Nuosprendis knygai apie kelionę laivu - sunaikinti

Sunaikinti neparduotus Joshuos Slocumo knygos „Vienas su burėmis aplink pasaulį” egzempliorius. Taip nutarė teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą dėl neteisėto žymens naudojimo. Skaitytojai pašiurpo – jiems atrodo, kad grįžta inkvizicijos laikai.

S. Žukas: „Verteivos, bendrinius žodžius įregistravę kaip privačią nuosavybę, pradeda verkšlenti apie pažeistas teises, reikalauti kažkokio žalos atlygio.”<br>V. Balkūnas
S. Žukas: „Verteivos, bendrinius žodžius įregistravę kaip privačią nuosavybę, pradeda verkšlenti apie pažeistas teises, reikalauti kažkokio žalos atlygio.”<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis ("Lietuvos rytas")

May 14, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:28 PM

Garsus amerikietis jūrininkas J. Slocumas, 1895 metais savadarbiu buriniu laiveliu „Spray” vienas apiplaukęs Žemės rutulį ir aprašęs savo nuotykius pasaulinę šlovę pelniusioje knygoje, ko gero, vartytųsi kape sužinojęs, kas vyksta Lietuvoje.

Sunaikinti jo kūrybą nuspręsta dėl to, kad leidėjai esą netinkamai paženklino išleistą tiražą.

Visas tiražas – areštuotas

„Tai ne juodasis humoras, o realybė – Vilniaus apygardos teismas mus įpareigojo išimti iš apyvartos ir sunaikinti prieš dvejus metus dienos šviesą išvydusį pirmąjį lietuvišką J. Slocumo knygos tiražą”, – patikino leidyklos „Baltos lankos” generalinis direktorius Saulius Žukas.

Žinomą šalies leidyklą prie sienos prirėmė Klaipėdos įmonė „SRS Dizainas”.

Teisme įrodinėta, kad J. Slocumo knygą 2000 egzempliorių tiražu išspausdinę sostinės leidėjai neteisėtai pasinaudojo tik šiai įmonei priklausančia teise žymėti prekės ženklu „Horizontai”. Dizaineriai pareikalavo atlyginti nuostolius.

Neblėstančiai kelionių literatūros klasikai priskiriama J.Slocumo knyga jau buvo patekusi į prekybą – per pusmetį išpirkta 920 egzempliorių.

Prasidėjus teismo procesui, visos knygos su žymeniu „Horizontai” areštuotos, uždrausta jas platinti. Dalį neparduoto tiražo „Baltos lankos” susigrąžino, o kitos knygos dulka sandėliuose.

Gina intelektinę nuosavybę

„Konfliktas įsiplieskė dėl to, kad leidėjai pažeidė įstatymus – apvogė mus. Pasinaudojo svetimu prekės ženklu ir nenorėjo kalbėtis gražiuoju. Nusprendėme ginti savo teises į intelektinę nuosavybę”, – „Baltų lankų” veiksmais piktinosi „SRS Dizaino” vadovas Saulius Rudnickis.

Lauko reklamas, skydus, prekių ženklus, kitus dizaino elementus projektuojanti ir gaminanti uostamiesčio įmonė, pasirodo, irgi neabejinga literatūrai – leidžia knygas, paženklintas panašiu žymeniu „Kelionių horizontai”.

Prieš 8 metus „SRS Dizainas” šį vardą užpatentavo ir kaip išskirtinį savo prekių ženklą.

Ankstesnė registruoto ženklo savininkė – klaipėdietės Sabinos Rudnickienės vadovaujama leidykla „Vilko takas”. Ši įmonė „Kelionių horizontų” serijos knygas leido metus.

„SRS Dizainas”, tokiu pat žymeniu galintis žymėti ir daugiau savo prekių, kaltina „Baltas lankas” neteisėtai pasinaudojus svetimu ženklu be jo savininkų sutikimo.

Teismas sprendė galvosūkį

S.Žukas stebisi „Baltoms lankoms” mestais kaltinimais: „Lietuvoje daug leidyklų. Mes tikrai nieko nežinojome apie „Vilko taką” ir jo santykius su dizaino kūrėjais.

Su ženklu „Kelionių horizontai” išleistos literatūros kraitis nėra gausus. Viešojoje erdvėje „SRS Dizainas” prisistato kaip reklamos atributų ir paslaugų teikėja.”

S.Rudnickis teigia, kad dizaino įmonės veiklos pobūdis šiuo atveju niekuo dėtas: „Būtų juokinga, jeigu žvejai nirštų, kad medžiotojai kartais irgi meškerioja, nors jų pomėgis – kitoks. Žvejoti gali visi, kurie tik nori, jeigu įsigijo leidimą, laikosi nustatytų taisyklių.”

Teismui teko spręsti galvosūkį: kuo Valstybiniame patentų biure „SRS Dizaino” įregistruotas dviejų žodžių prekės žymuo „Kelionių horizontai” skiriasi nuo „Baltų lankų” knygų leidyboje panaudoto kitokios grafikos, dekoratyvumo, spalvų gamos ir kompozicijos, daugiau vaizdinių elementų turinčio individualaus vieno žodžio ženklo „Horizontai”?

Leidėjai nepanoro taikytis

Situacija, kai bendrinius žodžius kaip savo prekių ženklus įregistravę asmenys mano, kad tai yra jų šventa nuosavybė, S.Žukui dvelkia absurdu: „Šiuo atveju lyginamieji ženklai nėra visiškai tapatūs arba klaidinamai panašūs.

