Paveikslą namams reikia rinktis ne tik širdimi, bet ir protu

Paveikslai kaip spalvos. Vienam jausmus sukelia ryški rožinė, kitam nepakeičiama švelniai ruda ar skaisčiai žalia, todėl ir dauguma žmonių paveikslus namų interjerui renkasi pagal savo pojūčius. 

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

May 17, 2013, 4:49 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:03 PM

Norintiems įsigyti dailės kūrinį, kuris turėtų išliekamąją vertę, vertėtų pasidomėti dailininkų darbais ir vardais. Yra ir tam tikros taisyklės, kur ir kokie paveikslai dera.

Meno galerijos, internetinė paveikslų parduotuvė, daugybė pavienių savo darbus siūlančių dailininkų – norintys savo namus papuošti Lietuvos dailininkų paveikslais gali paskęsti dailininkų ir jų kūrinių jūroje.

Pataria paveikslus grupuoti

Dailininkė Janina Celešienė sakė, kad renkantis paveikslus pirmiausia juos reikėtų „pasimatuoti” – įsitikinti, kad jie derės namų erdvėje ir „nesipyks” su bendru interjeru.

„Tačiau svarbiausia, kad darbas keltų geras emocijas. Vienam užtenka gamtos vaizdo, kitam reikia tokio kūrinio, kuris priverstų mąstyti, tarsi skleistų kokią nors žinią, mintį”, – sakė daugybės parodų dalyvė.

Net pirkdamas paprastą buities prietaisą žmogus ieško informacijos apie jį, vėliau atidžiai renkasi. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir paveikslams.

„Jei norite įsigyti paveikslų, reikėtų pradėti domėtis menu – aplankyti dailės galerijas, įvertinti darbus. Tik atidžiau pasidomėjęs daile žmogus atras, kas jam mieliau – koks stilius, kokios spalvos”, – patarė J.Celešienė. Ji taip pat pabrėžė, kad pirkti paveikslus pigiau tiesiai iš dailininkų, o ne per tarpininkus.

Jei žmogui patinka skirtingi stiliai, skirtingų dailininkų darbai, J.Celešienė pataria juos grupuoti. Kitaip tariant, tam tikrą grupę paveikslų kabinti vienoje erdvėje, kitokio stiliaus – kitoje. 

Tinka net tualete

Interjero dizainerei Audronei Ambrazienei ne kartą teko konsultuoti klientus dėl paveikslo tinkamumo vienoje ar kitoje būsto erdvėje.

Kokį paveikslą žmogus renkasi, priklauso ir nuo jo išsilavinimo, intelekto.

Svetainė, virtuvė ir miegamasis – erdvės, kuriose žmonės dažniausiai nori kabinti paveikslus.

„Tačiau nelygu, koks paveikslas, jis gali tikti net tualete. Žmonės paveikslus išties mėgsta ir dažnai domisi, kas tinka jų būstui. Vieni jų parsiveža iš užsienio kelionių, kiti ieško mūsų dailės galerijose”, – sakė A.Ambrazienė.

Paprastai jos klientai už paveikslą moka iki trijų tūkstančių litų.

Siūlo domėtis menu

Dailininkų krašto – Dusetų – dailės galerijos vadovas dailininkas Alvydas Stauskas teigė, kad kai kurie Lietuvos dailininkų paveikslai gali kainuoti ir kelias dešimtis tūkstančių litų. 

Tokia kaina reali už bemaž žinomiausio Dusetose gyvenančio Lietuvos dailininko Šarūno Saukos darbus.

Daug kainuoja ir jo žmonos Nomedos paveikslai. Tiesa, tokius paveikslus perka tik kolekcininkai arba meno gurmanai.

„Dažniausiai klientai prašo meno kūrinių iki šimto litų. Tai populiariausia suma”, – pažymėjo A.Stauskas. Pasak jo, pagrindinis meno kūrinio įsigijimo kriterijus – žmogui turi būti gražu.

Vilniaus dailės galerijose žmonės už paveikslą pasirengę mokėti kiek daugiau – iki trijų šimtų litų. 

„Tai sostinėje populiariausia suma. – patikino Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė. – Vieni žmonės perka kūrinius, turinčius išliekamąją vertę, kiti – tai, kas jiems tiesiog gražu. Renkantis paveikslus reikėtų žinoti, kad net ir pigiau įsigytas kūrinys gali turėti išliekamąją vertę. 

Tačiau atskirti, kuris kūrinys vertingas, gali tik daile besidomintis žmogus, priešingu atveju geriausia prašyti specialisto pagalbos.”

Pašnekovė pastebėjo, kad pastaruoju metu žmonės labiau domisi menu ir savo namus nori papuošti paveikslais.

Š.Sauka, Arūnas Žilys, Vilmantas Marcinkevičius, Bronius Gražys – dailininkai, vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. 

„Taip pat populiarūs Virginijus Viningas, Arvydas Kašauskas, iš jaunųjų menininkų – Jolanta Kizikaitė, Monika Furmanavičiūtė, Jolanta Teišerskytė-Stoškienė”, – vardijo E.Utarienė.

Prieš renkantis paveikslus ji pataria paskaityti ir specialios literatūros, ypač rekomenduoja Rimanto Dichavičiaus išleistą leidinį „Laisvės paženklinti” – tai puikus gidas po dailės pasaulį.

