Gyvulių tranzito vartai iš Lietuvos į Rusiją atsivėrė

Antradienį Vilkaviškio rajone, Kybartuose Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atidarė atnaujintą pasienio veterinarijos postą. Iki šiol Lietuvos – Kaliningrado srities sieną šiame poste galėjo kirsti tik vilkikai, gabenantys šaldytą mėsą, jos produktus ar pašarus. Nuo šiol per šį modernų, pagal ES reikalavimus įrengtą postą bus gabenami ir gyvuliai.  

Antradienį Vilkaviškio rajone, Kybartuose atidarytas atnaujintas pasienio veterinarijos postas.<br>V. Ščiavinskas
Antradienį Vilkaviškio rajone, Kybartuose atidarytas atnaujintas pasienio veterinarijos postas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

May 21, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:19 AM

2011-aisiais kilęs klasikinio kiaulių maro protrūkis perkasė visus prekybos gyvomis kiaulėmis kelius, vedusius į Rusiją.

Šios savaitės pradžia, tikėtina, užvers giliausias eksporto kelyje atsivėrusias duobes. Nors gyvų kiaulių eksportui leidimo dar teks palūkėti, kitokius gyvulius į Rusiją gabenantiems verslininkams galimybės gabenti gyvulius per Kybartų pasienio veterinarijos postą – ypač svarbios.

Šiuo metu tai labiausiai darbu apkrautas pasienio veterinarijos postas Lietuvoje. Per parą jame vidutiniškai patikrinama apie 110 gyvūninių produktų (pašarų, žaliavos) siuntų, vežamų tranzitu iš Kaliningrado srities į Rusiją ir atgal.

Tai vienintelis Lietuvos pasienio veterinarijos postas ties Kaliningrado sritimi, kuriame nuo šiol bus tikrinami ir patys gyvūnai.

Atidarius šį postą, net 200 kilometrų sutrumpės iš Lietuvos į Kaliningrado sritį vežamų gyvūnų kelionės maršrutus. Gerokai trumpesnį kelią įveiks ir ta pačia kryptimi gyvūnus iš Latvijos bei Estijos gabenantys vilkikai.

Iki šiol gyvūnai į Rusiją galėjo būti vežami tik per Lenkijos-Kaliningrado pasienio veterinarijos postą. Tai daug sunkumų kėlė ne tik verslininkams, bet ir sportininkams, vežantiems žirgus į varžybas Rusijoje ar Kaliningrado srityje.

Stebės gyvūnų savijautą

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Jono Miliaus, modernus pasienio veterinarijos postas Kybartuose yra įrengtas atsižvelgiant į visus būtiniausius ES gyvūnų gerovės reikalavimus.

„Kybartų veterinarijos poste sudarytos sąlygos gyvūnams perkelti iš transporto priemonių į stebėjimo patalpas. Pasitaiko atvejų, kai to prireikia, pavyzdžiui, tuomet, kai gabenamas gyvūnas kelyje suserga“, - kalbėjo J.Milius.

Veterinarijos postas yra taip įrengtas, kad gabenamus gyvūnus veterinarijos specialistai galės apžiūrėti transporto priemonėse.

Postas pritaikytas ne tik ūkinių gyvūnų patikrai. Jame yra įrengta gardų ir smulkiesiems gyvūnams – katėms, šunims apžiūrėti: klinikinei patikrai atliki.

Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo Vidmanto Paulausko, perkelti gyvūnus iš vilkikų į karantinavimo patalpas tenka, kai suserga kurie nors iš gabenamų galvijų, kiaulių, arklių.

Kraujo mėginių tyrimams imama tuomet, kai gyvasis krovinys gabenamas iš regionų, kuriuose plinta užkrečiamosios ligos.

Atsižvelgiant į tai, kokia liga įtariama, karantino patalpose gyvūnams gali tekti praleisti keletą dienų arba visą būtinosios stebėsenos laiką, - tris savaites.

Vienu metu stebėjimo patalpose galima sutalpinti apie 200 kiaulių. Pasak V.Paulausko, Europos Komisija specialiuoju teisės aktu sudarė išskirtines sąlygas, ir nuo šiol iš Kaliningrado gabenantys galvijus vilkikai galės kirsti ES teritoriją. „Iki šiol nebuvo jokios galimybės to padaryti“, - paaiškino V.Paulauskas.