Dizaineriai savo žymenyje akcentuoja keliones, o mes – horizontus. Pasitaikančios semantinės arba fonetinės žymenų sąšaukos dar nėra dingsnis tvirtinti, kad visuomenė jų neatskiria.”

„Baltos lankos” mėgino tartis gražiuoju – žadėjo „SRS Dizaino” savininkams kompensaciją, bet šie, matyt, ne juokais įsižeidę dėl esą neteisėto jų prekių ženklo naudojimo, nesutiko.

„Įsivaizduokite, kad jus kas nors apvagia, o po to siūlo sutvirtinti taikos sutartį alaus bokalu. Tegul aiškinasi teismai”, – negali atlyžti S.Rudnickis.

Dizaineriai pareikalavo raštiškų „Baltų lankų” įsipareigojimų, kad leidykla jokiuose savo spaudiniuose, išskyrus jau išleistą J.Slocumo knygą, nebenaudos „SRS Dizainui” neva priklausančio žymens „Horizontai” ir atlygins nežinia kaip apskaičiuotą 4000 litų nuostolį. Tada jau sostinės leidėjai nepanoro atgailauti ir klauptis ant kelių.

Vertelgos savinasi kalbą?

„Įšaldžius neparduotą tiražą, mūsų išlaidos – didesnės nei pajamos. Nematau jokio ryšio tarp leidyklos naudos ir ieškovų teisės į prekės ženklą. Skaitytojai J.Slocumo knygą graibstė ne dėl to, kad ji buvo pažymėta ginčytinu serijos ženklu „Horizontai”, – mano S.Žukas.

Dviejų žodžių junginys „SRS Dizaino” žymenį išties padaro išskirtinį. Nekiltų jokių ginčų, jeigu klaipėdiečiai, užsitikrindami savo prekių ženklo apsaugą, dar būtų įregistravę ir žodį „Horizontai”, bet jie to nepadarė. Gal ko nors išsigando – juk sovietmečiu tokiu pat prekės ženklu žymėta panaši itin populiarių knygų apie keliones serija?

S.Žukas baiminasi, kad prarandamas sveikas protas: „Verteivos, bendrinius žodžius įregistravę kaip privačią nuosavybę, pradeda verkšlenti apie pažeistas teises, reikalauti kažkokio žalos atlygio net tuomet, kai tie patys žodžiai naudojami kitokiame kontekste. Negalima šitaip šaipytis iš lietuvių kalbos, jos monopolizuoti.”

Įžvelgtas ženklų tapatumas

Yra ir daugiau verslo įmonių, prekių, kurių pavadinimuose mirga tapatumo įspūdį keliantys ženklai.

„Lietuvos rytas” pasiteiravo S.Rudnickio, ar jis ketina grumtis su kitais konkurentais, kuriems, kaip ir jam, labai patinka daiktavardis „horizontai”.

Pajutęs, kokia linkme krypsta pokalbis, „SRS Dizaino” savininkas iškart padėjo telefono ragelį.

Civilinę bylą nagrinėjęs teismas stojo į dizainerių pusę – „Baltoms lankoms” priteista atlyginti 8243 litus turtinės žalos su 6 proc. metų palūkanomis. Leidykla dar įpareigota ieškovų naudai sumokėti žyminį mokestį, atlyginti jiems 10 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidas.

„Ieškovų žymuo ir tas, kurį naudojo atsakovai, yra tapatūs, naudojami tokio pat pobūdžio prekėms žymėti. Vartotojams gali susidaryti įspūdis, kad J.Slocumo knyga priklauso „SRS Dizaino” leidžiamų kūrinių serijai”, – konstatavo Vilniaus apygardos teismo teisėja Jadvyga Mardosevič.

Skaitytojai regi liepsnas

Teismo sprendimu „Baltoms lankoms” uždrausta į klaipėdiečių įmonės žymenį panašiu vardu „Horizontai” ženklinti savo knygas, kitokius spaudinius ir leidinius.

Daugiau kaip 1000 neparduotų J.Slocumo knygų leidėjai įpareigoti sunaikinti, kai teismo sprendimas įsiteisės.

Ši žinia pribloškė prie šios knygos leidimo prisidėjusį vilnietį buriuotoją, kelių marinistikos knygų autorių Artūrą Dovydėną: „Vandalizmas naikinti skaitomiausią pasaulio literatūrą.

Nejaugi grįžtame į viduramžius, kai knygos buvo deginamos laužuose?”

„Baltų lankų” savininkai nesudeda ginklų – sprendimas dėl neteisėto knygų žymens naudojimo apskųstas Apeliaciniam teismui.

Nenurodė, kaip sunaikinti tiražą

* Sugraibyti visą J.Slocumo knygos tiražą ir jį sunaikinti nebus lengva. Vilniaus apygardos teismas šiam darbui skyrė pakankamą, protingumo kriterijus atitinkantį terminą – 20 dienų. „Baltų lankų” savininkai įpareigoti visas knygas sunaikinti savo lėšomis.

* Teisėja J.Mardosevič nenurodė, kaip ir kur naikinti knygas. Tokioms akcijoms pritaikytų įrenginių Lietuvoje nėra, todėl leidėjams patiems teks sukti galvą, kaip atsikratyti beveik 24 tūkst. litų vertės tiražo.

* Areštuotą grožinę literatūrą galima išgabenti į buitinių atliekų rūšiavimo sąvartyną. Tada naujutėlaitės knygos būtų sudegintos kaip šiukšlės arba bevertė makulatūra, kurios jau niekur nebepanaudosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.