Imigrantams Lietuvoje lengva įsidarbinti, sunku apsigyventi

Šiuo metu Lietuvoje darbuojasi per 4 tūkstančius imigrantų iš trečiųjų užsienio šalių. Verslo atstovams šis skaičius atrodo gerokai per mažas.

Lietuvoje pernai metais darbavosi 178 kinai. Jų pirmą kartą į Lietuvą atvyko daugiau nei rusų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Lietuvoje pernai metais darbavosi 178 kinai. Jų pirmą kartą į Lietuvą atvyko daugiau nei rusų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 14, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:55 PM

Anot Lietuvos pramonininkų konfederacijos, vien trūkstamus tolimųjų reisų vairuotojus būtų galima skaičiuoti tūkstančiais. Už jų į eilę rikiuojasi inžinieriai, IT specialistai.

Didžiausia problema įdarbinant specialistus iš ne Europos Sąjungos šalių tampa leidimo apsigyventi Lietuvoje išdavimas.

„Leidimų gyventi išdavimas gali trukti 2-3 mėnesius, net iki pusės metų. Pavyzdžiui, Latvijoje už papildomą mokestį tai gali būti sutvarkoma per kelias dienas“, - portalui lrytas.lt kalbėjo advokatų kontoros „Lawin“ partneris, migracijos politikos darbo grupės narys Ramūnas Petravičius.

Tuo tarpu leidimą darbuotis imigrantas gali gauti per kelias savaites.

Papildomos biurokratinės kliūtys iškyla vėliau – praėjus vieneriems metams. Tuomet pasibaigia imigranto leidimas gyventi, ir jį reikia prasitęsti, nors leidimas dirbti galioja dvejus metus.

Imigrantams – gerai apmokami darbai

Kaip anksčiau rašė portalas lrytas.lt, statistika rodo, kad užsieniečiai dažniausia įsidarbina tolimųjų reisų vairuotojais.

Pastaraisiais metais augant Lietuvos eksportui, per metus būna išduodama per 1,5 tūkst. leidimų dirbti vairuotojams iš Ukrainos ir Baltarusijos. Vežėjų įmonės „Hegelmann Transporte“ direktorius Tomas Jurgelevičius tikino, kad tik taip įmanoma rasti naujų darbuotojų.

„Lietuvių vairuotojų trūkumas ir dabar yra. Mūsų įmonėje kažkur 95 proc. vairuotojų yra ne lietuviai. Lietuvoje perkama labai daug transporto priemonių, kiekviena įmonė per metus apie 10 proc. išauga. Nupirktiems vilkikams vairuoti nėra specialistų, o jauni nesimoko šios profesijos“, - anksčiau portalui lrytas.lt sakė T. Jurgelevičius. 

„Įmonės plečiasi ir auga, laimi vis didesnius ar specifinius užsakymus, todėl joms reikia patyrusių, dažnai siauros kvalifikacijos specialistų. Ir jos negali darbuotojų užsiauginti, suteikti jiems laiko mokytis – specialistai reikalingi čia ir dabar, jie iškart turi galėti užtikrinti kokybišką užsakymo įvykdymą“, – sakė tiesioginės darbuotojų atrankos bendrovės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė-Iškauskienė.

Paprastai kviečiami kandidatai noriai sutinka atvykti dirbti į Lietuvą – juos vilioja galimybė gauti ilgalaikę vizą ir netrukdomai keliauti po Europą. Leidimas dirbti Lietuvoje pirmąkart suteikiamas dvejiems metams. Vėliau leidimą galima pratęsti, jei tokios pačios kvalifikacijos darbuotojų Lietuvoje vis dar trūksta - tačiau ne ilgiau 5 metų.

* * *

• Statistikos departamento duomenimis, 2012 metais į Lietuvą imigravo 19 843 žmonės. Tai – didžiausias skaičius nuo 2006 metų (ankstesnių duomenų Statistikos departamentas nepateikia).

• Iš Lietuvos 2012 metais emigravo 41 100 žmonių. Tai prilygsta 2009 metų lygiui. Prieš krizę per metus iš Lietuvos emigruodavo apie 30-20 tūkst. gyventojų per metus.

• 2012 metais Lietuvoje dirbo 1942 baltarusiai, 1916 ukrainiečių, 178 kinai ir 148 rusai. Dar per 400 darbuotojų atvyko iš kitų šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.