Dar neturite banko sąskaitos? - Turėsite!

specialiai lrytas.lt, Briuselis

„Kaip šiems asmenims gauti atlyginimą, sumokėti mokesčius, pirkti internetu?“, - retoriškai klausė M. Barnieras.<br>AP
„Kaip šiems asmenims gauti atlyginimą, sumokėti mokesčius, pirkti internetu?“, - retoriškai klausė M. Barnieras.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

May 8, 2013, 5:24 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:35 AM

„Kai kuriose šalyse atsidaryti paprastą banko sąskaitą kainuoja iki 100 eurų. Metinis jos aptarnavimo mokestis gali siekti 300 – 500 eurų. 2 milijonams ES piliečių tokią paslaugą bankai atsisakė suteikti. Tai nepriimtina situacija ir ją reikia keisti,“ - piktinosi ES Vidaus rinkos ir paslaugų komisaras Michelis Barnieras. Geranoriškai nesusitarusi su bankais, EK mėgins juos pažaboti nauja direktyva.

Turimais EK duomenimis, apie 59 mln. vyresnių nei 15 metų ES piliečių neturi banko sąskaitos. Pusė jų nurodo, kad jos norėtų. 2 mln. įvairių šalių piliečių finansinės institucijos atsisakė šią paslaugą suteikti.

„Kaip šiems asmenims gauti atlyginimą, sumokėti mokesčius, pirkti internetu?“, - retoriškai klausė M. Barnieras.

Iki šiol skirtingose šalyse narėse bankai taiko skirtingus reikalavimus mokėjimo sąskaitai atidaryti. Pavyzdžiui, prašoma deklaruoti nuolatines pajamas, turėti nepriekaištingą kredito istoriją, įrodyti nuolatinę gyvenamąją vietą toje šalyje.

Manoma, kad dėl to ypač daug problemų turi į kitas ES šalis dirbti ar mokytis išvykstantys asmenys. Mat banko sąskaita kartais yra būtina norint sumokėti už būsto nuomą, gauti algą ar stipendiją.

„Juk šie žmonės neprašo jiems duoti pinigų. Kalbame apie elementarios sąskaitos atidarymą tam, kad jie galėtų atlikti kasdienes operacijas“, - teigė M. Barnieras.

Iki šiol Komisija ragino bankus savanoriškai švelninti kriterijus ir geranoriškai tarpusavyje bendradarbiauti. Tačiau pakeitimų padarė vos kelios šalys. Vidaus rinkos komisaras neslėpė nusivylimo ir pabrėžė, kad direktyva privers bankus keisti politiką.

Trečiadienį pristatyta direktyva įpareigotų ES veikiančius bankus visiems norintiems ES piliečiams atidaryti paprastas mokėjimo sąskaitas bei skatintų sumažinti šios paslaugos įkainius.

Rekomenduoja tai daryti nemokamai arba taikyti labai nedidelį mokestį. Nors vieningo šios paslaugos tarifo EK nesiūlo, tačiau tikimasi ateityje sukurti sistemą, kuri klientams leistų paprastai palyginti bankinių paslaugų kainas ne tik skirtinguose bankuose, bet ir skirtingose valstybėse.

Tokiu būdu, kainas mažintų išaugusi konkurencija.

Ateityje turėtų supaprastėti ir sąskaitos perkėlimas iš vieno banko į kitą. EK pasiūlyme numatyta, kad ši tarpbankinė procedūra turėtų būti įvykdyta per 15 dienų, jei sąskaita perkeliama į banką kitoje valstybėje – per 30 dienų.

EK bankus įpareigotų klientams atidaryti paprastas mokėjimo sąskaitas. Tai reiškia, kad tokios sąskaitos leistų padaryti pavedimus, tačiau neturėtų jokio kredito ir sąskaitos likučio perviršio.

Jei šiai direktyvai pritars visos šalys narės ir Europos Parlamentas, bankai neturės teisės atsisakyti šios paslaugos suteikti finansinių sunkumų ar neigiamą kredito istoriją turintiems žmonėms.

Išimtys būtų taikomos dėl pinigų plovimo baustiems arba terorizmu įtariamiems asmenims.

EK surinkti duomenys rodo, kad Lietuvoje banko sąskaitas turi 85 proc. asmenų. Tačiau, pavyzdžiui, Suomijoje ir Danijoje banko sąskaitas turi 100 proc. jas galinčių turėti asmenų.

Mažiausias procentas yra Bulgarijoje 49 proc. ir Rumunijoje 53 proc. EK duomenimis, šiose šalyse banko sąskaitų neturi maždaug 25 mln. asmenų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.