Gražiai dainuoji? Gali būti skolingas mokesčių inspekcijai

Jeigu vykdote individualią veiklą ir jūsų pajamos per metus viršija 155 tūkst. Lt, būtina užsiregistruoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtoju. Kitu atveju dėl nesumokėtų mokesčių sulauksite laiškų, o vėliau - ir skolų išieškotojų beldimų į duris.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

May 28, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:16 AM

Finansų ir apskaitos paslaugas teikiančios įmonės „Management information“ vadovė Vida Čiuberkienė pasakojo, kad dažniausiai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) patys to nežinodami skolingi būna sėkmingai individualią veiklą vykdantys aktoriai, atlikėjai, dainininkai.

Paklausta, kodėl šie žinomi žmonės nežino, kad reikia susimokėti PVM, ji atsakė: „Būti žinomam ir išmanyti PVM įstatymą - skirtingi dalykai.“

Jos manymu, didžiausia bėda ta, kad šie žmonės neseka savo pajamų lygio, o VMI jų neinformuoja iškart, kai galėtų tą padaryti.

Pasitaiko atvejų, kai žmogus turi sumokėti skolą už prieš dvejus metus nesumokėtus mokesčius, tada dar prisideda ir delspinigiai.

V. Čiuberkienė sakė, kad vidutinė skola dažnai siekia apie keliasdešimt tūkstančių litų.

„Tačiau esu skaičiusi, kad dainininkas Edmundas Kučinskas turėjo sumokėti 100 tūkst. Lt“, – prisiminė įmonės vadovė.

V. Čiuberkienės įmonė klientų, susiduriančių būtent su tokia situacija, turi tik kelis, tačiau, jos manymu, visoje Lietuvoje jų yra daugiau.

Nesusimoka ne todėl, kad slepia

Skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ atstovė Andželika Rusteikienė sakė, kad PVM skolininkams trūksta informacijos, dažnai jie versle dirba netiesiogiai. Meno profesijų atstovai neturi finansinio išsilavinimo ir nežino, kaip susitvarkyti savo pinigus.

„Aišku, nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia“, – pridūrė pašnekovė.

Susimokėti reikia, tačiau ji mano, kad netyčiniai skolininkai dėl savo charakterio ir darbo pobūdžio nelabai tvarko finansinę apskaitą.

„Jungtinėse Amerikos Valstijose arba Didžiojoje Britanijoje tokių problemų nėra, ten niekam nė klausimų nekiltų, ar metų pabaigoje reikia susimokėti visus mokesčius“, – Lietuvą su kitomis šalimis lygino A. Rusteikienė.

O pas mus visus mokesčius dažniausiai sumoka darbdavys, todėl kai kurie PVM mokėtojai net nesusimąsto, kad jie tai turi padaryti patys, nes dirba sau.

Skaidraus verslo skatintoja mano, kad skolininkai mokesčius pamiršta nepiktybiškai. „Niekas nenori būti blogiečiu, tiesiog apie tai net nesusimąstoma“, – paaiškino ji.

VMI sako apie mokesčius informuojanti gerai

VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė sako, kad jie naujiems mokesčių mokėtojams yra paruošę pakankamai informacinės medžiagos, kurioje yra daug naudingos informacijos apie mokesčius, mokesčių mokėtojų pareigas, teises ir atsakomybę.

Nežinantiems, kaip susimokėti PVM, ji siūlo paskaityti „Fizinio asmens atmintinę apie pridėtinės vertės mokestį“, „Ar reikia registruotis pridėtinės vertės mokesčio mokėtoju“ ir kitus šiai temai skirtus leidinius.

VMI atstovės teigimu, 10 ar 100 tūkst. siekiančios skolos gali susidaryti nesumokėjus deklaruoto mokesčio arba nedeklaravus PVM, kai buvo viršyta PVM riba. Apie skolas gyventojai informuojami raštu arba tiesiogiai.

Dėl garsenybių nemokamo PVM tarnautoja siūlo prisiminti 2009 metus, kai buvo įgyvendintas masinis PVM „nemokėtojų“ identifikavimas.

Tada VMI, išanalizavusi dainininkų ir kitų atlikėjų deklaracijas bei surinkusi visą informaciją apie jų gautas pajamas iš įvairių duomenų bazių, nustatė, kad didžioji dalis turėjusių mokėti PVM, to nedarė. Iš viso tuomet buvo išsiųsti laiškai 525 asmenims, 363 jų pateikė PVM deklaracijas ir deklaravo daugiau nei 4,5 mln. litų mokėtino PVM.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.