Palangoje tęsis didžiausio kurorto viešbučio statybos

Švedų koncernui „Ikea” priklausanti bendrovė „Pinus Proprius” galės tęsti prieš 5 metus Palangoje pradėtą didžiausio kurorto viešbučio ir SPA komplekso statybą.

Žemės sklypui Palangoje įsigyti ir prieš penkerius metus sustabdytoms statyboms pradėti bendrovė „Pinus Proprius” buvo įšaldžiusi apie 20 mln. litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Žemės sklypui Palangoje įsigyti ir prieš penkerius metus sustabdytoms statyboms pradėti bendrovė „Pinus Proprius” buvo įšaldžiusi apie 20 mln. litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas”)

May 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:08 PM

Palangos savivaldybė pasirašė taikos sutartį su Klaipėdos apygardos prokuratūra, Kultūros paveldo departamentu, Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Šį susitarimą patvirtino ir Klaipėdos apygardos administracinis teismas.

Viešąjį interesą gynusi prokuratūra nutraukė pradėtą administracinę bylą ir atsiėmė prašymus teismui, kuriais buvo siekiama panaikinti savivaldybės patvirtintą detalųjį planą bei statybų leidimą.

Teks keisti projektą

Didžiausio Palangoje 210 kambarių viešbučio ir keleto tūkstančių kvadratinių metrų ploto vandens procedūrų kompleksą 150 metrų nuo jūros numačiusi statyti bendrovė „Pinus Proprius” įsipareigojo pakeisti komplekso pastatų išdėstymą ir jų architektūros detales.

Dabar investuotojui teks parengti naują komplekso pastatų techninį projektą ir statybų leidimą gauti iš naujo.

Komunikacijų klojimo darbai gali prasidėti jau šį rudenį, o komplekso pastatai turėtų pradėti kilti kitais metais.

Ragino net Vyriausybė

Komplekso statyba buvo sustabdyta 2008 metų gegužę. Iki to laiko „Pinus Proprius” buvo spėjusi nugriauti buvusio „Jūratės” baseino pastatą ir čia išbetonuoti būsimą požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Tačiau valstybės institucijos įtarė, kad savivaldybės patvirtintas detalusis planas prieštarauja aukštesniems teritorinio planavimo dokumentams.

Nors 5 metus trukusio bylinėjimosi metu to nepatvirtino nė vienos instancijos teismas, įšaldytos statybos investuotojus varė į neviltį.

Teismuose įstrigusią bylą baigti taikiu susitarimu paragino ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybė.

Palangai delsti nenaudinga

Tokia padėtis kenkė ne tik investuotojams, bet ir pačiam kurortui.

„Užuot įdarbinę palangiškius ir gavę solidų turto mokesčio mokėtoją, mes kelerius metus stebime užtvindytoje duobėje plaukiojančias gulbes ir bergždžiai aiškinamės, ar čia atsiradęs objektas pažeis visuomenės interesą”, – piktinosi Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pastačius viešbutį vien turto mokesčio „Pinus Proprius” į Palangos savivaldybės biudžetą kasmet atseikės apie 1,2 mln. litų.

Galėjo jau seniai veikti

Kita vertus, sustabdžiusios statybas valstybės institucijos ne ką tepasiekė, tik įpareigojo sklype perstumdyti komplekso pastatus ir pakeisti fasadus.

„2008 metais pradėtas statyti SPA viešbutis poilsiautojus turėjo priimti jau prieš 3 metus. Kiek per tą laiką valstybė būtų gavusi mokesčių?” – klausė bendrovės „Pinus Proprius” atstovas Kęstutis Navickas.

Būsimame SPA ir viešbutyje bus sukurta per 100 darbo vietų. Įmonė į kompleksą pasiruošusi investuoti apie 120 mln. litų.

E.Kazlaučiūnaitės nuotr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.