Kredito unijos tiesia ranką verslo naujokams

Kredito unijos finansuoja smulkųjį ir vidutinį verslą suteikdamos iki 86 tūkst. litų paskolų besisteigiančioms bendrovėms, mažiau nei prieš metus verslą pradėjusioms įmonėms. Taip pat teikiami kreditai socialinėms įmonėms, atitinkančioms mažų ir labai mažų bendrovių statusą.

Daugiau nuotraukų (1)

Egidijus Saladžius („Lietuvos rytas”)

May 7, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:03 AM

Per 2012 metus didžiausia Lietuvoje kredito unija Vilniaus taupomoji kasa (VTK) išdavė paskolų, kurių vertė 112 mln. litų. Daugiausia VTK kreditavo atsinaujinančių energijos šaltinių (apie 16 proc.), statybos, nekilnojamojo turto bei prekybos sektorius.

Kredito unijoje yra daugiau nei 500 įmonių, kurios naudojasi įvairiomis finansinėmis paslaugomis.

„Daugiausia dėmesio skiriame naujam verslui, nes esame įsitikinę, kad būtent jis, sugebantis sukurti naujų darbo vietų, dažnai susiduria su finansų stoka.

Norėdami prisidėti prie geresnių galimybių naujam verslui kurti, pradėjome bendradarbiauti su bendrove „Investicijų ir verslo garantijos” (Invega). Kartu galime sėkmingai finansuoti ir kredituoti smulkųjį ir vidutinį verslą”, – sakė VTK administracijos vadovo pavaduotoja Eglė Petrauskienė.

Paskolas naujam verslui suteikianti Invega 2010 metais įkūrė savo administruojamą Verslumo skatinimo fondą (VSF), iš kurio kredituoja verslo subjektus. Lietuvos centrinė kredito unija dalyvauja Verslumo skatinimo fondo veikloje: kredito unijoms perduotas svarbus verslumo ir užimtumo skatinimo instrumentas – naujo smulkiojo ir vidutinio verslo finansavimas.

Projekto „Verslumo skatinimas” įgyvendinimas buvo pradėtas 2010 m. liepos mėnesį. Paskolos naujam verslui bus suteikiamos iki 2014 m. birželio 30 dienos.

VSF paskolos yra lengvatinės, jomis pasinaudojęs verslo subjektas palankesnėmis sąlygomis pradeda verslą. Paskolos teikiamos su mažesnėmis nei rinkoje vyraujančios palūkanų normomis, suteikiamas 95 proc. palūkanų kompensavimas, netaikomi administravimo mokesčiai, taip pat suteikiama Invegos garantija.

Pagal tokias išduotas paskolas Vilniaus taupomoji kasa pirmauja tarp visų Lietuvos kredito unijų.

VTK „Verslumo skatinimo” projekto laikotarpiu iki šių metų balandžio 1 d. finansavimą verslo pradžiai suteikė 65 smulkiojo verslo subjektams ir pagal išduotų paskolų skaičių pirmauja tarp visų šalies kredito unijų.

„Šis pasiektas rezultatas rodo, kad smulkiosios ir vidutinės įmonės mumis pasitiki. Labai džiaugiamės galėdami prisidėti kuriant verslo vietas ir tvarią verslo plėtrą, – kalbėjo E.Petrauskienė. – Mums patiems buvo ypač įdomu ir naudinga bendrauti ir bendradarbiauti su pirmojo Lietuvoje Kėdainių krematoriumo vadovais, kurių verslui kreditavimas buvo skirtas iš VTK.”

Krematoriumo projektas gavo Lietuvos metų gaminio apdovanojimą.

Finansavimą iš VTK pagal Verslumo skatinimo fondo projektą taip pat gavo sėkmingai veikianti šviežių makaronų gamybos ir pardavimo įmonė „Pasta pasta”, „Biogami” gaminamas „Mamuko” prekės ženklo kūdikių maistelis, vyninė „Notre vie”, socialinis klubas „Studio 9”, bendrovė „Nomalita”, vykdžiusi Grigiškių daugiabučių namų komplekso statybas.

Didžioji iš Verslumo skatinimo fondo VTK paskolų dalis (73 proc.) buvo suteikta investiciniams projektams, paskolos lėšas naudojant verslui pradėti reikalingoms investicijoms finansuoti.

