Vaikams – kupranugario lytinių organų vaizdais papuošti saldumynai

Ar pirktumėte savo vaikams saldumynų, kurių pakuotė pagražinta kupranugario lytiniais organais?

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

May 31, 2013, 2:54 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:19 AM

Tėvams klausimų nekyla, o štai tarnyboms – taip. Esą gyvūno organų pornografija ar siaubą keliančiu vaizdu nepavadinsi, todėl žinybos įsivelia į painiavą, kokius įstatymus ir kaip taikyti.

Panašu, kad į rankas vaikams gali patekti dar drastiškesnių vaizdų, nes, anot Maisto ir veterinarijos tarnybos, įstatymams paliekant spragų, dažniausiai daug kas priklauso nuo gamintojų geranoriškumo.

„Kupranugarių kiaušiniai“ – taip pavadinta vaikams skirta kramtomoji guma.

Kramtomosios gumos gamintojai ispanai vaizduotės, akivaizdu, nestokojo. Maži, apvalūs, lipnaus rausvo skysčio pripildyti saldumynai pavadinti „kupranugarių kiaušiniais“. O kad visiems būtų aišku, apie ką kalbama, ant pakuotės stambiai pavaizduoti kupranugario lytiniai organai.

Į Lietuvą ką tik įvežtais saldumynais jau prekiaujančios parduotuvės nesileidžia į kalbas, ar neprasilenkia su etika jų prekės.

Teigiama, kad „kupranugarių kiaušiniai“ didžiųjų tinklų lentynas turėtų pasiekti artimiausią savaitę. O atsakymą, pokštas tai ar vaikų akims netinkamas vaizdas, tarnyboms rasti nėra lengva.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba aiškina, kad pagal Lietuvos įstatymus stambiai pavaizduoti kupranugario lytiniai organai nėra vaikams žalinga informacija.

„Deja, pagal įstatymo kriterijus, tiek erotinio pobūdžio kriterijus, tiek kitus, kurie yra numatyti nepilnamečių apsaugos įstatyme, jokiam kriterijui nepatektų tokio turinio informacija, kuri yra ant pakuotės“,- „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Žurnalistų etikos inspektoriaus patarėjas Deividas Velkas.

Vaikams siūlomas kupranugario organų vaizdas gali būti pripažintas nebent nepadoria reklama. Tokiu atveju spręsti, ką daryti, turėtų Maisto ir veterinarijos tarnyba. Ši teisinasi, kad guma prekiaujama visoje Europos Sąjungoje, tad priversti saldaininius kupranugarius Lietuvoje padoriai apsirengti būtų sudėtinga.

„Kaip pavyzdys yra karvė, nupiešta ant šokolado. Lygiai tas pats: yra ir tešmuo, ir speniai, visas gyvūnas pateiktas, bet niekam nekilo (klausimas – Red.), nei Lietuvos gyventojams, nei vaikams, kodėl karvė yra pateikta“, - sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Aušra Išarienė.

Televizijos kalbinti tėvai išreiškė pasipiktinimą šiais saldainiais.

Tėvų pasipiktinimą saldainiai sukėlė ir Didžiojoje Britanijoje. Spaudoje tėvai saldainius vadina pasibaisėtinais. Tačiau gamintojų atstovas lengvai pasiteisina: „Užjaučiu tėvus, bet tai turėjo būti linksmas pokštas.“

Panašu, kad į Lietuvos rinką gali patekti dar sunkiau suprantamų pokštų nei kupranugario kiaušiniai. Tarnybos aiškina, kad įstatymai palieka spragų ir vietos interpretacijai, kokia informacija ar vaizdai yra žalingi vaikams. Ir esą daug kas priklauso tik nuo gamintojų geranoriškumo.

Saldainių platintojai su „Lietuvos ryto“ televizija bendrauti atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.