Kinija nusitaikė į amerikiečių kiaules

Kinijos mėsos perdirbimo kompanija „Shuanghui International Holdings” paskelbė, kad įsigijo milžinišką kiaulininkystės kompleksą „Smithfield Foods”. Tai didžiausias Kinijos pirkinys JAV. Sandorio vertė siekia 4,7 mlrd. dolerių. Kiaulienos paklausa Kinijoje sparčiai didėja. Tai – ženklas, kad vidurinioji klasė gali vis daugiau pinigų išleisti maistui. Ir vietoj ryžių bei daržovių perka daugiau mėsos.

Dauguma kiaulių Kinijoje užauginama šeimos ūkiuose.
Dauguma kiaulių Kinijoje užauginama šeimos ūkiuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

May 30, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:56 AM

Silpni ūkiai

Pačioje Kinijoje kiaulininkystė yra brangi ūkio šaka. Dauguma kaulių yra užauginamos šeimos ūkiuose, kur darbo sąnaudos – didelės, o gamyba – nenaši.  Todėl daug kiaulienos kinai importuoja, daugumą - iš JAV.

Praėjusiais metais kiaulienos iš Amerikos į Kiniją nugabenta už 866 mln. dolerių (2,3 mlrd. litų), o tai 14 proc. viso JAV kiaulienos eksporto.

Vis dėlto Kinijos ir JAV įmonių sandoris pakurstė amerikiečių nerimą. Kadangi Kinija garsėja prastos maisto saugos skandalais, būgštaujama, kad „Shuanghui“ galiausiai eksportuos kiaulienos gaminius į JAV.

Prieš porą metų Kinijoje buvo kilęs skandalas, kai paaiškėjo, kad „Shuanghui“, gamindama produktus, naudojo klenduterolį, - maisto priedą, kuris JAV yra draudžiamas.

Apsirūpins pati?

Jungtinių Tautų Maisto ir agrokultūros organizacijos (angl. - Food and Agriculture Organization – FAO) duomenimis, maisto produktų kainų indeksas pasaulyje nuo 2000-ųjų iki 2012-ųjų šoktelėjo 2,3 karto.

„Maisto kainų pokyčiai – tai signalas apie galimą maisto saugumo krizę. Kai kurių šalių vyriausybės ją tapatina net su nacionaliniu saugumo klausimais, kaip kad energetinis saugumas ir kitais.

Tikėtina, kad šis „Shuanghui International Holdings” žingsnis taip pat gali būti vienas iš veiksmų, kurių pastaruoju metu griebiasi Kinija, vykdydama politinę užduotį - apsirūpinti maistu patiems“, - įžvalgomis pasidalino Lietuvoje keletą kiaulininkystės ūkių valdančios bendrovės „Saerimner” generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.