Kas turi išsikraustyti iš Vilniaus centro - kavinės ar ministerija?

Čia pat – rūko, geria ir tuštinasi, o prispirti bėdų dėl sveikatos, stuksena į Sveikatos apsaugos ministerijos duris. Tokia restoranų, kavinių ir barų kaimynystė ministrui Vyteniui Andriukaičiui – ne prie širdies. Laikas juos iššluoti iš ministeriją įrėminusių Islandijos, Vilniaus ir Palangos gatvių? O gal geriau iš Senamiesčio iškeldinti valdininkus?

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

May 15, 2013, 2:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:47 PM

Kaimynų nepasirinksi

Vilniaus gatvė sostinėje, kurioje yra įsikūrę sveikatos sistemos valdininkai, nusėta kavinėmis. O ten, kur geriama, valgoma iki išnaktų, paprastai dar triukšmaujama ir rūkoma. Niekam nepatiktų tokia kaimynystė.

Restoranai „Adria“ ir „Briusly“, esantys Islandijos gatvėje, yra šiek tiek atitolę nuo ministerijos pastato. Užtat „Vinchenso“ kavinė įsikūrė pačiame ministerijos pastate, iš Islandijos gatvės pusės, kur neseniai veikė bendrovės „Teo“ padalinys.

„Tai pats tikriausias Vilniaus centras, kuriame keistas architektūrinis praėjusios eros palikimas gal kiek per ilgai stovėjo tuščias ir be dvasios“, - ministerijos kieme esantis restoranas „Soul Box“ skelbia savo interneto svetainėje. Ir priduria: „Dieną valgome (neliekame alkani ir naktį) bei gaivinamės. Sutemus su didžėjais ir muzikantais plėtojame naują muzikinę temą“.

Alaus reklama padabintos pavėsinės stypso tiesiai po ministro kabineto langais. Kas valgo jūros gėrybes, o kas – užgeria alumi. Juk kavinių lankytojams rinktis yra iš ko.

Bet visa tai vyksta pačioje Sveikatos apsaugos ministerijos pašonėje. O tai – V. Andriukaičio darbovietė. Išlipus kas rytą iš automobilio jam tenka įkelti koją ir į tai, ką naktį paliko maitinimo-linksminimo įstaigų lankytojai.

Išdavė įrašas?

Jei ne ministro įrašas socialiniame tinklaraštyje, ministeriją supančių viešojo maitinimo įmonių savininkai ir toliau ramiai darbuotųsi. Tačiau virš jų galvos ėmė kauptis ministro į viešąją erdvę išlietas nepasitenkinimas.   

„Žurnalistas iš vienos Vokietijos radijo stoties stebėjosi, kaip gali Sveikatos apsaugos ministeriją supti barai ir naktiniai klubai, – tinklaraštyje neseniai brūkštelėjo ministras V. Andriukaitis. – Klausė jis: ar tai yra subtilus pokštas, gudri ryšių su visuomene kampanija? Kam šovė į galvą prieš Sveikatos apsaugos ministeriją pakabinti alkoholio reklamą?

Ne, ne pokštas. Taip jau yra Lietuvoje. Rūpinkis tu žmonių sveikata, o mes jiems įpilsime išgerti, pridegsime cigaretę ir tada galėsi papasakoti apie vėžį. Pramogai.“

Paradoksas: ministerija piestu stoja prieš alkoholio reklamą, o jos pašonėje dunkso stulpas su sidro reklama.     

Jei panorėtų, ministras galėtų sunaikinti viešojo maitinimo įstaigas gan nesunkiai. Vienas kitas anoniminis skundas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, jos inspektorių vizitas, aptikti pažeidimai, jų paviešinimas. Ir atbaidyti lankytojai kulniuos valgyti bei gerti kitur. Juk visai neseniai, ministrui dar nė nespėjus prasižioti, laikinai buvo sustabdyta ministerijos pastate esančios kavinės „Vinchenso“ veikla.

Kavinė privalėjo keletui dienų užverti duris lankytojams, kai gegužės 8-ąją joje buvo nustatyta maisto tvarkymo pažeidimų. Tad ir dabar jos staliukai lauke - tušti.

Darbuotojams – ne pyragai

Sveikatos apsaugos ministerija iš Gedimino prospekto į Vilniaus gatvę buvo perkelta ministro L. M. Stankevičiaus laikais, 1999-aisiais.

Ištuštėjusiame pastate maždaug metus veikė „Fluxus ministerija“. O dabar patalpos priklauso privačiai bendrovei. Jas ketinama renovuoti ir įkurti verslo centrą.

