Po sėjos – grūdų supirkėjų atakos

Vasarojaus želmenys dar tik lenda iš žemės, o grūdus superkančios įmonės jau atakuoja ūkininkus siūlydamos sudaryti išankstines grūdų pirkimo sutartis. Kainos jose – kur kas kuklesnės nei pernai.

Ūkininkai dar nespėjo atsipūsti po sėjos, o grūdų supirkėjai jau spiria juos parduoti, ką užaugins per vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkai dar nespėjo atsipūsti po sėjos, o grūdų supirkėjai jau spiria juos parduoti, ką užaugins per vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

2013-05-16 06:00, atnaujinta 2018-03-06 16:59

„Ką tik pabaigėme sėją”, – ūkininkas iš Raseinių rajono Vincentas Macijauskas lengviau atsikvėpė, sėjamąsias suvaręs į angarą.

Vėlavo pavasaris, vėlavo ir vasarojaus sėja.

Ankstesniais metais grūdų augintojai vasarines kultūras – miežius, kviečius, avižas ar rapsus į žemę baigdavo berti gegužės pirmosiomis dienomis. Šiemet tokiu laiku galėjo tik pradėti sėją.

Pigiau nei pernai

„Mano vasariniai kviečiai, kuriuos pirmiausia pasėjau, jau išleido želmenis. O ir žieminių veislių šiemet nereikėjo iš naujo sėti. Tad derlius turėtų būti neblogas”, – pratarė kasmet grūdus į 750 hektarų žemės beriantis ūkininkas V. Macijauskas.

Jo teigimu, šiemet žiema ūkininkų kišenės smarkiai neištuštino. Jei žieminių veislių kviečiai ar kvietrugiai kur ir praretėjo, juos pakako tik tose vietose iš naujo pasėti.

Gero derliaus prognozių genamos jau sukruto ir grūdų prekybos įmonės. Jos suskubo persekioti žemdirbius, siūlydamos išankstines grūdų pirkimo ir pardavimo sutartis.

„Šiemet atsižegnojau nuo išankstinių sutarčių. Pirkėjai už grūdus siūlo gerokai mažesnes kainas, nei būta pernai. Pernai už rapsų toną gavau 1600 litų.

Šiuo metu supirkėjai siūlo 200 litų mažiau”, – kalbėjo V. Macijauskas.

Kaip jis pasakojo, už aukščiausios klasės kviečių toną šiuo metu, sudarant sutartis, siūloma 700 litų.

Pernai šių grūdų pardavimo kaina buvo persiritusi per 800 litų, o vėliau pasiekė ir 860 litų aukštumą.

Supirkėjai nori ir pigesnių kvietrugių – jų tonai skiria apie 550 litų. Pernai kvietrugiai kainavo ir 700 litų.

„Tokių metų, kokie buvo pernykščiai, kai buvo ir geras derlius, ir auksinės kainos, šiemet nebebus. Negali juk kasmet sektis”, – šyptelėjo ūkininkas V.Macijauskas.

Užtat sėja vėluoja Aukštaitijoje, ypač molingose šio regiono žemėse. Nukirtę javus, rudenį lietaus įmerktos dirvos ūkininkai neįstengė aparti.

O šiuo metu, jai pradžiūvus, nesuspėja įveikti visų – ir arimo, ir sėjos darbų. Juolab kad kai kuriuose sklypuose net ir šiuo metu traktoriams tenka aplenkti vandens persunktas daubas.

Pusė pinigų – iš karto

Pasak Pakruojo rajone ūkininkaujančio Alvydo Vasiliausko, gamta šiemet žiemkenčiams nebuvo pikta. Pakruojo žemėse jie neiššalo, tad ir šiame krašte tikimasi neblogo derliaus.

„Užtat grūdų supirkėjai atakuoja be perstojo, telefonas netyla, bet už būsimo derliaus grūdus siūlo maždaug 100 litų mažiau nei pernai.

Išankstinę pirkimo ir pardavimo sutartį sudariau tik žieminiams rapsams, mat pirkėjas pasiūlė neblogą kainą.

Apskritai žieminių rapsų derlius turėtų būti neblogas, tad ir supirkimo kainos vargu ar bešoks aukštai”, – svarstė A.Vasiliauskas.

Jis pats, atstovaudamas ir kitiems Pakruojo rajono ūkininkams, kartu su Lietuvos ūkininkų sąjunga rezga planą.

Jiems rūpi, kaip išsikovoti, kad sudarant išankstines sutartis pirkėjai pusę pinigų žemdirbiams klotų iš karto. Esą taip ūkininkai vasarą turėtų apyvartinių lėšų, tad pristigus pinigų nereikėtų varstyti banko durų.

„Net jei iš anksto sutaręs dėl kainos ūkininkas šiek tiek rudenį pralaimės, vis tiek jam naudinga dalį pinigų už būsimą derlių gauti iš karto.

O jei pirkėjai nesutiks su tokiomis sąlygomis, tuomet ir grūdų tegu dairosi rudenį”, – samprotavo A. Vasiliauskas.

Ūkininkai užsisvajojo

Kupiškyje esanti bendrovė „Agrojavai” grūdus tiekia didžiosioms prekybos įmonėms „Agerona”, „Avena Nordic Grain” ir kitoms. Jų vardu su ūkininkais bendrovė sudaro ir išankstines pirkimo ir pardavimo sutartis.

„Nedaug atsiranda norinčių suraityti parašą po sutartimi. Siūlome jas, bet nebrukame per prievartą.

Paprastai ūkininkai laikosi nuostatos, kad geriau parduoti grūdus už tiek, kiek jie kainuoja nuėmus derlių, nei iš anksto rizikuoti”, – sakė bendrovės „Agrojavai” direktorius Jonas Matulionis.

Apskritai grūdų supirkimo kaina šiuo metu smarkiai smuktelėjusi. Mat dauguma grūdų tiekėjų jau įvykdė savo sutartis su pirkėjais užsienyje. Netrukus Klaipėdos uostą paliks paskutiniai pernykščio derliaus grūdų prikrauti laivai.

Anot J. Matulionio, šiuo metu grūdų daugiau perkama vietos rinkai. Jų likučius išparduoda ir bendrovės, ir vienas kitas ūkininkas.

Jie laikė grūdus, laukdami dar geresnių supirkimo kainų.

Galop grūdai sudrėko, kokybė suprastėjo, svajonės apie milžiniškas pajamas subliūško.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.