Į ginčus dėl medienos įtrauktas ir premjeras

Peštynės dėl lietuviškos medienos tarp perdirbėjų, prekybininkų ir savininkų gali persikelti net į Briuselį.

Lietuvos gamintojai siekia, kad mediena pirmiausia būtų siūloma jiems, bet pardavėjai priešinasi tokiai tvarkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos gamintojai siekia, kad mediena pirmiausia būtų siūloma jiems, bet pardavėjai priešinasi tokiai tvarkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

May 9, 2013, 7:04 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:11 AM

Kam pirmiausia parduoti lietuvišką medieną? Vietos perdirbėjams ar tiems, kurie gali mokėti didžiausią kainą? Jau penkerius metus vykstančiame kare dėl žaliavos šaudoma skirtingais argumentais.

Lietuvišką medieną perka ir išsiveža užsieniečiai. Dėl to sielvartauja mūsų šalies perdirbėjai. Prekybininkai jiems primena: viskas atitenka tam, kuris moka daugiausia.

Įtikino A.Butkevičių

Lietuviški medžiai išvežami svetur, ten gaminamos lentos – jas perka lietuviškos įmonės. Tokia padėtimi skundžiasi perdirbėjai.

„Grigiškių” generalinis direktorius ir Medienos asociacijos prezidentas Gintautas Pangonis tvirtina, kad dėl to nepanaudojami gamybos pajėgumai, mažėja darbo vietų. O jei mediena pirmiausia būtų parduodama lietuviams, pasak jo, padidėtų baldų ir kitų medienos produktų eksportas.

Tokiais argumentais perdirbėjai įtikino ir premjerą Algirdą Butkevičių.

Jis žada remti verslininkus, kurie norėtų pirmumo teisės į medieną. Prekybos taisykles pasiūlė keisti Seimo narys Petras Gražulis.

„Tai yra padariusios mūsų kaimynės Latvija, Estija, Lenkija ir netgi Švedija. Mes manome, kad pirmiausia medieną turėtų pirkti tie, kurie turi gamybos pajėgumus Lietuvoje”, – sakė A.Butkevičius.

Beje, premjeras išgirdo pažadą, kad perdirbėjai ateityje viename rajonų pastatys naują gamyklą ir sukurs tūkstantį darbo vietų.

Įspėja dėl pažeidimo

„Premjeras arba buvo suklaidintas, arba neišsiaiškino. Tokia pataisa tik sudarytų palankias sąlygas karteliniams susitarimams, perdirbėjų subsidavimui ir neteisėtam pasipelnymui”, – įspėjo Medienos prekybos asociacijos vadovas Robertas Ašmonas.

Anot jo, tai būtų itin šiurkštus konkurencijos teisės pažeidimas.

„Lenkija iš tiesų bandė daryti panašiai ir buvo skaudžiai nubausta 1,6 milijono zlotų bauda”, – teigė R.Ašmonas. Jo žiniomis, perdirbėjai išskirtinių sąlygų neturi nė vienoje iš aplinkinių valstybių.

Jei pasiūlymui pritartų ir Seimas, Medienos prekybos asociacija ketina kreiptis į Konkurencijos tarybą ir į Konkurencijos generalinį direktoratą Briuselyje.

Medienos perdirbėjai sako įrodysiantys savo tiesą, nes dabar jie priversti žaliavą pirkti Latvijoje ar Lenkijoje, nes Lietuvoje jos ima trūkti.

Šiuo metu visa mediena iš valstybinių miškų parduodama aukcionuose: kas daugiau sumoka, tas ir perka žaliavą.

Karas tik dėl kainos?

„Tai karas ne dėl medienos, o dėl kainos. Jie nori pigesnės medienos. Tai ir visa pasiūlymo paslaptis”, – sako R.Ašmonas.

Jeigu perdirbėjai gautų pirmumo teisę į medieną, ji iškart atpigtų mažiausiai 20 procentų, o biudžetas netektų apie 80 milijonų litų per metus.

Anot R.Ašmono, tokiu atveju menktų urėdijų pajamos, gali būti atleidžiami darbuotojai, o kai kurios urėdijos ne tik nesumokės įvairiausių mokesčių, bet ir turės būti subsiduojamos iš valstybės biudžeto.

Šiuo metu mokesčiai nuo pajamų, gautų už parduotą apvaliąją medieną, sudaro didžiąją dalį visų į šalies biudžetą urėdijų sumokamų mokesčių.

Seimo teisininkai – prieš lengvatas

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas neseniai išaiškino, kad pirmumo teisė pažeistų Konstitucijoje ir Konkurencijos įstatyme įtvirtintą nuostatą saugoti sąžiningos konkurencijos laisvę Lietuvos Respublikoje.

Teisės departamento išvadoje teigiama: „Diskutuotina, ar siūlomos nuostatos pagal Europos Sąjungos teisės aktus negalėtų būti traktuojamos kaip diskriminuojančios tam tikrus subjektus ir nepagrįstai ribojančios laisvą prekių judėjimą.”

Prieš kelerius metus kilus panašiai diskusijai, Europos teisės ekspertas Elijus Burgis aiškinamajame rašte teigė, kad Europos Bendrijos steigimo sutartyje įtvirtintos nuostatos draudžia valstybėms narėms riboti laisvą prekių, asmenų, paslaugų ir kapitalo judėjimą tarp jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.