„Apple“ sako, kad kalti ne jie, o JAV mokesčių sistema

Panašu, kad „Apple“ iš mokesčių slėpimo balos išlips sausa. Antradienį JAV senato nacionalinio saugumo ir vyriausybės reikalų komiteto posėdyje liudijęs įmonės vadovas Timas Cookas pateikė savo istorijos pusę ir nukreipė senatorių dėmesį į visos šalies mokesčių sistemos spragas.

T. Cookas senato posėdyje dėl „Apple“ mokesčių slėpimo buvo geros nuotaikos.<br>Reuters.
T. Cookas senato posėdyje dėl „Apple“ mokesčių slėpimo buvo geros nuotaikos.<br>Reuters.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

May 22, 2013, 5:12 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:07 AM

„Manau, svarbu, kad mes papasakotume savo istoriją. Norėčiau, jog žmonės ją išgirstų iš manęs“, – savo kalbą pradėjo T. Cookas.

Senatoriai tikėjosi pasiteisinimo, kodėl „Apple“ perkėlusi savo intelektinę nuosavybę į užjūrio dukterines įmonės išvengė JAV mokesčių už maždaug 74 milijardus dolerių pardavimų nuo 2009 iki 2012 metų.

Vietoje to T. Cookas, kaip tikras viešųjų ryšių meistras, sugebėjo išsukti situaciją, jei ne savo naudai, tai bent jau ne taip blogai, kaip tikėjosi daugelis „Apple“ kritikų.

Nors senatoriai iš pradžių ir paklausė kelių agresyvesnių klausimų, T. Cookas į juos atsakė švelniai, tačiau tvirtai, be to, dar pridėjo žiupsnelį meilikavimo – juokėsi iš jo tardytojų nevykusių juokelių ir visus kreipėsi „pone“.

Iš tikro, „Apple“ nebuvo pažeidusi jokių įstatymų, todėl ir teisintis T. Cookui nelabai buvo dėl ko. Jo manymu nebuvo „pažeista ir įstatymo dvasia“, kaip kaltinimus buvo apibūdinęs vienas iš komiteto narių.

Galų gale „Apple“ vadovas prisipažino, kad yra toks pat susirūpinęs dėl JAV mokesčių sistemos, kaip ir jį iškvietę senatoriai.

„Reformos mums reikia dabar“, – sakė T. Cookas.

Šių metų pradžioje JAV išgyveno „fiskalinį skardį“, kurio vienas sprendimų buvo padidėję mokesčiai kai kuriems, ypač turtingiems, gyventojams.

Po „Apple“ mokesčių skandalo JAV valdžios atstovai turėtų nepamiršti, kaip sunku bus savo piliečius įtikinti mokėti didesnius mokesčių, kai didžiosioms korporacijoms leidžiama juos mokėti mažesnius, arba visai nemokėti.

Šiuo metu JAV korporacijų pelno mokestis sudaro 35 proc., todėl daugelis jų kuria schemas, kaip savo pelnus perkelti į užjūrio įmones.

„Apple“ schema yra „geniali, tai – mokesčių slėpimo Auksinis Gralis“, taip ją apibūdino senatorius Carlas Levinas.

Naudojantis ja „Apple“ nereikia už JAV teritorijos gaunamų pajamų deklaruoti jokiai nacionalinei vyriausybei.

„Business Insider“ paskaičiavo, kad taip ji per dieną nesumoka maždaug 17 milijonų dolerių mokesčių.

Skaičiuojama, kad „Apple“ kapitalas už JAV ribų siekia 102 milijardus dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.