Investicijoms kelias – platesnis

Anot J.Miliaus, postas buvo pastatytas per keturis mėnesius ir įrengtas verslininkams strategiškai ypač svarbioje vietoje. Per jį gyvuliai nuo šiol bus gabenami ir į Kaliningrado sritį, ir iš jos. „Jis svarbus ne tik mūsų šalies, bet ir Rusijos verslininkams, dirbantiems Kaliningrade. Jame yra didelių galvijų fermų, iš kurių, tranzitu per Lietuvą nuo šiol gyvuliai bus gabenami į Rusiją“, - kalbėjo J.Milius.

Savo padalinių Kaliningrado srityje turi ir Lietuvos įmonės. Joje veikia ir bendrovei „Klaipėdos mėsinė“ priklausanti įmonė „Kaliningrado delikatesas“.

Pasak „Klaipėdos mėsinės“ vadovo Gintaro Valančiaus, Kaliningrado srityje esančios antrinės įmonės gamybos pajėgumai yra gerokai didesni, nei tos, kuri veikia uostamiestyje. Dauguma „Kaliningrado delikatese“ gaminamų produktų pasiekia parduotuvių lentynas Rusijoje, - Maskvoje, Sankt Peterburge.

„Jei Rusija panaikins gyvų gyvulių, ypač – kiaulių eksporto draudimą, tuomet galvosime ir apie skerdyklos statybas Kaliningrade“, - sakė G.Valančius.

Prieš porą metų bendrovė į mėsos perdirbimo įmonę „Kaliningrado delikatesas“ investavo apie 7,8 mln. eurų. Skerdyklai, anot pašnekovo, tokių didelių investicijų nereikės.

„Gyvūnų patikros punktas Kybartuose ir atleistos gyvulių eksporto vadžios – visa tai mūsų įmonei ypač aktualu. Iki šiol nė nesvarstėme galimybės statyti skerdyklos. Dabar pats laikas apie ją pagalvoti“, - kalbėjo G.Valančius.

Mat tuomet, kai užsienio kapitalo įmonės daugiau nei 30 proc. pridėtinės vertės sukuria Rusijoje, gaminio kilmė tampa rusiška. Turint skerdyklą, tokį reikalavimą „Kaliningrado delikatesas“ įvykdytų. Ir eksportuoti gaminius į Rusiją galėtų daug paprasčiau. Posto laukta ir Rusijoje

„Jei ne gyvulių patikros postas Kybartuose, nebūtume planavę tokios didelės plėtros“, - „Lietuvos rytui“ sakė koncerno „Dolgov & K“ savininkas ir vadovas Aleksandras Dolgovas.

Koncernas prieš porą metų pradėjo galvijų fermų statybas, iš viso talpinančias apie 7,2 tūkst. pieninių ir mėsinių gyvulių.

„Gyvulių patikros punktas Kybartuose mums žūt būt reikalingas. Per porą trejetą metų ketiname užauginti mėsinių galvijų prieauglio, kurį galėsime gabenti į Rusiją. Be šio punkto to nė nebūtume galėję planuoti“, - sakė A.Dolgovas.

Darbuojasi ir inspektoriai

Pavymui žinios apie naująjį veterinarijos postą verslininkai sulaukė ir tikrintojų komandos. Visą šią savaitę Lietuvoje darbuosis vienuolikos ekspertų grupė iš Baltarusijos, Kazachstano ir Rusijos. Visi jie dirba išvien, kaip bendrą muitų sąjungą sudarančių valstybių atstovai.

Ekspertai iš Kazachstano pirmadienį pradėjo tikrinti šalies kiaulininkystės ūkius, o Baltarusijos ir Rusijos ekspertai - dar ir mėsos perdirbimo įmones. Pagal planą, jie lankysis „Agrovet“, „Krekenavos agrofirma“ ir kitose įmonėse. Bet yra tikimybė, kad jie pasibels ir į tų bendrovių duris, kuriose vizitas – nesuplanuotas. Nors nežinia, kokias išvadas ekspertai pateiks po viešnagės, tačiau gyvulių augintojams ir eksportuotojams šis vizitas – gera žinia. Viliamasi, kad gyvulių eksporto leidimų labai ilgai laukti nebereikės. Tikėtina, kad pirmiausia bus panaikinti veislinių kiaulių eksporto į Rusiją apribojimai.

