Mokesčiai pradingsta turgaus prekeivių kišenėse

Kalbos apie iš šešėlio ištrauktą milijardą litų – visiškas šnipštas. „Sostinė” skaičiavo, kiek Vilniaus turgaviečių prekeiviai vos per kelias minutes nesumoka mokesčių, nes nė neketina naudoti kasos aparatų.

Halės turgavietėje kasos aparatus privalo turėti kone visi prekeiviai, bet taip nėra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Halės turgavietėje kasos aparatus privalo turėti kone visi prekeiviai, bet taip nėra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė“)

May 11, 2013, 4:26 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:08 PM

Kasos aparatai – tik dėl grožio. Naudojami nebent jų stalčiai pinigams susidėti. Bet dar geriau banknotus grūsti į kišenes. Ten jiems saugiau. Aišku, valstybei parodant riebią špygą.

Toks vaizdas pasidairius po Halės ir Kalvarijų turgavietes. Gegužę sukanka dveji metai, kai kasos aparatai privalomi dengtose prekyvietėse maisto ir metai – ne maisto produktais prekiaujantiems asmenims.

Nors mokesčių rinkėjai plačiai užsimojo, turgavietėse nedaug kas pasikeitė. Kai kurie prekybininkai tokių aparatų iki šiol neturi, o kiti kvitų pirkėjams nė nemano duoti, ir toliau sėkmingai slėpdami mokesčius.

„Kai įlipsiu į mikroautobusą ir gausiu bilietą, tuomet ir aš kvitą pirkėjui duosiu.

Kodėl kasos aparatų nereikia verslo liudijimus įsigijusiems kirpėjams ar batsiuviams? Be to, žmonėms tų kvitų ir nereikia. Patys prašo, kad nekiščiau šiukšlių”, – tvirtino Kalvarijų turgavietėje penkerius metus mėsos gaminiais prekiaujanti Janina.

Prekyba – kaip iš pypkės

„Sostinė” Halės turgavietėje šią savaitę stebėjo prekeivių darbą. Šalia vieno mėsos gaminių skyriaus – penkių pirkėjų eilė. Prekeivė giria produkciją, duoda paragauti. Gal čia naudojamas kasos aparatas? Kur tau!

18,6 lito sumoka pirmas pirkėjas, 3,5 lito – antras, 9,4 lito – trečias, 7 litus – ketvirtas, 16,3 lito – penktas. Pinigai keliauja į prekeivės prijuostės kišenes. Moteris sumas apvalina, keliasdešimt centų sumažina. Pirkėjams tai, aišku, patinka.

Vieną pirkėją įgudusi prekeivė aptarnauja maždaug per porą minučių, tad eilė ištirpo per dešimt minučių. Per tiek laiko prijuostės kišenės papilnėjo 45,4 lito. Vadinasi, prekybininkė nusuks 7,88 lito pridėtinės vertės mokesčio (PVM). O kiek per dieną, savaitę, mėnesį?

23,88 lito už pusę kilogramo dešrelių, gabalą kumpio ir šoninės. 5,53 lito – už virtą dešrą. Tiek pajamų per septynias minutes gavo kita prekybininkė. Kasos aparato ji nepalietė, nusinešdama 5,1 lito PVM.

Mėsos skyriuje pardavusi vieną sprandinės ir du išpjovos gabalus prekeivė uždirbo 24 litus. Kišenėje liko 4,17 lito PVM.

Ne visiems vienodai sekasi

Tiesa, ne visos vitrinos ir šaldytuvai mėsos gaminių skyriuje apspisti. Štai pensininkė perka parūkytos dešros riestę. Sumokėjusi 3,79 lito ji čekio negauna. Atrakinusi kasos aparato stalčių, prekybininkė į jį tik sudeda pinigus.

PVM suma nuo tokio pirkinio nedidelė – 66 centai. Tiek jo prekeivė nesumokės į valstybės iždą.

Nedaug nuo valstybės nusuko ir akivaizdžiai nuobodžiavusi kita prekeivė, pardavusi gabalą vyniotinio už 4,63 lito. Viso labo – 80 centų. Kolegei pasiskundusi, kad pirkėjų tik savaitgalį buvo daug, ji per dieną nuslėps gal tik kelis litus mokesčių.

Stebėjimas ilgai netrunka

Už prekystalių, kur prekiaujama kojinėmis, pėdkelnėmis, trikotažu ir įvairiomis smulkmenomis, – dar gražiau. Čia kasos aparatų išvis nematyti. O gal jie paslėpti po drabužių kalnais?

