Didžiausios pinigų plovyklos byloje paminėta ir Lietuva

Daugiau nei 6 milijardai JAV dolerių (16,11 mlrd. litų). Tiek nusikalstamais būdais uždirbtų pinigų galėjo būti išplauta per sėkmingai veikusią pinigų pervedimo internetu sistemą „Liberty Reserve“. Tam galą padarė JAV teisėsauga. Didžiausia pinigų plovykla vadinamos sistemos veikloje kai kurie šaltiniai mini ir Lietuvos vardą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2013, 4:19 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:07 AM

Kaip veikė „Liberty Reserve“? Labai paprastai. Norint joje įsiregistruoti ir persiųsti pinigus, tereikėdavo nurodyti vardą, adresą ir gimimo datą. Žinoma, ir elektroninį paštą.

Sistemos kūrėjai gyrėsi, kad panaudojus daugiasluoksnį anonimiškumo filtrą, pinigų kilmės atsekti bus neįmanoma. Žinoma, už tokią paslaugą jie pasiimdavo nemenkus procentus.

„Liberty Reserve“ naudojosi viso pasaulio nusikaltėliai, čia siuntę savo pinigus, juos laikę ir plovę“, - paskelbė JAV valstybės prokuroras Preetas Bharara.

Skaičiai įspūdingi: šios sistemos naudotojų visame pasaulyje yra apie milijoną. Per metus įvykdoma apie 12 milijonų pinigų pervedimų, kurių vertė – daugiau nei 1,4 milijardo JAV dolerių. Anot P.Bhararos, nuo 2006-ųjų per „Liberty Reserve“ išplauta daugiau nei 6 mlrd. dolerių.

Kai kurie klientai savo slaptažodžius rinkdavosi net neslėpdami tikrojo veido. Maža to, pervesdami pinigus jie kartais nurodydavo ir šaltinius, iš kur jie gauti.

Į sistemą infiltruotas agentas atsidarė sąskaitą joje Joe Schwindlerio pavarde, o pervesdamas pinigus netgi užrašė: „Už kokainą“. Nepaisant to, viskas veikė kuo puikiausiai.

Susėmė visus vadovus

Pinigų plovyklos uždarymo operacija vyko įvairiose valstybėse. Kosta Rikos sostinėje San Chosėje pro gyvenamųjų namų komplekso „Las Terrazas“ vartus suvažiavo policijos automobiliai, o kol atvyko televizijos reporteriai, viskas jau buvo baigta.

Žiniasklaidai tik pranešta, kad pagrindinėje „Liberty Reserve“ būstinėje konfiskuota gausybė prabangos daiktų, tarp kurių – 2 „Rolls Royce“ ir vienas „Jaguar“ automobilis.

Tuo pačiu metu Madrido oro uoste suimtas iš Maroko į Kosta Riką susirengęs skristi vienas sistemos kūrėjų Arturas Budovskis, Niujorke – jo bendrininkas Vladimiras Kacas. Iš viso areštuota keletas įtariamųjų.

JAV tyrėjai nusikaltėliams skirtą „Liberty Reserve“ pavadino mafijos „Pay Pal“ (pastaroji atsiskaitymo internetu sistema yra visiškai legali ir viena populiariausių pasaulyje).

Beje, A. Budovskis ir V. Kacas 2006 metais Niujorke buvo nuteisti už panašius nusikaltimus, tačiau abu iškart spruko į Kosta Riką ir ten įkūrė „Liberty Reserve“. Anot teisėsaugininkų, nuo 2011 metų 39-erių A.Budovskis išvis gyveno lyg pogrindyje.

Tačiau būtent tai metais „Liberty Reserve“ pateko į teisėsaugininkų akiratį. Imta pasiklausyti telefonų, perimta tūkstančiai dokumentų.

Neseniai atskleidus tarptautinės gaujos, kuri iš bankomatų pavogė mažiausiai 45 milijonus JAV dolerių, veiklą pasirodė, kad gijos irgi veda prie „Liberty Reserve“.

Lietuva irgi paminėta

JAV teisėsaugininkai taip pat paskelbė užblokavę 45 sąskaitas 17 valstybių bankuose. „Spiegel.de“ pranešė, kad tarp jų yra ir Lietuva.

Nei Lietuvos Interpolo skyrius, nei Lietuvos bankas apie šią bylą nėra nieko girdėję.

Tiesa, kiti šaltiniai mini Latviją - juk šias valstybes daug kas painioja. Kaip ten bebūtų, mūsų šalies tinklapiuose dar galima rasti instrukcijų, kaip tapti „Liberty Reserve“ klientu, nors pati sistema jau nebeveikia.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.