Apie posto reikšmę - iš pirmš lūpų 

Premjeras Algirdas Butkevičius:

„Veterinarijos posto idėją iš pradžių daug kas sutiko skeptiškai. Ir Europos Komisijos institucijose netrūko abejojančių, ar tokio objekto apskritai reikia. 

Tačiau abejones pavyko išsklaidyti. Ir dokumentai, būtini gyvulių tranzitui per Lietuvą, tarp ES ir Rusijos buvo pasirašyti. Tai – ypač svarbus veiksnys, stiprinant ekonominius ryšius.“

Lorenzo Terzi, Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų generalinio direktorato Dvišalių tarptautinių santykių skyriaus vedėjas:

„Lietuvoje viešiu trečią kartą, - trečią kartą susitinku su kolegomis iš VMVT. Tai – bendradarbiavimas, kurį vainikavo sėkmė.

Kybartuose atidarytas gyvulių patikros postas atitinka aukščiausius veterinarijos reikalavimus. Jis – dar vienas liudijimas, kad Lietuva puikiai pasirengė pirmininkauti ES Tarybai.

Postas svarbus visai ES ir Euroazijos regionui. Be to, tai VMVT atliktas darbas, kuris tapo pavyzdžiu ir Balkanų, ir Kaukazo regionui. Jiems reikia mokytis iš lietuvių, kaip pasiekti tokį aukštą veterinarinės kontrolės lygį.

Pastaruoju metu yra gyvulių užkrečiamųjų ligų, kurių pavieniui nei Lietuvos VMVT, nei Rusijos, nei ES tarnybos neįveiktų. Ligos plinta, nepaisydamos sienų. Todėl visoms valstybėms reikia dirbti išvien, kad ligų sukeliamos pasekmės būtų kiek įmanoma mažesnės.“

Aleksejus Alekseenko, Rusijos Federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos vedėjo padėjėjas:

„Steigiant postą, sutapo įvairių valstybių – Rusijos ir ES šalių – verslo interesai.

Prekyba yra ekonomikos variklis. Bet tai ne tik prekių išstatymas lentynose, bet ir jų tranzitas. Užtat gyvulių patikros postas Kybartuose – ypač svarbus verslui objektas.

Paprasto biurokrato požiūriu posto statyba – tai idiotiškas projektas. Nes tai naujas, didžiulis darbas. Kam jį užsikrauti? VMVT vadovas nėra eilinis biurokratas. Jo tarnyba įveikė užduotį, kuri nutiesė naują prekybos kelią. Iš tokios VMVT -- ypač gerų specialistų komandos turi mokytis ir kitos valstybės".  

Postas – ypač modernus

Modernus pasienio veterinarijos postas Kybartuose – ypač svarbus strateginis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įgyvendintas projektas. Tai gyvūnų apžiūros punktas, atitinkantis visus Europos Sąjungos gyvūnų gerovės reikalavimus įrengtas. Įrengiant jį, buvo naudojamos Lietuvos biudžeto lėšos.

2013 m. balandžio 4-ąją naująsias Kybartų pasienio veterinarijos posto patalpas įvertino ES Komisijos Sveikatos ir Vartotojų generalinio direktorato Maisto ir veterinarijos tarnyba (FVO).

Tarnyba pripažino, kad patalpos yra įrengtos pagal visus ES reikalavimus ir yra tinkamos gyvūnų kontrolei.

Postas yra aprūpintas naujausia veterinarijos įranga, leidžiančia atlikti detalią gyvūnų apžiūrą, paimti mėginius gyvūnų užkrečiamosioms ligoms nustatyti. Prireikus, poste gyvūnai bus pagirdyti ir pašerti.

Kaliningardo srityje kasmet organizuojama tarptautinių varžybų, į kurias nugabenti žirgus iki šiol buvo sudėtinga. Dabar sportinių žirgų kelias kirs Kybartų pasienio veterinarijos postą.

Šiame poste bus tikrinami galvijai, kiaulės, avys, ožkos, kiti gyvūnai, tarp jų - ir cirko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.