Rekonstruojamas Palangos botanikos parkas: nuo naujų takų iki modernaus apšvietimo

Vienas gražiausių ir unikaliausių Lietuvos parkų - Palangos botanikos parkas, kuriam vėl sugrąžintas jo istorinis Birutės vardas, jau šią vasarą poilsiautojus ir turistus nudžiugins naujais akcentais.

Po rekonstrukcijos Birutės parkas nudžiugins naujais akcentais.<br>S. Rankauskaitė
Po rekonstrukcijos Birutės parkas nudžiugins naujais akcentais.<br>S. Rankauskaitė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 12:57 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:21 PM

Grafų Tiškevičių rūmus juosiantis parkas, kurį XIX amžiaus pabaigoje suprojektavo ir įkūrė prancūzų kraštovaizdžio architektas Edouardas Francois Andre kartu su sūnumi Rene Andre ir belgų sodininku Buyssenu de Coulonu, ypač patrauklus ir vertingas ne tik dėl sėkmingo jo plano projekto, bet ir dėl tinkamai parinktos vietos, nepakartojamos pajūrio geografinės aplinkos bei istorinio unikalumo.

Paskutinįjį dešimtmetį parko plotas buvo padidintas iki 101,3 ha, įjungiant į jį pajūrio paplūdimio plotus iki pat jūros. Tuo siekta sudaryti geresnes sąlygas vientisam parko formavimui, išryškinant parko ryšius su jūra.

Įvairia danga kloti parko takai ir keliai tęsiasi apie 18 kilometrų, parką puošia gėlynai, tvenkiniai, fontanai, skulptūros, daug mažosios architektūros formų, įspūdingas dekoratyvinis apšvietimas.

Rekonstrukcija vykdoma trimis etapais

Botanikos sodo teritorijoje yra aštuoni įvairios paskirties pastatai, apie pagrindinius rūmus, kuriuose veikia Gintaro muziejus, suplanuotos erdvės: prieš šiaurinį fasadą - didysis parteris su gėlynais, fontanu ir laiminančio Kristaus skulptūra, iš pietų pusės rūmus juosia rožynas, kuris laiptais sujungtas su rūmų terasomis. 

Parką išlaiko Palangos miesto savivaldybė, o rekonstrukcija pagal jos užsakymą vykdoma iš Europos Sąjungos (ES) paramos lėšų. Iš viso numatyti trys rekonstrukcijos etapai, o bendra darbų vertė - per 25 mln. litų.

Trečiojo etapo projektas dar tik dėliojamas, tad tiksli jo sąmata bei finansavimas paaiškės vėliau, o per pirmąją etapą iš ES struktūrinių fondų įsisavinta daugiau nei 3,5 mln. litų, antrajam skirta 3 mln. litų europinių pinigų bei dar beveik 0,7 mln. litų prisidės kurorto savivaldybė.

Laimėjusi konkursą, antrąjį Botanikos parko atnaujinimo etapą įgyvendina bendrovė „Irdaiva“.

Botanikos sodo rekonstrukcijos darbai jau prasidėjo, dalis jų bus baigti iki vasaros sezono, kiti – per vasarą, o visiškai įgyvendintas projektas - iki kitų metų rugsėjo.

Atnaujinta infrastruktūra – estetiška ir komfortabili

„Dirbant su tokiais unikaliais gamtos objektais, kaip Botanikos sodas, nepaprastai didelę įtaką turi sezoniškumas. Šiemetis vėlyvas pavasaris smarkiai pakoregavo suplanuotą parko rekonstrukcijos darbų grafiką. Dabar vyksta archeologiniai tyrimai, išleidžiamas tvenkinio vanduo, vandentiekio, drenažo bei elektros tvarkymo ir apšvietimo įrengimo darbai“, - sakė „Irdaiva“ Klaipėdos regiono vadovas Rolandas Šveikauskas.

Nutirpus ledui paimti dumblo tyrimo mėginiai, bus tiriama, ar tvenkinio dumble nėra susikaupusių sunkiųjų metalų. Gavus tyrimų rezultatus, bus sprendžiama, ar dumblą palikti parke ir panaudoti tręšti želdiniams bei kitoms reikmėms, ar reikės jį išvežti utilizuoti. Tikimės, kad jau šį vasaros sezoną pagrindinis tvenkinys lankytojus žavės malonia gaiva ir švara“, - kalbėjo Palangos botanikos parko direktorius Valdas Pakusas. - Šiemet taip pat turi būti sutvarkytas centrinis įėjimas nuo Vytauto gatvės į parką: pastatyti gražūs meniški vartai, prie jų sukurta mozaika šaligatvyje, išpuoselėto želdiniai ir kita aplinka“.

„Irdaivos“ atstovo R. Šveikausko teigimu, šiemet numatoma pastatyti naujus šviestuvus ir įrengti apšvietimą taip, kad didžioji parko dalis būtų apšviesta ir naktį.

„Bus rekonstruota dalis parko takų, - sakė R.Šveikauskas. - Jiems sutvirtinti bus naudojama nauja technologija, darniai įliejanti kelius į gamtinę aplinką. Takus numatyta dengti dolomitinės skaldos atsijomis: sijojant skaldą bus surinkta smulkiausios smėlio frakcijos ir jos bus panaudotos viršutiniam takų sluoksniui.

Suplūkta ir susigulėjusi, tokia danga atsparesnė, vientisesnė ir patogesnė nei anksčiau buvusi stambesnės skaldos danga“.

Didžiojo parterio prieš rūmus rekonstrukciją, anot Palangos botanikos parko direktoriaus, su rangovu sutarta palikti šios vasaros pabaigai, kad darbai netrukdytų lankytojų srautui.

Parteryje bus restauruotas fontanas, taip pat keičiama želdinių struktūra, pastatytos naujos marmurinės vazos gėlynuose, metalo pilonai - aukštos tvorelės, kurios bus apželdintos vijokliniais augalais vakarinėje ir rytinėje parterio pusėje, t. y., lygiagrečiai fontanui.

Šie želdiniai atkurs vaizdą, koks buvo XIX amžiaus pabaigoje, įkūrus parką, kuris iš pat pradžių buvo suprojektuotas kaip privati uždara erdvė.

Pagal Palangos savivaldybės paskaičiavimus, vien dėl Botanikos parko antrojo etapo rekonstrukcijos per pirmuosius trejus metus papildomai bus pritraukta apie 50 tūkst. turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.