Lietuvos viešbučiams 5 žvaigždutės jau per mažai

Vieno prabangiausių Lietuvoje viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ svečiai nuo šiol galės girtis, kad apsistojo „pagerintų“ penkių žvaigždučių viešbutyje.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutis įvertintas „5*Plius“ įvertinimu. Tai - pirmasis toks viešbutis Lietuvoje.<br>D. Umbrasas
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutis įvertintas „5*Plius“ įvertinimu. Tai - pirmasis toks viešbutis Lietuvoje.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 9, 2013, 1:37 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:37 AM

Ketvirtadienį šis viešbutis gavo „5*Plius“ žvaigždučių įvertinimą pagal naują Lietuvoje įsigaliojusią viešbučių klasifikavimo sistemą.

Lietuva tapo trylikta valstybe, pradėjusia vadovautis unifikuotais Europos klasifikavimo kriterijais pagal „HotelStars Union“ sistemą.

„HotelStars Union“ sistema apima 270 kriterijų. Pagal juos vertinami viešbučiai turi surinkti 650 balų, jei siekia aukščiausios – „5*Plius“ - kategorijos.

Anot turizmo sektoriaus atstovų, nauji reikalavimai yra gerokai demokratiškesni ir logiškesni.

„Nebėra kambario dydžio, restorano dydžio apribojimų. Visur turės būti spalvoti televizoriai. Atsirado naujas reikalavimas – 4, 5 žvaigždučių viešbučiuose turės būti IT specialistai, tinklapiuose turės būti realūs vaizdai. Baseinas, treniruoklių salė nebėra privalomi“, - ketvirtadienį kalbėjo Valstybinio turizmo departamento direktorė Raimonda Balnienė.

Jei viešbutis atsisakys klasifikuotis, tuomet jis neteks teisės vadintis viešbučiu.

„Iš kitų šalių patirties žinome, kad vienos, dviejų žvaigždučių viešbučiai nelabai nori klasifikuotis, o pas mus yra įstatymas ir jie privalės. Tai mūsų privalumas. Visą laiką vyksta sistemos peržiūrėjimas“, - sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Pirmieji atnaujintus įvertinimus gavo Vilniaus centre esantys viešbučiai „Artis“ ir „Kempinski“.

„Artis“ viešbučiui suteiktas 4 žvaigždučių įvertinimas, viešbutis surinko 480 balų.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutis įvertintas „5*Plius“ įvertinimu. Viešbutis surinko 683 balus.

Viešbučių įvertinimas Lietuvoje

Šiuo metu Lietuvoje yra 288 viešbučiai ir moteliai. Nauja klasifikavimo sistema turi būti pilnai įvesta iki 2015 m. gruodžio 1 d.

8 viešbučiai yra įvertinti 5 žvaigždutėmis;

63 viešbučiai įvertinti 4 žvaigždutėmis;

139 viešbučiai įvertinti 3 žvaigždutėmis;

65 viešbučiai įvertinti 2 žvaigždutėmis;

13 viešbučių įvertinti 1 žvaigždute.

Garsiausi „septynių žvaigždučių“ viešbučiai

Kai kurių viešbučių savininkai gali tik atlaidžiai nusišypsoti, išgirdę apie „5 plius“ žvaigždučių įvertinimą – jų viešbučiai laikomi tokiais prašmatniais, kad netelpa į penkių žvaigždučių rėmus.

Ironiška, tačiau viešbutis, kone dažniausiai įvardijamas kaip „vienintelis pasaulyje septynių žvaigždučių viešbutis“, to niekada nesiekė.

Vieno prabangiausių ir aukščiausių viešbučių pasaulyje „Burj Al Arab“, esančio Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) atstovai teigia, kad niekada patys neskelbė, kad jų viešbutis turi daugiau nei penkias žvaigždutes.

„Mes neskatiname šio apibūdinimo vartojimo. Mes jo niekada nevartojome reklamose. Tai – viskas ką mes galime padaryti, tačiau to nepakanka gyvuojančiam įsitikinimui pakeisti“, - viename interviu yra sakęs viešbučio savininkų „Jumeirah Group“ atstovas spaudai.

Manoma, kad pirmą kartą šį viešbutį taip apibūdino britų žurnalistė, sakiusi, kad „šis viešbutis pranoksta viską, ką ji yra mačiusi“ ir davusi jam septynias žvaigždutes.

Italijoje esantis „Seven Stars Galleria“ laikosi priešingos taktikos: viešbučio atstovai pasiskelbė, kad jų viešbutis atitinka „7 žvaigždučių standartus“ ir net davė jam atitinkamą pavadinimą („Seven stars“ išvertus į lietuvių kalbą reiškia „septynios žvaigždės“).

Apsilankę šiame viešbutyje apžvalgininkai pripažino, kad viešbutis yra išties puikus – įsikūręs istorinėje Milano vietoje, nedidelis, jaukus ir siūlantis daug paslaugų – tačiau skeptiškai vertina „7 žvaigždučių“ įvertinimą.

Šis viešbutis išskirtinis dar ir tuo, kad kiekvienas jo kambarys turi liokajų – profesionalūs patarnautojai svečiams rezervuoja vietas restoranuose, išnuomoja drabužius, tvarko bagažą, užsako lėktuvų bilietus.

Anot vieno ten gyvenusio žmogaus, iš pradžių nuosavas liokajus atrodo nereikalinga prabanga, bet baigiantis viešnagės laikui tampa keista, kaip anksčiau pavyko be jo apsieiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.