Didžiausias Rusijos bankas atsisako lietuvių verslininkams grąžinti 7 mln. litų

Maskvos arbitražo teismas 2013 m. birželio 11 d. pradės svarstyti Lietuvos kompanijos „Plastima“ ieškinį prieš didžiausią Rusijos ir Rytų Europos banką „Sberbank“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 8, 2013, 3:38 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:49 AM

Bankas atsisako pripažinti lietuvių įmonei išduotą 7 mln. litų garantiją, išsiųstą per SWIFT sistemą, kuria naudojasi šimtai tūkstančių įmonių ir bankų. Jeigu arbitražo sprendimas bus palankus „Sberbank“, tai bus pirmas atvejis pasaulinėje bankininkystės praktikoje, kuomet bankas bus atleistas nuo savo SWIFT išduotos garantijos vykdymo.

2009 m. už savo siunčiamas prekes „Plastima“ gavo garantiją daugiau kaip 7 mln. litų sumai iš Rusijos kompanijos „Kaliningrad-Promplast“. Garantiją išdavė ir per SWIFT sistemą SEB bankui, kurio paslaugomis naudojasi „Plastima“, persiuntė Rusijos bankas „Sberbank“.

Kai Rusijos įmonė nesumokėjo „Plastimai“ už pristatytas prekes, lietuvių kompanija kreipėsi į „Sberbank“, prašydama apmokėti pagal išleistą garantiją.

Bankas atsisakė atlikti mokėjimą, motyvuodamas savo sprendimą tuo, kad garantiją išdavęs „Sberbank“ darbuotojas Igoris Poltavskis neturėjo įgaliojimų paruošti ir išsiųsti mokėjimo garantijų per SWIFT sistemą.

„Sberbank“ sprendimas sukėlė nemažą šoką tiek mums, tiek SEB bankui. Niekas negalėjo patikėti, kad didžiausias Rytų Europos bankas bandys išsisukinėti, atsakomybę dėl susidariusios situacijos versdamas savo darbuotojui. Tai visiškai prieštarauja bankų veiklos praktikai ir logikai - už bankų darbuotojų veiksmus ir klaidas atsako patys bankai, bet ne klientai“, - sako „Plastima“ direktorius Rolandas Savickas.

Šių metų balandį įsigaliojo Kaliningrado srities teismo nuosprendis baudžiamojoje byloje buvusiam „Sberbank“ darbuotojui I. Poltavskiui, kuris suteikė beveik už 300 mln. eurų fiktyvių garantijų Lietuvos, Lenkijos, Nyderlandų, Indijos ir kitų šalių bankams. Už tai, kad imdavo atlygį iš Rusijos verslininkų ir siųsdavo netikrus dokumentus per SWIFT sistemą užsienio bankams, I. Poltavskis buvo nuteistas pusantrų metų nelaisvės lygtinai. Be to, bylos tyrėjai nurodė „Sberbank“ pašalinti trūkumus banko saugumo sistemoje, kurie įgalino banko darbuotoją atlikti nusikalstamus veiksmus.

Kol nebuvo įsiteisėjęs nuosprendis I. Poltavskio baudžiamojoje byloje, Maskvos arbitražo teismas nenagrinėjo „Plastima“ pateikto ieškinio prieš „Sberbank“ dėl žalos atlyginimo. „Sberbank“ bylą Maskvos teismas atvers birželio 11 dieną.

„Su nekantrumu laukiame Maskvos arbitražo teismo sprendimo, kuris turėtų padėti galutinį tašką šioje ketverius metus trunkančioje istorijoje. Kaliningrado teismas nagrinėjo tik I. Poltavskio padarytus nusikaltimus, tačiau nepareiškė savo nuomonės dėl „Sberbank“ atsakomybės. Tikime, kad arbitražo sprendimas bus mums palankus, nes priešingu atveju bus sukurtas tarptautinėje bankų praktikoje visiškai ydingas precedentas - bankai praktiškai taps nebeatsakingi už savo išduotas garantijas SWIFT sistemoje“, - teigia R. Savickas.

Pasak „Plastima“ direktoriaus, jei Maskvos arbitražo sprendimas bus palankus „Sberbank“, tai sugriaus verslo pasitikėjimą visa SWIFT - tarpbankinio ryšio sistema.

„Nėra jokių mechanizmų, leidžiančių įmonei patikrinti, ar banko SWIFT ryšio sistema atsiųsta garantija buvo išduota teisėtai, ar ne. Panašių atvejų, kuomet bankų darbuotojai piktnaudžiavo bankų informacinėmis sistemomis, būdavo, bet bankai visuomet pripažindavo savo sistemų saugumo spragas ir visuomet atlygindavo klientams patirtą žalą. Tačiau atrodo, kad „Sberbank“ nei jo paties reputacija, nei kitų subjektų interesai nė motais - bankas nerodo jokio noro su mumis tartis ir atlyginti mums jų darbuotojo padarytą žalą“, - tvirtina R. Savickas.

Advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ vadovaujanti partnerė, advokatė Eugenija Sutkienė patvirtina R. Savicko prielaidą, kad „Sberbank“ palankus Maskvos arbitražo sprendimas šioje byloje labai sumenkintų pasitikėjimą SWIFT ryšio sistema ir sumažintų verslininkų pasitikėjimą Rusijos bankais bei teisingumo sistema Rusijoje.

„Verslo pasauliui būtų pasiųstos neigiamos žinutės - nepasitikėkite garantijomis, gautomis SWIFT sistema, Rusijos bankai neprisiima atsakomybės dėl savo finansinių įsipareigojimų. Nesinori tikėti, kad „Sberbank“, Rusijos bankininkystės flagmanas, būtų suinteresuotas, jog jo reputacijai būtų padaryta tokia milžiniška žala. Tikėtina, kad „Sberbank“ pasinaudos derybų galimybe ir atnaujins su „Plastima“ pokalbius dėl žalos atlyginimo“, - svarsto advokatė E. Sutkienė.

Tyrimą dėl „Sberbank“ veiksmų „Plastima“ atžvilgiu pradėjo ir Lietuvos generalinė prokuratūra. Tačiau tyrimas stringa, nes Rusijos pusė delsia suteikti bylos tyrimui reikalingų duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.