Kaip sakė E.Utarienė, paveikslai namams pirmiausia suteikia savitumo ir originalumo: „Todėl kai, sakykim, verslininko namuose pamatau vertingų meno kūrinių, tas žmogus savotiškai pakyla akyse: kaip eruditas, meno žinovas.”

Randa savo pirkėją

Neturintys laiko ar noro vaikštinėti po galerijas, gyvenantys ne didmiesčiuose paveikslus renkasi interneto parduotuvėse.

Ne vienus metus veikiančios internetinės meno galerijos savininkas Marius Virbickas pasakojo, kad jie siūlo išsirinkti iš daugiau nei dviejų šimtų dailininkų darbų.

Pasak M.Virbicko, griežtų taisyklių renkantis meno kūrinį nėra, todėl dažniausiai žmonės pasikliauja savo skoniu: patinka arba ne.

Kad jiems būtų lengviau orientuotis tarp dailės kūrinių, meno galerijos specialistai kai kuriuos paveikslus tiesiog sugrupavo: kas tinka virtuvei, kas – svetainei.

„Pagal pardavimą matyti, kad žmonės pirmiausia linkę puošti būtent svetainę: kitaip tariant, tą erdvę, kurioje lankosi svečiai, kuri labiausiai matoma. 

Po to jie perka paveikslų į miegamąjį ir virtuvę, – sakė M.Virbickas. – Žmonės mieliau renkasi tuos paveikslus, kuriuose galima įžvelgti fantaziją ar pasaką, – tokie darbai mūsų galerijoje populiariausi. Kokio dydžio? Maždaug metro aukščio.”

Žinomi ir vardą turintys dailininkai savo kūrinius įvertina 3–7 tūkstančiais litų, tačiau yra kūrinių, kainuojančių vos kelis šimtus litų.

„Kartais atrodo, kad vienas ar kitas darbas nepagrįstai brangus. Tačiau pastebėjome, kad bemaž kiekvienas paveikslas, nelygu jo kaina, randa savo pirkėją”, – kalbėjo M.Virbickas.

Naudingi patarimai

Butuose turėtų kabėti tokio dydžio paveikslai, kad į juos žvelgiant nepavargtų akys. Sakykim, buto svetainėje nestatote itin didelės įstrižainės televizoriaus, nes toks televizorius tinka erdviame name. Panaši taisyklė galioja ir paveikslams.

Jei grupuojate paveikslus, gražiausiai atrodys trys meno kūriniai. Jie gali būti skirtingo dydžio, spalvos, bet to paties stiliaus. Tačiau derinant ir grupuojant paveikslus galima ne papuošti, o sugadinti būsto interjerą, todėl geriausia šį darbą patikėti specialistams.

Paveikslai nedera ant tos sienos, kur yra langas ar pakabintas televizorius.

Pirmiausia grupuodami paveikslus išdėliokite juos ant grindų – taip matysite bendrą vaizdą.

Jeigu paveikslą norima padaryti kambario akcentu, naudojami kontrastai. O jei norima paveikslą „ištirpinti” kambaryje, paveikslo spalvos parenkamos pagal pagrindines interjero spalvas.

Vertikaliai pakabinti paveikslai vizualiai pailgina erdvę (paaukština), o horizontaliai – praplatina. Švelnių spalvų paveikslas patalpai suteiks lengvumo ir jaukumo.

Minimalistiniam interjerui tinka santūrūs, nuosaikių spalvų paveikslai ar grafika.

Klasikiniam interjerui tinka peizažai, natiurmortai, portretai, grafikos kūriniai.

Jei namuose vyrauja tamsios spalvos, tiks ryškesni kūriniai, o jei patalpoje daugiau pastelinių spalvų – šviesūs natiurmortai. Jeigu baldai antikvariniai, o apmušalai turi ryškų ornamentą, tuomet gražiai atrodys paveikslai su masyviais auksiniais ar sidabriniais rėmais.

Šiuolaikiniam interjerui tinka ryškesni abstraktūs paveikslai, netradicine technika sukurti darbai. Juodi siauri rėmai sudaro griežtumo ir tikslumo įspūdį.

Skaitmeninės kopijos su autografu

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Lietuvą atkeliauja nauja mada – pirkti ne originalius dailininkų darbus, o skaitmenines jų kopijas.

Žinomas dailininkas Arūnas Rutkus patvirtino, kad apie 30 tūkst. litų vertės paveikslo kopiją galima įsigyti dvidešimt trisdešimt kartų pigiau.

„Ji – su dailininko parašu ir nuo tikrojo paveikslo ją gali atskirti tik meno specialistas. Skaitmeninės kopijos gaminamos dailės kūrinį fotografuojant. Fotografijos kokybė turi būti labai aukšta, tad kartais didelį paveikslą tenka fotografuoti iš keturių šešių dalių, fragmentais. Tada fotografijos siunčiamos į spaustuvę ir spausdinamos ant drobės.Paveikslas įrėminamas, nulakuojamas ir dailininkas dar šiek tiek jį pagyvina – pripiešia savo ranka. Ant tokio kūrinio būtinai turi būti dailininko parašas – tokios žaidimo taisyklės”, – pasakojo A.Rutkus. Jo darbų kopijų taip pat galima įsigyti. Beje, kiekviena kopija turi unikalų numerį, parodantį, kelinta ji yra. Galima rinktis ir kopijos dydį.

Skaitmeninės kopijos kaina priklauso nuo dailininko tikrųjų paveikslų vertės, dailininko žinomumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.