoninių darbų: plauti indus kavinėse ar pardavinėti ledus gatvėse.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

May 7, 2013, 10:31 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:39 AM

Salės darbuotojas, padavėjas, pagalbininkas statybose ar žemės ūkyje, vaistažolių rinkėjas – tokius darbus nepilnamečiams ar vos pilnametystės ribą peržengusiems studentams siūlo darbdaviai.

Daugiausia pasiūlymų jauniesiems darbuotojams – didmiesčiuose. Tačiau dažną darbdavį atbaido atsakomybė – neįbrukti per sunkaus darbo, kontroliuoti, kad menką patirtį turintis pavaldinys nepridarytų žioplų klaidų.

Darbo ieško tris mėnesius

„Esu 11 klasės moksleivė. Ieškau salės darbuotojos arba padavėjos darbo restorane, užkandinėje ar kavinėje.

Baigusi mokslus ketinu studijuoti mediciną. Mano pažymių vidurkis – 8,89. Esu dirbusi aukle”, – taip darbo skelbimų tinklalapyje prisistato vilnietė Svetlana.

18 metų mergina praėjusią vasarą dirbo aukle. Skelbime ji nurodo ir buvusios darbdavės kontaktinius duomenis, kad ja susidomėjusieji galėtų pasitikrinti, ar ji išties darbšti ir atsakinga. Mergina tikėtųsi 600 litų atlygio per mėnesį.

„Jau trečias mėnuo ieškau darbo. Visi darbdaviai klausia, ar turiu darbo patirties restorane”, – dūsavo Svetlana.

Kai kuriems darbdaviams užkliuvo tai, kad ji visą dieną dirbti galės pasibaigus mokslo metams. Vienas restoranas Svetlana susidomėjo, tačiau pasiūlė ateiti, kai baigs 11 klasę.

„Pernai susirasti auklės darbą buvo lengviau, nors visi domėjosi mano amžiumi. Man tuomet buvo septyniolika, o daugelis norėjo 50-metės auklės.

Tačiau pasisekė susirasti šeimą, kuriai tikau. O šiemet norėčiau darbo, kuriame būtų galima daugiau bendrauti”, – pasakojo iškalbos nestokojanti mergina.

Priims visus prašančius

Įmonės „Švaros bitutė” vadovė Ingrida Grušauskienė nesibaido nepilnamečių. Paskelbusi, kad ieško valytojo dirbti Vilniuje, verslininkė sulaukė 6 mokinių laiškų ir skambučių.

„Man – 16 metų. Turbūt tai perskaičiusi toliau nebeskaitysite, mat atrodau per jaunas dirbti.” Tokius „motyvacinius” laiškus siuntė jaunuoliai.

„Paaugliai išties diskriminuojami, o juk svarbu jiems suteikti pasitikėjimo savimi.

Pati pamenu, kaip būdama šešiolikos norėjau dirbti ir užsidirbti. Atrodė, negi vasarą Palangoje bare negaliu bulvių skusti? Tačiau manęs nepriimdavo”, – kalbėjo I. Grušauskienė.

Turėdama tokios patirties moteris ketina suteikti galimybę pamėginti dirbti valytojais visiems su ja susisiekusiems paaugliams.

„Esu turėjusi ir studentų darbuotojų, bet jie išrankesni, ne tokie paklusnūs. Manau, kad su moksleiviais keblumų nekils”, – svarstė I. Grušauskienė.

Rinkti vaistažoles sunku

Moksleiviams rinkti šalpusnius pasiūliusi natūralią kosmetiką gaminančios įmonės „Elais” vadovė Ermita Žalienė sulaukė ne pačių mokinių, o tik kelių tėvų skambučių.

„Kasmet siūlome užsidirbti.

Domisi nemažai moksleivių ir studentų, tačiau dar nė vienas nepasirodė su surinktomis vaistažolėmis. Darbas nelengvas, tad iš pradžių užsidega, o vėliau išsigąsta”, – sakė E. Žalienė.

Tinkamai paruoštas vaistažoles verslininkei dažniausiai tenka pirkti iš ekologinių ūkių, mat užsidirbti 15 litų už kilogramą vaistažolių užsigeidžia retas.

Šiemet E. Žalienė sulaukė skambučio iš vyresnės moters, kuri grįžusi į tėvynę po kelerių metų, praleistų užsienyje, ieško bet kokio darbo Lietuvoje.

„Liūdna: siūlau darbą moksleiviams ir studentams, o skambina garbaus amžiaus išsilavinusi moteris. Tai rodo, kokia yra įsidarbinimo padėtis mūsų šalyje”, – kalbėjo verslininkė.

Nori patyrusių

Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, joje 2013 m. sausio–kovo mėn. užregistruoti 1025 besimokantys darbo ieškantys asmenys, per visus 2012 m. – 5037, 2011 m. – 2932.

Šiuo metu studentams ir moksleiviams Darbo biržos tinklalapyje pateikiami 77 darbo skelbimai užimti 112 laisvų darbo vietų.

Daugiausia skelbimų gauta iš Vilniaus (26), Klaipėdos (22), Kauno (17) miestų ir rajonų darbdavių. 8 darbo skelbimus pateikė darbdaviai iš Palangos ir Neringos.

Dažniausiai darbdaviai ieško salės darbuotojų, padavėjų, sandėlininkų, vadybininkų. Moksleiviams siūloma dirbti langų valytoju, tapti pagalbiniu darbininku, skrajučių platintoju, dviračių nuomos punkto darbuotoju, patalpų valymo darbininku.

Kaip pasakojo LDB atstovai, yra darbdavių, kurie moksleivius vasarą planuoja įdarbinti kaip pagalbinius darbininkus automobilių plovykloje, šiltnamiuose. Tikimasi, kad kambarinių ir padavėjų ieškos kurortų verslininkai.

Tačiau ankstesnių metų patirtis rodo, kad darbdaviai į darbą mieliau priima pilnamečius asmenis, turinčius darbo patirties.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.