Brangiausių būstų kainoms rinkos skersvėjai nekenkia

Nekilnojamojo turto skelbimų labai turtingi žmonės neskaito. Įspūdingas sumas jie investuoja tik su rekomendacijomis. Dar jiems patinka, kad apie pasiūlytą būstą viešos informacijos būtų kuo mažiau. 

Kaune brangiausias šiuo metu parduodamas gyvenamasis namas – mirusiam pramonininkui Bronislavui Lubiui priklausęs pastatas, stovintis Perkūno alėjoje, pačioje Žaliakalnio širdyje.<br>M. Patašius
Kaune brangiausias šiuo metu parduodamas gyvenamasis namas – mirusiam pramonininkui Bronislavui Lubiui priklausęs pastatas, stovintis Perkūno alėjoje, pačioje Žaliakalnio širdyje.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė, Arūnas Karaliūnas, Eglė Petkutė („Lietuvos rytas”)

May 13, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:52 PM

Tuomet prekė tikrai yra išskirtinė, pirkėjui tai daro įspūdį, tačiau jo kaina visuomet – su paslapčių šydu.

Vilniuje per metus parduodama apie dešimt per milijoną kainuojančių būstų. Šiuo metu brangiausio sostinėje parduodamo būsto kaina siekia 12 milijonų litų. Lietuvos pajūryje savo pirkėjų laukia trys išskirtiniai namai – du Palangoje ir vienas Karklėje. O Kaune brangiausias šiuo metu parduodamas gyvenamasis namas – mirusiam pramonininkui Bronislovui Lubiui priklausęs pastatas, stovintis pačioje Žaliakalnio širdyje. Jo paveldėtojai tikisi gauti 5 mln. litų.

Nori devynių milijonų

Būsto, už kurį prašoma nuo milijono iki dviejų, kvadratinio metro kainą dar įmanoma apskaičiuoti, o kainuojančių kelis ar keliolika milijonų – jau nebe. Mat kiekvienas jų yra išskirtinis ir tiesiog nėra su kuo tokių būstų palyginti.

Jo kainą gali iškelti daugybė dalykų – vieta, įrengimo kokybė, saugumas.

Kad 640 kv. m ploto svečių namai „Lagūna” parduodami, niekur neskelbiama. Tačiau nekilnojamojo turto agentūros „Rolijona” savininkė Ona Mackevičienė patvirtino, jog tai kone brangiausiai parduodamas namas visoje Lietuvos pajūrio zonoje – už 9 milijonus litų.

„Namų su vaizdu į jūrą yra nemažai, bet didžioji dalis savininkų jų tiesiog neparduoda, kitur nuostabų vaizdą užstoja kopos. Nors vieta išskirtinė, jos kaina mums kelia siaubą, tačiau tie, kurie atvyksta į Palangą ir dairosi čia būsto, varto milijardus”, – tikino O.Mackevičienė. Daugiausia norinčių investuoti – iš Kaliningrado, kiek mažiau iš Maskvos.

Asmuo, kuriam priklauso namas Meilės alėjoje, nenori viešintis, nes jo tikslas nėra kuo greičiau parduoti. 

Garsiausias namas Karklėje

Brangiausių sąraše – ir monolitinis namas Birutės alėjoje, jį parduoti sekasi sunkiai. Mažai kam žinoma ir jo kaina. Už šį statinį prestižinėje Palangos vietoje prašoma 7,5 mln. litų.

Buvusio garsaus krepšininko Gintaro Einikio šeimos statytas dviaukštis namas Klaipėdos rajone, Karklėje, parduodamas už 3,5 mln. litų. Tiesa, iš pradžių už 263 kv. m ploto namą buvo prašoma 6,5 mln. litų, tačiau pirkėjų neatsirado.

Prieš pusantrų metų šeimininkė pasirūpino namą atnaujinti ir kilstelėjo jo kainą iki 4 mln. litų. 

Nekilnojamojo turto agentūros „Baltus” Klaipėdos filialas brangesnio nei 1,5 mln. litų namo nėra pardavęs gal dvejus metus. Anot biuro vadovės Jolantos Tarasevičienės, milijonas litų yra kainos, kuria dar domisi lietuviai, riba.

