Darbo skelbimas: ieškau antrosios pusės

Dažnas vaikščiojimas į pasimatymus naudingas ne tik siekiant susirasti idealų gyvenimo partnerį. Jis taip pat gali pagerinti žmogaus karjeros perspektyvas, nes įgūdžiai, įgyti flirtuojant, vėliau gali būti panaudoti darbo pokalbyje. Iš esmės šios dvi situacijos yra labai panašios.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

May 11, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:20 PM

Ir vienur, ir kitur žmogus nerimauja, nori sudaryti geriausią įspūdį ir pasiekti sau užsibrėžtą tikslą. Pasimatyme tai gali būti bučinys arba kvietimas užeiti kavos, darbo pokalbyje – naujos pareigos.

Norėdamas išsiaiškinti, ką apie tai mano abiejose situacijose patirties turintys žmonės, nusprendžiau apsilankyti „XXI renginiai“ organizuojamame „greitajame pasimatyme“. Tiesa, tai buvo ne vienintelė priežastis, kodėl ten ėjau.

Nedrąsi pradžia

„Franki“ vyninėje buvau pirmasis, netrukus pasirodė ir renginio vedėjas Kęstutis. Kartu nužingsniavome į tolimiausią restorano kambarį, kur ir vyks „greitasis pasimatymas“.

Jo aplinka jauki, už lango vakarėja, dega žvakės, ant sofų su išraižytais turėklais daug pagalvėlių, sienos nukabinėtos paveikslais, ant lubų – krištoliniai šviestuvai. Groja maždaug 4-5 praėjusio amžiaus dešimtmečio amerikietiškas džiazas.

„Kodėl prie staliukų sėdi merginos, o ne vaikinai?“ – klausiu renginio vedėjo Kęstučio.

„Tai mūsų kultūroje taip įprasta – iniciatyvos imasi vaikinas“, – atsako jis.

Šiandien vaikinų užsiregistravę dešimt ir nors, Kęstučio teigimu, paprastai visi nesusirenka, šiandien netrūksta nė vieno.

Dalyviams renginio metu negalima vartoti alkoholio, todėl keli vyrukai tuo pasipiktina: „Praeitą kartą buvo vyno ir nekainavo daugiau“. Ar įsivaizduojate taurę vyno darbo pokalbyje? 

Kol kas tylu, daugelio akys plačios, kelios merginos, matyt draugės, šnabždasi tarpusavyje.

Tikslas: užimti vyro pareigas

Dar prieš prasidedant pagrindinei daliai pasikalbu su keliais vaikinais. Pirmieji du – 25-erių metų Martynas ir jo bendraamžis Juras, abu dirbantys, sako, gyvenime turėję maždaug po 3 darbo pokalbius.

Juras juokauja, kad darbo pokalbis nuo pasimatymo skiriasi tik siekiamomis pareigomis – čia nori įsidarbinti vyru. Martynas sutinka. Jo manymu, sutampa jaudulys, noras gerai pasirodyti, abejose situacijose reikia pasitikėjimo savimi, ryžtingumo.

Jaudulį pastebi ir Juras, tik jo nuomone, per pasimatymą jaudinasi abi pusės, tuo metu, darbo pokalbyje darbdavys būna ramus, nebent visai neseniai įkūrė savo įmonę.

Vėliau kalbuosi su 25-erių programuotoju, kuris nesutiko pasakyti savo tikrojo vardo, prisistatė Tomu. Jis irgi pastebi panašumą tarp darbo pokalbio ir pasimatymo. Paklaustas apie išvaizdos faktorių, vaikinas atsako: „Mano darbo pobūdis toks, kad išvaizda nėra svarbi“.

Jo kambariokas 23-ėjų Paulius sako, savo gyvenime turėjęs 5 darbo pokalbius, šiuo metu dirba vadybininku. Anot jo, situacijos turi panašumų: „Eini pas asmenį, kuriam nori padaryti įspūdį“. 

Ačiū, mes Jums paskambinsime“

Pagaliau prasideda įdomiausia vakaro dalis, prie krūtinės prisisegu savo 15 numeriuką ir sėdu prie 4 staliuko. 

„Labas, aš Edgaras iš „Lietuvos ryto“, – prisistatau, – Koks tavo vardas?“.

Monikai 21-eri, ji Mykolo Romerio universitete studijuoja Finansų ekonomiką, nedirba, tačiau yra atlikusi praktiką. Ji mano, kad darbo pokalbis ir pasimatymas yra visiškai panašūs, norint gerai pasirodyti reikia mokėti save pateikti, raiškiai kalbėti, taip pat svarbus punktualumas ir „šiaip, kad geras žmogus būtų“, – sako Monika.

