Kebabinėse valgyti pavojinga

Kebabinės - padidintos rizikos maitinimo įmonės. Tokia išvada padaryta, apibendrinus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atliktų patikrinimų kebabinėse rezultatus. Patikrinus 415 iš 540 Lietuvoje registruotų kebabinių, 206 įmonėse buvo nustatyta įvairaus pobūdžio pažeidimų.

"Nors mitybos specialistai nerekomenduoja kasdien valgyti kebabų, kaip ir kito greito maisto, Lietuvoje tai populiarus greitas užkandis, kebabinių kasmet daugėja.<br>V. Balkūnas
"Nors mitybos specialistai nerekomenduoja kasdien valgyti kebabų, kaip ir kito greito maisto, Lietuvoje tai populiarus greitas užkandis, kebabinių kasmet daugėja.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:44 PM

Dėl nustatytų šiurkščių higienos pažeidimų ir savikontrolės reikalavimų nevykdymo 35 kebabinių (17 – Vilniuje, po 2 – Kaune, Palangoje, Alytuje ir Šiauliuose) veikla buvo laikinai sustabdyta, kitų šio tipo maitinimo įmonių atsakingiems asmenims skirta 110 baudų, surašyti 3 įspėjimai.

Kebabinių veikla laikinai buvo stabdoma dėl nustatytų kryžminės taršos atvejų, neaiškios žaliavų kilmės, netinkamo maisto produktų sandėliavimo, susikaupusių gyvūninės kilmės atliekų, maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais naudojimo ir kitokių nusižengimų. Buvo uždrausta realizuoti beveik 370 kilogramų nekokybiškų maisto produktų.

Dažniausiai nustatyti pažeidimai – kebabinėse nediegiama savikontrolės sistema, nevykdoma produktų laikymo ir šiluminio apdorojimo kontrolė, neatliekamos termometrų patikros, geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, nevykdoma šaldymo įrenginių stebėsena, daug kur trūko receptūrų technologinių aprašymų.

Taip pat specialistams akį rėžė nešvarios patalpos, netinkamas, susidėvėjęs inventorius, prastai plaunami indai, įranga, patalpos, kai kuriose įmonėse iš viso nebuvo dezinfekavimo priemonių.

Per šį laikotarpį buvo gauti 55 vartotojų pranešimai dėl kebabinių veiklos, iš jų 30 pasitvirtino. Vartotojai dažniausiai skundėsi patiekalų kokybe. „Nors mitybos specialistai nerekomenduoja kasdien valgyti kebabų, kaip ir kito greito maisto, Lietuvoje tai populiarus greitas užkandis, kebabinių kasmet daugėja.

Jau keletą metų dėl nuolat nustatomų pažeidimų ir pasitvirtinančių vartotojų skundų gausos kebabinės priskiriamos didesnės rizikos įmonių grupei. Daugiausia problemų šioms įmonėms kyla dėl didelės darbuotojų kaitos, prastos jų kvalifikacijos ir higienos žinių trūkumo“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Specialistė pabrėžė, kad vartotojai turėtų būti atidesni.

„Vartotojai kiek įmanoma turėtų stebėti kebabų gamybos procesą, atkreipti dėmesį į pardavėjos darbą, patalpų higieną, maisto produktų laikymo sąlygas“, - aiškino A.Išarienė.

.Pastebėję pažeidimus, gyventojai gali informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40403.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.