Lietuvos banko vadovui Seime – kaltinimai pinigų švaistymu

Per dvejus savo veiklos metus Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas jau koordinavo dviejų komercinių bankų - „Snoro“ ir Ūkio banko“ - uždarymo procedūras.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas tvirtino, kad nebijo jokio tyrimo.<br>R. Danisevičius
Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas tvirtino, kad nebijo jokio tyrimo.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 28, 2013, 2:58 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:29 AM

Bankų veiklos sustabdymas paveikė ne tik Lietuvos finansų rinką, bet ir dalies klientų pinigines. Daugybė ieškovų iki šiol laukia, kol atgaus „Snore“ įšaldytus pinigus.

Tuo tarpu vis labiau pučiasi pinigų suma, atitekusi bankroto administratoriui. Tai užkliuvo seimo nariui Algimantui Salamakinui.

„Snorui“ jau sumokėta 120 mln. litų greit išgirsime, kad turto nebėra ir jie (administratoriai – Red.) pasišalins iš Lietuvos. Kreipiausi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas tyrimas dėl pinigų iššvaistymo. Nežinau, kokios bus jo išvados, bet jus tai palies asmeniškai“, - antradienį Seime kalbėjo A. Salamakinas veiklos rezultatus pristačiusiam V. Vasiliauskui.

Pastarasis atšovė, jog tyrimo nebijo.

„Nebijau jokių ikiteisminių tyrimų. Esu įsitikinęs, kad kreditoriai tas išlaidas tikrino. Šiai dienai ten yra užšalę daugiau nei 1 mlrd. litų grynųjų pinigų, nekalbant apie paskolas. Ten tikrai yra pakankamai daug turto kreditoriams“, - atsakė V. Vasiliauskas.

A. Salamakino minėti 120 mln. Lt esą skirti ne bankroto administratoriui, o visoms „Snoro“ funkcijoms išlaikyti. Už šiuos pinigus mokėtos algos darbuotojams, išlaikyta infrastruktūra. Tarptautinis administratorius buvo pasirinktas dėl tarptautinės bankroto bylos specifikos. Kredito unijos: problemų dar yra Anot V. Vasiliausko, Lietuvos bankų sektorius pagaliau veikia taip, kaip turėtų, tačiau vis didesnį rūpestį kelia kredito unijos. „Unijų sektoriuje buvo nemažai įvykių ir anaiptol nedžiuginančių. Šiemet sustabdytos trys kredito unijos. Tenka apgailestauti, kad ir po šių veiksmų negalėčiau pasakyti, kad visi problemų židiniai yra pašalinti. Pernai pelningai dirbo 51 unija, o 26 dirbo nuostolingai – dalis jų tokioje situacijoje yra jau ne vienerius metus“, - rūpestį išreiškė V. Vasiliauskas.

Ant bankroto ribos balansuojančių unijų savininkai nenori prisiimti pakankamos atsakomybės, neskiria jų veiklai trūkstamų pinigų. Kai kurių unijų veikla susidomėjo ir teisėsauga. Atrodo, kad ši situacija greit nesikeis. „Šių metų pradžios rezultatai neleidžia tikėtis, kad pasikeis situacija. Pelningai veikė 40 unijų – jos uždirbo apie 3 mln. litų pelno. 35 dirbo nuostolingai. Jų nuostoliai buvo 15 milijonų litų. Bendras sistemos nuostolis – 12 mln. litų. Tai maždaug dvigubai daugiau, nei pernai metų pirmą ketvirtį“,- apibendrino V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas pabrėžė, jog jis tiki, kad kredito unijos yra reikalingos finansų sektoriuje, tačiau joms reikia griežtinti priežiūrą, kelti didesnius reikalavimus.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“! 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.