Prie 5 ir 6 staliukų sėdi dar dvi Monikos, net nežinau, ar tikėti, galbūt, kaip ir „Tomas“, jos nusprendė savo tikrųjų vardų nesakyti.

Antrajai – devyniolika, Vilniaus universitete ji studijuoja psichologiją, nors pati nėra dalyvavusi darbo pokalbyje, mano, kad jis į pasimatymą panašus, svarbios komunikabilumo, atvirumo, bet ir kontrolės jausmo asmens savybės.

Trečiajai Monikai 21-eri, ji Transporto inžinerinės ekonomikos ir vadybos studentė. Jos teigimu, abi situacijos panašios, vyksta akis į akį. Monika mano, kad išvaizda nei pasimatyme, nei darbo pokalbyje nėra labai svarbi.

Kadangi šiandien į renginį susirinko 10 vaikinų ir tik 7 merginos tenka pasėdėti ant suoliuko. Kartu su manimi laukia ir Martynas su Tomu.

Skaičiuojame: kiekvienas pokalbis trunka po 4 minutes, tai iš viso reiks laukti 12.

„Taip, ten atrodo, kad 4 tikrai nepraeina, o čia jos trunka daug ilgiau“, – pastebi Tomas.

Vėliau jis klausia Martyno: „Kiek vardų atsimeni?“ – Martynas atsako juokdamasis: „Nė vieno“.

12 minučių prabėga, prisėdu prie turbūt įdomiausius pastebėjimus pateikusios 25-erių metų Marijos, dirbančios pardavimų srityje. Ji sako turėjusi begalę darbo pokalbių, o į pasimatymus jie panašūs standartiniais klausimais, tuo, kad reikia pasirengti – turėti tikslą, susigalvoti planą ir jo siekti.

„Dar būna, kad sako: ačiū, mes jums paskambinsime“, – juokiasi Marija.

Eksperto požiūris šiek tiek skiriasi

Vadovų paieškos įmonės „AIMS International Lietuva“ vadovaujantysis partneris Šarūnas Dyburys sako, kad pasimatymas ir darbo pokalbis nėra visiškai panašūs, o esminis jų skirtumas – darbo pokalbyje abi pusės turi kur kas daugiau informacijos viena apie kitą. Tačiau ekspertas sutinka, kad išorių panašumų tikrai yra.

Š. Dyburis savo klientams nepataria remtis „patinka-nepatinka“ kriterijais. Žinoma, emocinės pusės visiškai atmesti taip pat negalima, pavyzdžiui, kai žmonėms reikės dirbti viename kabinete, tai jų asmenybės turi bent kiek sutapti.

Paklaustas apie išvaizdos svarbą, jis pažymėjo, kad tai tai daugiausiai priklauso nuo darbo pozicijos, jei reikės dirbti su klientais, tai ji yra svarbi.

Dar vienas darbo pokalbio aspektas, dėl kurio Š. Dyburis nesutinka su „greitųjų pasimatymų“ dalyviais – tai, kad darbdavys pats nesijaudina. Jo manymu, darbdavys taip pat yra žmogus, turi savo baimių, be to, šiais laikais renkasi abi pusės.

Jis taip pat pastebėjo, kad darbo pokalbiai skirtingais karjeros etapais skiriasi. Pradžioje svarbesni bendresni, asmens savybių kriterijai. Vėliau daugiausiai dėmesio skiriama ankstesnei patirčiai, kitose įmonėse pasiektais rezultatais.

Penki patarimai, tinkantys darbo pokalbiui ir pasimatymui: 

1. Turėkite savo tikslą. Norint, kad darbo pokalbis arba pasimatymas būtų sėkmingas reikia sau užsibrėžti tikslą ir jo nuosekliai siekti.

2. Turėkite veiksmų planą. Pamąstykite, ko jūsų gali klausti, kaip ir kuria linkme galite pasukti pokalbį.

3. Gerai atrodykite. Net jei gamta jums grožio nepagailėjo, reikia susišukuoti, išsilyginti marškinius ir nusiblizginti batus.

4. Atsipalaiduokite. Labai svarbu būti ramiam, taip pademonstruosite pasitikėjimą savimi ir atskleisite geriausias savo savybes.

5. Nepamirškite, kad kalbatės su tokiu pat žmogumi. Jūsų pašnekovas greičiausiai jaudinasi ne mažiau nei jūs pats, pagalvokite, kaip jaustumėtės jo vietoje – tai padės situaciją pamatyti iš priešingos perspektyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.