R. Bransonas: „Nepatariu švaistyti pinigų diplomams“

„Nemanau, kad reikia eiti į verslo mokyklas ir mokytis tapti verslininku. Mokslinis laipsnis gali tapti nebent atsarginiu variantu, kai niekaip nepavyksta sukurti savo verslo“, - sakė britų milijardierius, „Virgin“ įmonių grupės įkūrėjas seras Richardas Bransonas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jun 2, 2013, 6:34 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:01 AM

Sekmadienį verslininkas lankėsi Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusiame verslo lyderių forume „Forum One“, kur dalinosi savo sėkmės paslaptimis.

Susirinkusieji itin entuziastingai pasitiko svečią iš Didžiosios Britanijos. Visi atsistojo, plojo ir filmavo žymų verslininką savo išmaniaisiais įrenginiais.

Atėjęs ant scenos R. Bransonas pasidžiaugė gražiu miestu ir šiltu sutikimu.

Paliko mokyklą sulaukęs penkiolikos

Vedėjo paklaustas apie jaunystę ir savo verslo pradžią, R. Bransonas pasinėrė į atsiminimus.

„Kai aš buvau penkiolikmetis paauglys, pasaulyje vyko daug negerų, neteisingų dalykų. Tuo metu vyko karas. Nusprendžiau leisti žurnalą paaugliams, kuris atspindėtų mano nuomonę. Turėjau labai stengtis prasimanyti pinigų žurnalo leidybai“, - pasakojo R. Bransonas, penkiolikos metų palikęs mokyklą ir įsteigęs savo pirmą verslą.

Vyriškis tvirtino, kad niekada nenorėjo tapti verslininku ir stengėsi ne dėl pinigų – jie atsirado savaime, kaip žurnalo leidybos šalutinis produktas.

Tarsi savaime gimė ir oro linijos „Virgin“, R. Bransono imperijos šerdis.

„Bandžiau nuvykti iš Puerto Riko į Mergelių salas (angliškai - „Virgin islands“; iš ten kilęs ir įmonės pavadinimas) bet amerikietiška oro linijų įmonė pasakė, kad skrydis atšaukiamas. Man buvo 26 metai, manęs tose salose laukė nuostabi mergina ir aš norėjau su ja susitikti. Tad nusprendžiau pasisamdyti lėktuvą. Kadangi buvo ir daugiau ten vykti norėjusių žmonių, aš užrašiau ant didelio lapo - „Virgin Airlines“ ir pranešiau, kad už 29 dolerius skraidinu į Mergelių salas. Grįžęs nutariau įsteigti oro linijų bendrovę tokiu pavadinimu“, - pasakojo R. Bransonas.

Universiteto nelankęs verslininkas ir kitiems nepataria „švaistyti pinigų diplomams“.

„Nemanau, kad reikia eiti į verslo mokyklas ir mokytis tapti verslininku. Mokslinis laipsnis gali tapti nebent atsarginiu variantu, kai niekaip nepavyksta sukurti savo verslo – tuomet galima eiti dirbti paprasto, gerai apmokamo darbo“, - sakė R. Bransonas.  

Tad kažin kaip verslininkas vertino jam kiek vėliau suteiktą Kauno technologijų universiteto garbės daktaro laipsnį. 

„Palikau mokyklą penkiolikos ir staiga tapau daktaru“, - pokštavo R. Bransonas.  

Patarė Lietuvai tapti „žalia“

Kalbėdamas su renginio vedėju, kuris uždavinėjo R. Bransonui savo ir žiūrovų klausimus, verslininkas ne kartą pabrėžė užsispyrimo ir atkaklumo siekiant tikslo svarbą. 

„Jei neužsibrėši tikslų, žmonės jų niekada nepasieks. Žinoma, jiems gali nepavykti pasiekti ir užsibrėžtų tikslų, bet bent jau bandyti yra velniškai smagu. Manau, kad žmonija gali įveikti beveik visas savo bėdas.

Manau, kad dabar didžiausia problema yra pasaulinis atšilimas.

Mes turime įsteigę 25 mln. JAV dolerių prizą tam žmogui, kuris sugebės pateikti planą, kaip sustabdyti globalinę klimato kaitą. Galbūt to prizo niekas nelaimės, bet ne tai svarbiausia. Pasaulyje yra dešimtys tūkstančių mokslininkų ir inžinierių, kurie, išgirdę apie prizą, bent jau susimąstys apie šią problemą“, - kalbėjo R. Bransonas, dažnai pabrėžiantis savo ekologinį mąstymą.

