Telefonai neįveikė laikrodžių

Mobilusis telefonas jau gali pakeisti net ir kompiuterį, ką ir kalbėti apie laikrodį. Tačiau pastarųjų pardavėjai ir taisytojai su tuo nesutinka.

Prieš keliolika metų prasidėjusi mobiliųjų telefonų ir rankinių laikrodžių dvikova baigėsi paliaubomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prieš keliolika metų prasidėjusi mobiliųjų telefonų ir rankinių laikrodžių dvikova baigėsi paliaubomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jun 1, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:44 AM

„Lūžis buvo prieš 10–15 metų, kai mobiliojo ryšio bendrovės masiškai pradėjo nemokamai dalyti mobiliuosius telefonus. Tai pajutome ir mes”, – sakė laikrodžių prekybos įmonės „Nora” vadovas Aleksandras Niaunys.

Tuomet pardavimas susitraukė maždaug tris kartus. Tai buvo rimtas išbandymas.

Vis dėlto skeptikai, aiškinę, kad rankinių laikrodžių greitai vis neliks, kaip reikiant prašovė pro šalį.

Traukia emigrantus

„Dabar nebejuntame konkurencijos su mobiliaisiais telefonais. Juolab laikrodžiai perkami ne tik dėl tiesioginės pakirties, bet ir kaip stiliaus detalė”, – pasakojo A. Niaunys.

Vidutinė kaina, kuri mokama už laikrodį jo vadovaujamoje parduotuvėje, sukasi apie 200 litų.

Kad prekyba pasistiebtų, „Norai” teko persikelti ir į interneto platybes.

Nemažai pirkėjų elektroninėje parduotuvėje – lietuviai emigrantai. Ypač tokį būdą pirkti pamėgo Norvegijoje įsikūrę lietuviai.

„Gal pirkti norvegiškose parduotuvėse jie nedrįsta dėl kalbos. Taip pat tarp mūsų klientų nemažai yra latvių”, – sakė A. Niaunys.

Atneša brangių laikrodžių

Kad prieš dešimtmetį smarkiai traukėsi laikrodžių pardavimas, savo kailiu patyrė ir panevėžietis laikrodžių remontininkas Saulius Butnevičius.

Jau pensijos sulaukęs meistras aiškino, kad tuomet atsiradusią spragą netrukus užpildė senų laikrodžių mėgėjai.

„Į Lietuvą tuomet daug senų daiktų buvo privežta.

Mašinų turguje galima ir senų vokiškų laikrodžių nusipirkti, todėl žmonės atnešdavo juos taisyti”, – pasakojo meistras.

Prieš kurį laiką padaugėjo klientų, kurie atneša taisyti gana naujus laikrodžius.

„Anksčiau mes nė nežinojome, kad būna tokių brangių laikrodžių. Anksčiau atnešdavo taisyti 300 litų kainuojančius, o dabar pasitaiko ir už 15–16 tūkstančių”, – lygino S. Butnevičius.

Darbai – iki 2023-iųjų

Ketvirtą dešimtmetį skaičiuojančio laikrodžių remonto verslo šeimininkas Žygimantas Valenta nesutinka, kad ši rinka buvo kada nors susitraukusi.

„Mes neturime kolegų ir konkurentų. Pastarąjį dešimtmetį vis ilgėja mūsų klientų eilė. Turime registracijos knygą, kurioje darbai surašyti iki 2023 metų”, – sakė Ž. Valenta.

Savo eilės laukia antikvarinių laikrodžių savininkai ne tiktai iš Lietuvos, kaimyninių valstybių, bet ir iš Jungtinių Amerikos Valstijų ar Australijos. Kai kurie į registracijos knygą įrašyti remonto laukiantys laikrodžiai pagaminti prieš pusšimtį ar dar daugiau metų.

„Lietuvoje dar nesuvokiama, kas yra laikrodis.

Tai sudėtingiausias pasaulyje mikromechanikos kūrinys. Rankinio laikrodžio niekada nepakeis mobilusis telefonas ar kompiuteris.

Brangus laikrodis – tai ne tik įvaizdžio detalė, bet ir įrodymas, kad tam žmogui labai svarbus jo laikas. Tačiau tai suprantančių mūsų šalyje – vienetai”, – aiškino Ž. Valenta.

Pasak jo, Lietuvoje yra žmonių, kurie segi labai brangius laikrodžius, bet daugumai atrodo labai prabrangus ir tas, kuris kainuoja tūkstantį litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.