Daugiausia parduodama namų, kurių kaina neviršija pusės milijono litų.

Po dviejų bankų griūties žmonės nutarė, kad kur kas patikimiau savo santaupas investuoti į nekilnojamąjį turtą, tad rinka kiek atgijo. Žmonės domisi būstais Karklėje, Palangoje. Ne tokie populiarūs Klaipėdos miesto teritorijoje – Melnragėje ir Giruliuose esantys namai ir butai. Kai kuriuos pirkėjus esą atgraso uosto kaimynystė ir vis neišsprendžiamas klausimas dėl to, kuria kryptimi jis plėsis. 

Kaune – kitokios kainos

Pasak nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus” Kauno biuro vadovo Sauliaus Umbraso, Kaune sėkmingai galima parduoti namus, kainuojančius iki pusės milijono litų, nors šiandien namas Šilainių rajone parduodamas ir už 3 mln. litų. Kelis namus Lampėdžiuose, Aukštuosiuose Kaniūkuose ir Žaliakalnyje pardavėjai yra įvertinę 2–2,7 mln. litų.

Jeigu pastato kaina viršija 1 mln. litų, juo dažniausiai domisi tik smalsuoliai, o tokio dydžio sandorių pastaraisiais metais mieste išvis nebuvo.

„Tikrai nelengva parduoti išskirtinį, brangų būstą, – sakė bene daugiausia patirties prabangaus būsto pardavimo srityje turinti „DNB būsto” brokerė Kristina Marčiulevičienė. – Kai kaina persirita per porą milijonų, tenka pasiraitoti rankoves – tokio būsto per dieną ar mėnesį neparduosi, viskas gali užtrukti metus ir ilgiau. Juolab kad tokių namų šeimininkai paprastai savo turtą ypač vertina.”

Šiuo metu vilnietės parduodamų išskirtinių objektų sąraše – per dvidešimt butų ir namų. Tarp jų – ir bene brangiausias namas Lietuvoje, įvertintas 14 mln. litų. Tiesa, dabar jo kaina pora milijonų sumažinta ir jau beveik suderėta dėl jo nuomos.

Aštuonerius metų išskirtinius būstus parduodanti K.Marčiulevičienė pastebėjo, kad tokiems būstams nekilnojamojo turto rinkos skersvėjai kenkia mažiausiai. Jų kainos kone mažiausiai priklauso nuo bendros ekonominės padėties.

Moka ir už gerą aurą

Investavę milžiniškas sumas į namo apdailą ir interjerą žmonės tikisi, kad ir pirkėjas tai įvertins. „Tačiau taip atsitinka ne visada, todėl kainą tenka nuleisti”, – sakė K. Marčiulevičienė.

Pasak jos, net paties garsiausio interjero dizainerio pavardė ne visiems daro įspūdį, o kai kurie jos klientai prašmatniuose namuose ieško geros auros ir už tai yra pasirengę mokėti.

Bendradarbiaujant su turtingais klientais brokeriams darbą labiausiai apsunkina tai, jog beveik visi jie nekilnojamąjį turtą nori parduoti kuo brangiau, tačiau taip pat nori, kad to niekas nesužinotų.

Vienos didžiausių nekilnojamojo turto bendrovių RE/MAX brokeris Jevgenijus Funikovas kelerius metus bando perprasti turtingų klientų poreikius. Greičiausiai jis išsiaiškino, kad bendras vardiklis, siejantis turtuolį ir paprastą pirkėją, – nuolaidos. Pirkdamas ir už šimtą tūkstančių, ir už milijoną žmogus vienodai karštai jų nori.

Rinka truputį sujudo 

Vilniuje pirmąjį šių metų ketvirtį nupirkta 1780 butų, tai yra 15,3 proc. daugiau nei 2012 metų pirmąjį ketvirtį. 

Kaune pirkimo sandoriais įsigyti 746 butai – 11,2 proc. daugiau nei tuo pačiu laiku pernai. 

Šių metų pirmąjį ketvirtį Klaipėdoje sudaryta apie 520 butų pardavimo sandorių – beveik 4 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.