Batraiščius pardavęs vyras paprašo 8 litų, susižerdamas ir 1,39 lito PVM. Kita prekeivė senutei parduoda tris poras kojinių už 6 litus, nesumokėdama 1,04 lito mokesčių.

Tualetinį vandenį mėginanti įsiūlyti moteris neužmiršta pabrėžti, kad jis prancūziškas, ir net originalo kalba pasako pavadinimą. Nors pirkėja neįstengia nuslėpti šypsenos, perka. 22 litai, 3,82 lito mokesčių.

Stebėjimas užtrunka dar trumpiau – 6 minutes. Per jas buvo nuslėpta 6,25 lito PVM.

Tikslių duomenų dar nėra

Paklaustas, kiek mokesčių buvo surinkta 2011 ir 2012 metais, kai turgavietėse buvo įvesti kasos aparatai, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Marius Žemgulis aiškino, kad tikslių duomenų nėra, nes inspektoriai pernykštes pajamų deklaracijas išnagrinės tik birželį.

Tačiau M.Žemgulis neatsakė ir kiek PVM iš turgaviečių buvo surinkta 2011-aisiais, neužmiršdamas pasigirti, kad, nuo praėjusių metų sausio iki spalio stebint turgaviečių prekeivių į apskaitą įtrauktų pajamų pokyčius, periodiškai tikrinti atsitiktine tvarka atrinktų 813 prekybininkų pardavimo duomenys.

Palyginti su atitinkamais 2011 metų mėnesiais, šių 813 prekeivių apyvarta padidėjo 29,93 proc.

Geriau ten, kur kontroliavo

Paklausius M. Žemgulio atrodo, kad mokesčių inspektoriai turgavietėse tiesiog siaučia. Štai pernai jie vien didžiausioje Gariūnų turgavietėje atliko 285 patikrinimus ir surašė 73 administracinių teisės pažeidimų protokolus.

Iš pažeidimų pobūdžio aiškėja, kad prekeiviams kasos aparatai – svetimas dalykas. Jie bausti už pinigų perteklių kasoje, kvito neišdavimą, kasos aparato neįrengimą ar eksploatavimo pažeidimus.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį turgavietėse buvo atlikti 169 prekiaujančių maisto produktais ir 87 prekiaujančių ne maisto produktais asmenų patikrinimai.

Paaiškėjo, kad 7 asmenys maisto produktais vis dar prekiavo be kasos aparatų, kvito neišdavė net 46. Tarp prekiaujančiųjų ne maisto produktais tokių atitinkamai buvo 4 ir 17.

Anot M. Žemgulio, inspektorių stebimų ir kontroliuojamų prekeivių maisto produktais apyvarta padidėjo. Palyginus praėjusių ir šių metų pirmojo ketvirčio rezultatus, stebimo prekybininko apyvarta padidėjo vidutiniškai 43 procentais.

1738 - už tiek kasos aparatų Vilniaus apskrities mokesčių inspekcija prekeiviams skyrė kompensacijas.

Nesumokėta suma – įspūdinga

Kiek PVM nuslepia prekeiviai, aiškėja iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atlikto tyrimo.

53 metų vilnietis organizavo šešėlinę prekybą kiaušiniais Halės ir Kalvarijų turgavietėse. Jam pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir neteisėto vertimosi ūkine komercine veikla.

Įtariamasis Halės ir Kalvarijų turgavietėse penkioms moterims savo lėšomis buvo nupirkęs verslo liudijimus, kad jos galėtų prekiauti šviežiais kiaušiniais. Vyriškis ne tik turgavietėse nuomojo prekybos vietas, bet ir moterims mokėjo sutartą atlyginimą, o šviežius kiaušinius tiekdavo iš Arimų gatvėje nuomojamo angaro.

Šviežius kiaušinius įtariamasis užsakinėjo tiek savo, tiek moterų, kurioms buvo nupirkęs verslo liudijimus, vardu. Tiekėjams iš Lenkijos ir Lietuvos neoficialiai mokėdavo savo piniginėmis lėšomis.

Apskaičiuota, kad per keturis šešėlinės prekybos mėnesius įtariamasis gavo beveik pusę milijono litų pajamų. Nustatyta, kad, tyčia neįsiregistravęs kaip PVM mokėtojas, į valstybės biudžetą jis nesumokėjo beveik 60 tūkst. litų mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.