Valdžia baus renovacijos priešus

Norėdama paskatinti daugiabučių namų renovaciją valdžia įvedė sankcijas namų atnaujinimui besipriešinantiems gyventojams. Seimas nutarė, kad tokie žmonės negalės gauti kompensacijų už šildymą.

Tie, kurie nenori leisti pinigų atnaujindami daugiabutį, neteks paramos.<br>V.Balkūno nuotr.
Tie, kurie nenori leisti pinigų atnaujindami daugiabutį, neteks paramos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas („Lietuvos rytas”)

May 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:42 PM

Už Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti įstatymo pataisas pasisakė 74 parlamentarai, prieš nebuvo, susilaikė du.

Šeimoms ir pavieniams asmenims, kurie nepritars namo renovacijai, nuo ateinančio šildymo sezono kompensacija už šildymą bus nurėžiama per pusę, o dar po metų visiškai neskiriama, kol nebus užbaigta namo renovacija, bet ne ilgiau kaip tris šildymo sezonus.

Tiesa, savivaldybės išimties tvarka galės skirti kompensacijas sunkiai besiverčiantiems.

Aplinkos ministras „tvarkietis” Valentinas Mazuronis sakė, kad šios sankcijos yra labai reikalingos, o gaunantys kompensacijas neturi jokios moralinės teisės dėl to piktintis.

Ministras aiškina, kad dabar gaunantys kompensacijas už šildymą moka tik 30 proc. realios kainos, o likusią dalį padengia valstybė.

„Tai valstybės pinigai, todėl valstybė turi teisę pati nuspręsti dėl lėšų, kurias ji duoda”, – teigė ministras.

V. Mazuronis aiškino, kad dabar valstybės skiriami pinigai kompensacijoms faktiškai atitenka dujų tiekėjui – „Gazprom”.

Pradėjus renovaciją šilumai išleidžiami pinigai bus panaudoti namui atnaujinti, uždirbs statybos įmonės ir statybininkai.

Ministras tvirtina, kad renovacija bus naudinga net ir pašalpas gaunantiems gyventojams, nes atnaujinus namą padidės jų būsto vertė, o vėliau už šilumą reikės mokėti mažiau.

„Negali keli žmonės, gyvenantys mokesčių mokėtojų sąskaita, blokuoti viso namo gyventojų norus. Verskime visus būti pilietiškus”, – pritarti įstatymui ragino socialdemokratas Algirdas Sysas. Jis mano, kad pašalpas gaunantys žmonės nesuinteresuoti pritarti renovacijai.

Konservatorius Rimantas Dagys įsitikinęs, kad tokios sankcijos yra per griežtos.

Kitas konservatorius Jurgis Razma sako, kad žmonės dėl naujos tvarkos bus prievartaujami pritarti renovacijai, nors ir matys negerovių, kad procesas vykdomas neskaidriai.

Norą pradėti renovaciją pagal naują modelį jau pareiškė apie 1500 namų gyventojai. Valdžia jau išrinko pirmuosius laiminguosius – 840 namų daugelyje šalies savivaldybių.

Pradėjus renovaciją šiemet bus galima gauti 40 proc. dydžio valstybės paramą. Žadama, kad gyventojams imti banko paskolų nereikės. Išlaidos už renovaciją bus susigrąžinamos mokant už šildymą.

Teigiama, kad jau pirmaisiais metais sąskaitos už šildymą sumažės dešimtadaliu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.