Jaunas verslas. Mokykitės iš savo nesėkmių

Praeitame straipsnyje skaitėte apie būdus reklamuoti savo verslą internete. Šį sykį norėčiau jus paraginti nepasiduoti tol, kol nepasieksite savų svajonių ir, visų svarbiausia, mokytis iš savo klaidų.

Daugiau nuotraukų (1)

Jokūbas Laukaitis

May 7, 2013, 11:10 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:34 AM

Greičiausias būdas tobulėti gyvenime yra daryti klaidas ir mokytis iš jų. Kitais žodžiais tariant, nesėkmės veda prie spartesnio tobulėjimo.

Problema tame, kad dauguma žmonių suvokia nesėkmes kaip kažką nemalonaus, ar net gėdingo. Kadangi daugeliui labai svarbi kitų nuomonė, ilgainiui jie sustoja siekti savų svajonių, nes nenori būti laikomi nevykėliais.

Suvokti klaidas kaip kažką nemalonaus bei gėdingo yra tiesiog kvaila. Jeigu sutinkame, kad klaidos leidžia greičiau tobulėti, galima sakyti, kad mes tiesiogine to žodžio prasme suvokiame tobulėjimą kaip kažką gėdingo.

Tiesa, kad žmonės nori būti mėgiami kitų žmonių, taigi mes sakome “aš nenoriu daryti klaidų, nes tada atrodysiu kaip nevykėlis” ir tai yra dar juokingiau.

Vienintelis būdas būti mėgiamu daugelio žmonių - sukurti ar padaryti kažką, kuo jie žavėtųsi. Tačiau neįmanoma sukurti kažką įspūdingo neturint reikiamų žinių. Ir vienintelis būdas įgyti reikiamas žinias yra daryti klaidas ir mokytis iš jų.

Trumpai tariant, darydami klaidas sukursite kažką, kuo kiti žmonės žavėtųsi (ne atvirkščiai). Tad kodėl gi neturėtumėte pradėti dabar pat?

Leiskite pacituoti kelis ypač sėkmingus žmones. Štai ką apie klaidas sakė Billas Gatesas: “Gerai švęsti sėkmę, tačiau daug svarbiau mokytis iš savo klaidų”.

B. Gatesas daugelį metų buvo turtingiausias pasaulio žmogus ir šiuo metu dirba stengiasi spręsti svarbias problemas per savo labdaros organizaciją, kuri padeda milijonams žmonių visame pasaulyje.

Jis sukūrė vieną šauniausių šiuolaikinių kompanijų „Microsoft“ ir puikiai suvokia mokymosi iš klaidų vertę.

O štai, ką apie sėkmę ir nesėkmę sakė garsu išradėjas Tomas Edisonas: “Dauguma nesėkmingų žmonių tokie yra todėl, kad tiesiog nesuprato, kaip arti sėkmės jie buvo, kai pasidavė”.

T. Edisonas yra vienas žymiausių visų laikų išradėjų. Jam priklauso daugiau negu 1000 patentų Jungtinėse Valstijose ir kitose valstybėse. Jo žymiausi išradimai yra patefonas, filmavimo kamera, elektros lemputė bei pirmoji pramoninių tyrimų laboratorija.

Mokslininkas dažnai kartodavo, kad jis patyrę nesėkmę tūkstantį kartų prieš išrasdamas elektros lemputę.

Jeigu jis būtų pasidavęs, jo karjera toli gražu nebūtų tokia sėkminga. Todėl citatoje jis ir sako, kad dauguma žmonių yra labai arti sėkmės, kai pasiduoda.

“Nesigėdyk savo klaidų. Mokykis iš jų ir pradėk iš naujo”, - pasakė Richardas Bransonas. 

Jo verslo imperijai “Virgin” priklauso daugiau nei 200 kompanijų. Nors dauguma jų yra sėkmingos ("Virgin Airlines", "Virgin Records", "Virgin Mobile" ir t.t.), taip pat labai nemažai kompanijų patyrę nesėkmę, tačiau R. Bransonas niekada dėl to nenusivylė.

Savo autobiografinėse knygose jis aprašo dešimtis gyvenimo klaidų, pradedant nelegalių įrašų pardavinėjimu ir baigiant bandymu pralenkti "Coca-Cola" su nauju produktu “Virgin Cola”.

Henry Fordas padarė automobilius prieinamus tūkstančiams Jungtinių Valstijų šeimų ir tapo savo laikų turtingiausiu pasaulio žmogumi, kurio turtas buvo vertinamas virš milijardo dolerių (tai prilygtų dešimtims milijardų šiais laikais). “Nesėkmė yra galimybė pradėti dar kartą. Šį kartą daug protingiau”, - sakė H. Fordas. 

Svarbu paminėti, jog pirmoji automobilių kompanija, kurią jis įkūrė (“Detroit Automobile Company”) bankrutavo per trejus metus.

Tačiau jis nepasidavė ir po 7 metų rinkai pristatė “Ford Model T” automobilį, kuris žaibiškai išpopuliarėjo.

“Sėkmė - tai sugebėjimas pereiti nuo vienos klaidos prie kitos neprarandant entuziazmo”, - tai Winstono Churchillio citata. 

Nors jis nebuvo verslininkas, padarė didžiulę įtaką pasaulio istorijai, būdamas pagrindinis Hitlerio priešininkas Antrąjame Pasauliniame Kare.

W. Churchillis tapo Didžiosios Britanijos Ministru Pirmininku 1940-aisiais, tais pačiais metais, kai Vokietija, okupavusi didžiąją dalį Europos, užpuolė Didžiąją Britaniją.

Tokiais sunkiais laikais, kai reikia kovoti prieš daug stipresnę armiją, vos ne kiekvienas mūšis buvo didelis praradimas bei nesėkmė, tad W. Churchillis turėjo ne tik įkvėpti milijonus Britanijos piliečių nepasiduoti ir kovoti prieš blogį.

Sugebėjimas neprarasti entuziazmo net tokiais sunkiais laikais padėjo W. Churchilliui tapti vienu žymiausių politikų pasaulio istorijoje.

***

Labai viliuosi, jog “Jauno verslo” straipsniai suteikė jums reikalingos informacijos pradėti savo verslą. Nepamirškite klysti. Kuo dažniau. 

Jokūbas Laukaitis

Apie autorių:

Būdamas 15-os J. Laukaitis įsteigė savo pirmąsias dvi kompanijas - internetinę knygų parduotuvę bei knygų leidyklą su verslo partneriu, kuriam tuo metu buvo 38-eri.

Mėnesiui buvo išvykęs į Silicio Slėnį Kalifornijoje, kur susipažino su nemažai sėkmingų verslininkų bei investuotojų ir vienas iš jų - Martenas Mickos (prieš kelis metus pardavęs savo kompaniją „MySQL“ už milijardą dolerių).

Šiuo metu dirba su keliais internetiniais projektais, vienas iš jų - ŠefoReceptai.lt, pasiekiantis daugiau nei 100 tūkstančių vartotojų per mėnesį bei planuojantis plėstis į Europos rinkas.

Pastaruosius pusantrų metų pakankamai dažnai kalba įvairiose verslumo skatinimo konferencijose norėdamas įkvėpti žmones pradėti savo verslą.

Daugiau J. Laukaičio įžvalgų rasite čia. Taip pat jo mintis galite skaityti „Facebook“ profilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024