Nelaimė Bangladeše sukrėtė lenkų įmonės „Cropp“ pirkėjus

Gdansko bendrovei „Cropp“ tiekiami drabužiai buvo siuvami Bangladešo fabrike, kuris prieš kelias savaites sugriuvo ir tuomet žuvo 1127 žmonės. Tokia žinia sukėlė ant kojų Lenkijos visuomenę, rašo "Lietuvos rytas".

Lenkų įmonės „Cropp“ įvaizdį aptemdė sąsajos su tragedija Bangladeše.<br>R. Butrimas
Lenkų įmonės „Cropp“ įvaizdį aptemdė sąsajos su tragedija Bangladeše.<br>R. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:55 PM

Tragedija Bangladešo fabrike sukėlė ant kojų Vakarų Europą. Mat būtent šių šalių parduotuvėms itin prastomis sąlygomis Azijoje siuvami drabužiai.

Nuošalyje neliko ir Lenkija. Tiesa, dėl to pasistengė kaimyninės Čekijos žiniasklaida, atskleidusi, kad tragediją stebėję žurnalistai griuvėsiuose aptiko Gdansko įmonės etiketes.

Siūlė imtis boikoto

Kai kurie Varšuvos komentatoriai pradėjo siūlyti boikotuoti Gdansko įmonės gaminius ir pradėjo raginti, kad „Cropp“ savininkė kompanija LLP paviešintų, kur siuvami rūbai kitoms koncerno įmonėms.

LLP yra didžiausias rūbų koncernas Lenkijoje, 12 šalių pardavinėjantis drabužius su prekės ženklais „Cropp“, „Reserved“, „House“, „Mohito“, „Sinsay“.

Koncerno LLP vicedirektorius Dariuszas Pakla žurnalui „Newsweek“ pareiškė, kad sugriuvusiame Bangladešo fabrike „Rana Plaza“ nebuvo siuvami drabužiai su „Cropp“ ženklu.

Įmonė neva dar tiktai planavo tai daryti ir nusiuntė etikečių siuntą.

Nusiuntė tik etiketes?

D.Pakla teisinosi, kad LLP nepajėgia kontroliuoti darbo sąlygų Bangladeše, nes rūbų siuvimą užsako per agentą ir savo darbuotojų nesiunčia, bijodama ten vykstančių neramumų.

Tokį paaiškinimą sukritikavo organizacija „Clean Clothes Polska“, kovojanti už geresnes darbo sąlygas lengvosios pramonės sektoriuje.

Organizacija paragino internautus siųsti LLP vadovybei peticiją.

Joje reikalaujama paviešinti fabrikus, kuriuose LLP užsako savo gaminius, įsipareigoti gerinti darbo sąlygas ir jas kontroliuoti, prisidėti prie kompensacijų žuvusiųjų šeimoms.

Be to, LLP raginama prisidėti prie tarptautinių koncernų susitarimo, įpareigojančio didinti saugumą Bangladešo siuvimo fabrikuose.

Tokią sutartį po katastrofos, siekdama išvengti Vakarų pirkėjų boikoto, inicijavo Švedijos įmonė „H & M“, o ją jau pasirašė 31 koncernas. Tarp jų – „Zara“, „Benetton“, „Mango“, „C & A“, „Marks & Spencer“.

Daugiau niekas neprisipažino

Matydama didėjančią kritiką, LLP išplatino pareiškimą, kuriame pasižadėjo siekti prisidėti prie tarptautinių koncernų susitarimo.

Įmonės taip pat atskleidė, kad Bangladeše užsako 19 procentų savo gaminių, iš kurių su ženklu „Cropp“ – vos 0,6 procento.

Lenkijos žiniasklaida spėja, kad Bangladeše drabužius užsako ir kitos vietos įmonės, tačiau kol kas nė viena to neprisipažino.

Skurdūs atlyginimai

Dar prieš keletą metų dauguma tarptautinių koncernų drabužius užsakydavo Kinijoje, tačiau ten padidėjus atlyginimams užsakymus nukreipė į Bangladešą – vieną vargingiausių pasaulio valstybių.

Sugriuvusiame fabrike siuvėjos per mėnesį uždirbdavo ne daugiau kaip 39 JAV dolerius. Už džinsus bangladešiečiams mokėję po 3–4 JAV dolerius Vakarų koncernai juos pardavinėjo keliolika ar keliasdešimt kartų brangiau.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.