Vilniuje linkstama didinti nekilnojamojo turto mokestį

Vilniaus miesto savivaldybės taryba po svarstymo pritarė nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo nustatymui 2014 metams.

2011 m. sausio 1 d. atliktas masinis NT vertinimas, po kurio mokestinė vertė sumažėjo vidutiniškai 20 proc.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
2011 m. sausio 1 d. atliktas masinis NT vertinimas, po kurio mokestinė vertė sumažėjo vidutiniškai 20 proc.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 8, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:43 AM

Meras Artūras Zuokas ir dar keli tarybos nariai nuo šio klausimo nusišalino.

Vilniuje siūloma nustatyti 1 proc. NT mokesčio tarifą nekilnojamajam turtui, 0,7 proc. tarifą kultūros, poilsio, viešbučių, maitinimo paskirties patalpoms ir statiniams, išskyrus naktinius klubus ir barus, bei patalpoms ir statiniams, naudojamiems viešiesiems poreikiams kultūros ir švietimo srityje.

Didžiausias - 2,5 proc. tarifas būtų taikomas faktiškai naudojamam nekilnojamajam turtui, kurio baigtumas nesiekia 100 procentų bei patalpoms ir statiniams, kurie yra nenaudojami ar naudojami ne pagal paskirtį, yra apleisti ar neprižiūrimi.

Savivaldybės pranešimo duomenimis, 2012 metams Finansų ministerija buvo suplanavusi miestui surinkti 110,6 mln. litų NT mokesčio, tačiau dėl įstatymo pakeitimų planas įvykdytas tik apie 67 proc., t. y. realiai surinkta tik 74,4 mln. litų. Vilniaus biudžetas dėl to negavo 36,2 mln. litų pajamų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, Vilniaus savivaldybės negauta nekilnojamojo turto mokesčio suma susidarė dėl turto mokesčių įstatymų pakeitimų ir patikslintų mokesčių deklaracijų. Tokius įstatymų pakeitimus inicijavo Finansų ministerija 2010 metais. Dėl šių sprendimų lizingo ir kitos finansų įmonės faktiškai buvo atleistos nuo NT mokesčio.

Taip pat 2011 m. sausio 1 d. atliktas masinis NT vertinimas, po kurio mokestinė vertė sumažėjo vidutiniškai 20 proc.

Savivaldybė prognozuoja, kad šiais metais surinks 92,8 mln. litų NT mokesčio. Jeigu 2014 m. ženklių NT mokesčio deklaracijų tikslinimo už praėjusius penkerius metus neįvyks bei įvertinus siūlomą tarifų padidėjimą 0,2 proc. ir padidinus mokesčio tarifą neprižiūrimiems pastatams nuo 1 proc. iki 2,5 proc. prognozuojamas 2014 m. plano surinkimas - 98 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.