Apie žaliąją energetiką verslininkas užsiminė ir kalbėdamas apie Lietuvą.

„Pamačiau Sovietų Sąjungos laikais statytas hidroelektrines. Tai labai įspūdinga. Jei jūs turėtumėte tikslą: „2020 metais neimportuosime jokio iškastinio kuro ir neišmesime į atmosferą anglies dvideginio“ ir pereitumėte prie saulės, vėjo energijos, tai sukurtų tūkstančius darbų, pakistų mokymosi sistema. Visi pinigai, kuriuos jūs dabar siunčiate į užsienį, liktų Lietuvoje. Jūs būtumėte puikus pavyzdys pasauliui. Tačiau tam reikia ryžto“, - kalbėjo britų verslininkas.   

Išmoko neskirti per daug dėmesio darbui

R. Bransonas mano, kad rūpestis gamta ir visuomene prisidėjo ir prie jo verslo sėkmės.

„Žmonės, kurie dirba paprastai įmonei , nebus tokie laimingi, kaip žmonės, kurie dirba įmonėje, sprendžiančioje visuomenės problemas. Jei gali vakare, sėdėdamas bare su draugais, tarti savo įmonės pavadinimą su pasididžiavimu, tai yra puiku ir labai padeda verslui. Gal ne iš karto, bet ilguoju laikotarpiu – tikrai“, - kalbėjo verslininkas.

Jo nuomone, turtingesnė ir laimingesnė visuomenė teigiamai veikia ir verslą. Tačiau kartais reikia išmokti elgtis priešingai – niekuo nesirūpinti pačiam.

„Išmokite perkelti atsakomybę. Raskite kažką, kas yra už jus geresnis kurioje nors srityje, ir paveskite jam tas pareigas. Leiskite jiems daryti savas klaidas ir pasiekimus, o patys atsitraukite ir žiūrėkite į didesnį paveikslą. Laimė, man pavyko tai daryti. Dėl to pavyko suderinti ir šeimyninį gyvenimą ir išlaikyti augantį verslą. Tai labai svarbu, bet to išmoksta labai nedaug lyderių. Jie bijo leisti kitiems atlikti savo užduotis. Jie bijo, kad kiti bus geresni už juos“, - patarė R. Bransonas.

Renginio pabaigoje ant scenos susirinko KTU ir kitų universitetų studentai, moksleiviai, savanoriavę renginio metu. Ką tik į KTU daktarus įšventintas R. Bransonas pokštavo, kad jie visi dabar priklauso tam pačiam universitetui ir prašė jį nufotografuoti su studentais.

Renginį užbaigė šeštadienį pranešimą skaitęs grupės „Scorpions“ gitaristas ir įkūrėjas Rudolfas Schenkeris, kuris užlipo ant scenos su gitara ir sudainavo improvizuotą dainą. 

* * *

Britų milijardierius, kompanijos „Virgin“ vadovas atvyko dalyvauti verslo lyderių renginyje „Forum One“, vykusiame Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Tarptautinės įžymybės turtas šiandien vertinamas 895 milijonais svarų sterlingų (3,6 mlrd. litų), o jo pavardė puikuojasi turtingiausių Didžiosios Britanijos žmonių sąraše. 

R. Bransonas, paklaustas, kokia yra jo sėkmės paslaptis, dažniausiai atsako, kad tai tiesiog troškimas mėgautis gyvenimu.

Itin paprastas ir šiltas – taip daugelis atsiliepė apie britų milijardierių, kurie su juo bendravo sekmadienį, jam atvykus į Lietuvą.

Savo paprastumą R. Bransonas demonstravo ir pageidavęs sėdėti priekinėje automobilio sėdynėje, o ne gale. Jo asistentė iš anksto vizito organizatorius perspėjo, kad jam nereikalingas limuzinas.

Vandenį R. Bransonas pageidavo gerti tik iš stiklinių, o ne plastikinių butelių. Vėliau jis paaiškino, kad jo nuomone, plastikiniai buteliai turėtų būti iš viso uždrausti, nes jie labai teršia aplinką.

Kaune verslininkas aplankė Kruonio hidroelektrinę, skrido oro balionu.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.