Už šiukšlių maišą pamiškėje – 1000 litų bauda

Už neteisėtai sumedžiotus žvėris ar sužvejotas žuvis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis brakonieriams įspyrė dešimt kartų padidinęs baudas ir pagrasinęs baudžiamąja atsakomybe. Dabar toks pat bizūnas yra parengtas ir gamtos teršėjams.

Pasiknaisiojus nelegaliose šiukšlių krūvose galima rasti ir šiukšlintojų paliktų įkalčių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasiknaisiojus nelegaliose šiukšlių krūvose galima rasti ir šiukšlintojų paliktų įkalčių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

May 31, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:42 AM

Aplinkos ministerija kerta iš peties. Dar sausį smogta brakonieriams, kai dešimt kartų padidėjo įkainiai už neteisėtai sumedžiotus žvėris.

Dabar atėjo laikas atkeršyti ir aplinkos teršėjams. Suderinęs su kitomis ministerijomis, V. Mazuronis jau pasirašė įsakymą, kuriuo iki dešimties kartų padidino baudas už aplinkai padarytą žalą.

Teks nustatyti teršėjus

Iki šiol įkainis už išmestas statybines medžiagas buvo 1000 litų, už padangas – 1300 litų, už kitas nepavojingas atliekas – 1800 litų, už šiukšlių prigrūstą maišelį nuo pirkinių – apie 100 litų.

„Sąvartynai, kurie atsiranda miške ar pamiškėse, įtartini. Vargu ar į juos šiukšles suveža tik sodininkų bendrijose gyvenantys žmonės.

Todėl šiuo metu svarbiausia teisės aktais įtvirtinti bausmės neišvengiamumo principą”, – sakė aplinkos ministras.

Jis įsitikinęs, kad išverstose šiukšlėse visada galima rasti nenuginčijamų įrodymų, kam jos priklauso. Todėl svarbu, kad teisininkai numatytų tvarką, kaip „apginkluoti” aplinkosaugos inspektorius.

„Aplinkosaugininkams reikia įduoti teisinių galimybių nustatyti teršėjus ir juos bausti. Šiuo metu, jeigu nepagavai piktavalio už rankos, nėra ko ir kaltinti”, – kalbėjo V. Mazuronis.

Rėžė iš peties

Anot ministro, iki šiol baudos už bet kur sumestas atliekas buvo simbolinės. Žmonės be baimės šiukšles vežė ir krovė pamiškėse ar nutempdavo giliau į mišką.

Nuo šiol atliekos bus skirstomos tik į dvi kategorijas – pavojingos ir nepavojingos.

Pagal naują įsakymą, įkainis už pavojingų atliekų išmetimą padidėjo iki 36 tūkst. litų (tris kartus), nepavojingų – iki 15 tūkst. litų (8–10 kartų). Už mažiausią taršą bauda padidėjo nuo 100 iki 1000–1500 litų.

Įkalčiai – visai šalia

Per akciją „Darom” surenkama vis mažiau šiukšlių, tad ar tokių renginių dar ilgai reikės?

Viešosios įstaigos „Mes darom” direktorius Karolis Sargūnas įsitikinęs, kad taip. Šiemet iš miškų buvo išvilkta apie 1000, pernai – 1500, užpernai – 5000, 2010aisiais – 12 tūkst. tonų šiukšlių.

„Kiekvienas šiukšlynas turi savo istoriją. V. Mazuronis pats matė, kokio dydžio sąvartynų yra miškuose.

Todėl dabar, kai už pamiškėje nubruktą šiukšlių maišą žmogus gaus 1000 litų baudos, gal greičiau sudarys sutartį su komunalininkais, kuriems per metus už šiukšlių išvežimą reikia sumokėti 120–200 litų”, – svarstė K. Sargūnas.

Pasak vieno akcijos „Darom” iniciatoriaus Vytauto Krasnicko, jam su bendradarbiais teko iškuopti vieną sąvartyną miške – viską perkrauti į kelis šimtus maišų.

Tarp šiukšlių buvo pilna įkalčių, liudijančių, kas veža atliekas į greta gyvenamųjų namų kvartalo esantį mišką.

„Perdavėme popierius savivaldybės atstovams. Galbūt tie žmonės jau gavo baudą. Vadinasi, ir be liudininkų gamtosaugos inspektoriai turi galimybių nustatyti, kas tie teršėjai”, – sakė V. Krasnickas.

Pasak K. Sargūno, dabar, kai baudos už toną pavojingų atliekų pasistiebė iki 36 tūkst. litų, o žmogus už kuklų šiukšlių maišą turės pakloti 1000 litų, galbūt bus mažiau ir tų, kurie važiuodami automobiliu pamiškėje sustoja vien tam, kad ten atsikratytų buitinių atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.