Užtat dabartiniame pastate ministerijos darbuotojams – ankšta. Kai kurie kabinetai įrengti pertvaromis atitvėrus foje kampą ar dalį koridoriaus. Tikėtina, valdininkai mielai keltųsi į bet kokias patalpas, kad tik galėtų įsikurti erdviau.

Tačiau lrytas.lt užklausta, ar ieškoma išeities, ministerija tyli. Užtat maitinimo įstaigoms – neramu.

„Turėjome prieš metus karčios patirties su Vilniaus miesto savivaldybe. Supratome, kuo tai gali baigtis. Dar kartą to pakartoti nebenorime. Todėl – tvarkomės. Patys viską išsikuopiame“, - patikino antrus metus veikiantį „Soul Box“ restoraną valdančios bendrovės „Sielos dėžė“ vadovas Aurelijus Marudinas.

Pieš metus Vilniaus miesto savivaldybė apribojo bendrovės veiklos licenciją motyvuodama, kad restoranas, kuriame vakarais skamba muzika, trikdo viešąją rimtį.

„Tol, kol išsiaiškinome, ko nori kaimynai, kol su jais susidraugavome, teko tris mėnesius pabūti be licencijos. Ją atgavome, bet pakeitėme veiklos strategiją. Šiuo metu daugiau dėmesio skiriame maistui gaminti, o renginių organizuojame kone perpus mažiau, nei prieš metus“, - kalbėjo A. Marudinas.

Jo teigimu, į kaimynų pastabas norom nenorom tenka atsižvelgti. Nes surasti kavinei ar restoranui tinkančių patalpų Vilniaus centre šiuo metu apskritai - neįmanoma.

Tą savo kailiu jau patyrė buvęs Seimo narys, muzikantas Linas Karalius. Dėl kaimynų skundų jis buvo priverstas uždaryti jam priklausiusį „Shiva“ barą.

„Tiesiog pavargome kovoti. Vegetariškas restoranėlis buvo sena mūsų svajonė. Deja, užuot puoselėję verslą, gerinę paslaugų kokybę, mes turėjome kovoti su įtakingais kaimynais. Šios kovos mums buvo tiek finansiškai, tiek psichologiškai per brangios”, – po restorano uždarymo „Lietuvos rytui“ aiškino L. Karalius.

* * *

Protingiausia – iškeldinti ministeriją Arnoldas Antanavičius, nekilnojamojo turto agentūros „Inreal“ ekspertas:

„Miesto centras, Senamiestis – tai populiariausia zona kavinėms, restoranams ar pramogas rengiančioms įmonėms kurtis. Jos, besirinkdamos vietą, paprastai nesižvalgo į greta esančias institucijas. Pramogų ir viešojo maitinimo verslui svarbiausia yra tinkama vieta, kur didelis praeivių-lankytojų srautas.

Tai, kad aplink Sveikatos apsaugos ministeriją atsirado daug kavinių, nereiškia, kad jos blogai pasirinko vietą. Tikėtina, kad pati ministerija yra įkurdinta jai ne itin tinkančioje vietoje.

Prezidentūra, Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ministerijos, – šios institucijos taip pat įsikūrę Senamiestyje. Būtent ten, kur daugiausia yra pasilinksminimo vietų ir kavinių. Ne kartą esame girdėję kalbų apie tai, kad, galbūt, reikėtų jas iškelti iš miesto centro, o pastatus panaudoti veiksmingesniems poreikiams. Vilniuje apskritai viešojo maitinimo verslui netrūksta įtampos. Nes ieškančiųjų patalpų, kuriose būtų galima įrengti vyninę, kavinę ar restoraną yra gerokai daugiau, nei galimybių jų pasiūlyti.

Svarbiausia problema, kuri stabdo šio verslo plėtrą – tai gyventojų pasipriešinimas. Jei patalpos ir yra tinkamos komercinei veiklai, bet ribojasi su gyvenamosiomis, šeimininkai nesutinka, kad kaimynystėje įsikurtų kokia nors kavinė. O be jų sutikimo - gauti veiklos leidimo neįmanoma.

Tai - viena priežasčių, nulėmusių, kad būtent Islandijos, Vilniaus ir Palangos gatvėse yra daug viešojo maitinimo įstaigų. Nes toje teritorijoje dunkso administraciniai pastatai, verslo centrai, bet nėra gyvenamųjų patalpų.

Bet lyg tyčia ten yra įsikūrusi ir Sveikatos apsaugos ministerija. Jos pastatas – pakankamai senas, ne itin pritaikytas administraciniams poreikiams.

Tad gal būtų teisingiau ir protingiau parduoti jį, pakeisti paskirtį, o už jį gautus pinigus investuoti į naują statinį ir įkurdinti ten šią instituciją. Juolab kad ir pačios ministerijos automobiliams statyti vietos šalia jos pastato – ypač trūksta.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.