Barbės namas - nuostabos ir pykčio objektas

Vokietijos sostinėje Berlyne duris ketvirtadienį atvėręs realaus dydžio lėlės Barbės namas jau pakrikštytas „ryškiausiu miesto turistiniu objektu“.

Barbės tualete plaukioja žaisliniai rožiniai delfinai.<br>„Reuters”
Barbės tualete plaukioja žaisliniai rožiniai delfinai.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:25 PM

Namo lankytojai gali matuotis Barbės drabužius, groti dideliu rausvu fortepijonu, kepti įsivaizduojamus keksiukus milžiniškoje virtuvėje.

Tiek pastato vidus, tiek išorė yra išdažyti ryškiomis – daugiausia violetine ir rausva – spalvomis, rašo svetainė businessinsider.com.

Atrodo, kad šis namas yra milžiniškas prekybos ir pramogų centras, suprojektuotas taip, kad lankytojas prarastų laiko jausmą.

Žinoma, mažosios šių lėlės Barbės namų lankytojos apie tai net negalvoja. Jos bėgioja po pastatą, spaudydamos visur ant sienų pritaisytus mygtukus.

„Na, kaip manai, ką Barbė valgo?” – savo 5 metų dukrelės, nedrąsiai spaudžiančios savąją lėlę, paklausia jos tėvas.

„Bratwurst”, – po kelių sekundžių ryžtingai Berlyne ir visoje Vokietijoje populiarių dešrelių pavadinimą ištaria mergaitė.

Kažin ar toks mažosios berlynietės atsakymas būtų patikęs šimtams feminisčių ir kairiųjų aktyvisčių, visą ketvirtadienį mosikavusių protesto plakatais.

Juk jos kaltina lėlę Barbę prieš 54 metus sukūrusią JAV bendrovę „Mattel” seksistine propaganda. Esą „Mattel” kuriama grožio formulė susideda iš akį rėžiančio lieknumo, ilgų kojų ir neskoningo spindesio.

Protestuotojų taikinys – rožinis interjeras ir drabužiai, aukštakulniai, pliušinės pagalvėlės, prabanga ir kičas.

„Ši lėlė skiriama 5–12 metų mergaitėms. O mes nenorime, kad joms būtų brukama nuomonė, esą gražios jos bus tik tuomet, jei numes svorio”, – piktinosi kairiųjų jaunimo judėjimo „Linke” aktyvistė Julia Afia.

Merginos teigimu, būtent lėlė Barbė kalta dėl dažnesnių anoreksijos atvejų, kosmetinių operacijų suklestėjimo. 

Paviršutinišką grožio sampratą neva skatina ir daugybė televizijos laidų.

Bet didžiausias blogis – pačios lėlės Barbės, kažkodėl virtuvėje laukiančios savojo Keno. „Kenas yra nevykėlis”, – skelbė vienas plakatas.

Iš viso tokios grupės kaip „Occupy Barbie Dreamhouse” („Užimk Barbės svajonių namus”) ir „PinkStinks” („Rožinė spalva smirdi”) į Berlyno Aleksandro aikštę sutraukė per tris šimtus žmonių.

Tiesa, aktyvistai griežtai pasmerkė incidentą, kai apsinuoginusi judėjimo „Femen” aktyvistė užmaukšlino lėlę Barbę ant nedidelio kryžiaus ir ją padegė. Kilus sąmyšiui viena senolė buvo sužeista ir nugabenta į ligoninę.

Paties projekto autorius austras Christophas Rahoferis savo ruožtu teigia, kad protestai neturi prasmės, nes „kalbama tiesiog apie atrakcionų parką”.

Gausius lankytojų būrius sutraukiantis namas bus atidarytas iki rugpjūčio 25 dienos – iki tol, anot parodos organizatorių, lankytojai galės „žaisti, stebėtis ir atrasti įdomias paslaptis“ Barbės name.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.