Paslaugų sektoriuje veikiančioms įmonėms bei mažmenine prekyba (išskyrus maisto produktų pardavimą) užsiimančioms įmonėms suteikta daugiausia paskolų (po 33 proc.).

Ketvirtadalis jų (apie 25 proc.) suteikta viešojo maitinimo paslaugų teikėjams (kepyklėlėms, kavinėms).

Lietuvos centrinės kredito unijos duomenimis, iki 2013 m. balandžio 1 d. kredito unijos su verslo subjektais iš viso sudarė 424 sutartis dėl paskolų iš VSF. Bendra sudarytų paskolų sutarčių suma – 23,42 mln. litų (su kredito unijų lėšomis – 26,02 mln. litų).

VTK 2012 metų finansų rezultatai teigiami. Gauta 287 tūkst. litų pelno, o bendrasis unijos turtas per metus padidėjo 35 proc. ir sudarė 368,4 mln. litų. Per praėjusius metus unijos indėlių portfelis padidėjo 36 proc. – iki 320,4 mln. litų, o unijos nariams suteiktos paskolos 2012 m. pabaigoje sudarė 241,4 mln. litų.

Palyginti su 2011 m. laikotarpiu, stiprų pasitikėjimą tarp unijos ir jos narių įrodo ir 25 proc. padidėjęs suteiktų paskolų portfelis.

Praėjusiais metais Vilniaus taupomoji kasa uždirbo mažiau grynojo pelno nei 2011 m. (656 tūkst. litų), nes buvo aktyviai investuojama į darbuotojų mokymus ir kvalifikacijos kėlimą. Be to, nemaža dalis pelno skirta aktyviems rinkodaros veiksmams.

„2012-ieji visam kredito unijų sektoriui buvo iššūkių metai, per kuriuos reikėjo ypatingų pastangų ir susitelkimo.

Metų pabaigoje Lietuvos bankas atšaukė dviejų kredito unijų veiklos licencijas. Daugeliui unijų buvo nurodyta mažinti indėlių palūkanas ir paskolų sumas.

Tai gerokai paveikė bendrą žmonių pasitikėjimą kredito įstaigų rinka. Galime pasidžiaugti, kad nepaisant visų nesklandumų, iškilusių finansų sektoriuje, VTK sėkmingai užbaigė metus. Tikime, kad 2013-ieji atvers daugiau naujų galimybių”, – sakė Vilniaus taupomosios kasos administracijos vadovo pavaduotoja E.Petrauskienė.

Visuotiniame pajininkų susirinkime pristatydama praėjusių metų ataskaitas, VTK iš unijos narių sulaukė įžvalgų, kad pasiekti finansiniai rezultatai, išaugęs verslo subjektams išduotų paskolų portfelis skatina susimąstyti dėl unijos tolesnių veiksmų.

„Pajininkai unijos administracijai suformulavo labai aiškią 2013 metų užduotį – apsvarstyti ir surasti optimalų plėtros variantą”, – padėtį komentavo pašnekovė.

Teikia mikrokreditus

Audrius Zabotka, Invegos generalinis direktorius:

„Vilniaus taupomoji kasa yra viena kredito unijų, su kuria bendradarbiaujame ne tik teikdami Invegos garantijas, bet ir lengvatines paskolas iš Verslumo skatinimo fondo.

2012 metų duomenimis, Vilniaus taupomoji kasa labai mažoms įmonėms suteikė 35 mikrokreditus, finansuotus Verslumo skatinimo fondo lėšomis, ir net 31 šiuos kreditus gavusi įmonė pasinaudojo ir Invegos garantijomis.”

Vilniaus taupomosios kasos paskolų portfelis 2012 m.

Sektorius Išduota paskolų (tūkst. Lt) Proc. nuo visų paskolų

Energetika 18 141 16

Statybos 17 249 15

Nekilnojamasis turtas/nekilnojamojo turto plėtra 15 954 14

Nekilnojamojo turto nuoma 12 104 11

Prekyba 14 388 13

Vartojimas 11 020 10

Paslaugos 8184 7

Būsto remontas 5457 5

Gamyba 2798 2

Apgyvendinimas 2339 2

Finansinis tarpininkavimas 2172 2

Transportas 1423 1

Viešasis maitinimas 526 0

Logistika 273 0

Žemės ūkis 105 0

Informacinių technologijų paslaugos 105 0

Iš viso 112 237 100

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.