I. Laursas apie pirmąjį verslą: „Kartais buto nuomai pinigų užtekdavo“

Nepraėjo nė savaitė, kai į Lietuvą susirinkę verslo lyderiai ir milijonieriai mokė vietos verslininkus, kaip siekti savo karjeros aukštumų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jun 6, 2013, 7:51 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:43 PM

Tarp jų buvo ir lietuvis – sėkmingas verslininkas, „GetJar“ įkūrėjas, visuomenės veikėjas, o dabar dar ir knygos autorius – Ilja Laursas.

Į „Lietuvos ryto“ televizijos laidą „Lietuva tiesiogiai“ atvykęs I. Laursas tikino laidos vedėją Daivą Žeimytę, kad milijonierių patarimai vertingi ir kukliau gyvenantiems žmonėms – dažnai jiems trūksta tik įkvėpimo, kad žengtų pirmus žingsnius.

„Dažnai pamirštame, kad verslas yra bendravimas. Lietuva nėra išimtis. Forumai, konferencijos yra ta aplinka, per kurią susipažįsti su konkurentais, partneriais“, - kalbėjo laidos svečias.

Mokytis savarankiškai - būtina

Tačiau Kaune apsilankiusio milijardieriaus Richardo Bransono patarimo nešvaistyti pinigų aukštojo mokslo diplomams I. Laursas siūlė nevertinti tiesiogiai.

„Tokį teiginį laikau kraštutiniu, pertekliniu. Tačiau kad didžiąją dalį informacijos žmogus gauna ne iš mokyklos, tai visiška tiesa. Aplinka keičiasi taip greitai, kad mokslai nespėja prisitaikyti. Arba pats ieškai tau įdomios informacijos, arba būsi atsilikėlis rinkoje“, - pabrėžė verslininkas.

Dažnai apie biurokratines kliūtis kalbantis I. Laursas pasidžiaugė kiek didesniu valdžios dėmesiu verslininkams.

„Pastaruoju metu matau padidėjusį valdžios dėmesį verslui. Yra iniciatyvų, kurios palengvina verslo pradžią. Politikai šneka, kad remia inovacijas, startuolius, - kalbėjo verslininkas. - Tačiau [mokesčių sistemos] stabilumas turi daug daugiau reikšmės, nes kurdamas verslą tu orientuojiesi į ilgą laikotarpį – 10, 20, 30 metų. Pokyčiai atbaido daug galimų investuotojų.

Pavyzdžiui, Kinijoje yra blogos sąlygos, bet bent jau prognozuojamai blogos“.

Jauni žmonės nepradeda verslo, nes bijo kontrolės

Laidos vedėjos D. Žeimytės paklaustas, ką jis galvoja apie valdžios pastangas kovoti su šešėliu, verslininkas buvo griežtas.

„Valdžia turi garantuoti visiems vienodas sąlygas. Kai yra taisyklės, bet nėra mechanizmo, kaip visus priversti jomis vadovautis, tai būna blogiau nei anarchija. Nes sąžiningas žmogus nukenčia, sąžiningas verslininkas neturi pasirinkimo. Jau geriau anarchija, nes tada visi turėtume vienodas sąlygas“, - kalbėjo I. Laursas.

Kalbai pasisukus prie sąlygų, buvo pastebėta, kad Lietuvoje labai daug kontrolės ir varžymų, tad jauni, norintys verslą įkurti žmonės negali susidoroti su savo baime. Jiems atrodo, kad nepavyks įgyvendinti visų reikalavimų ir jų lauks baudos.

„Užsienyje yra taip, kad pirmus metus mokesčių inspektorius padeda, jis nebaudžia. Studentas, pradėjęs verslą, negali jame gaudytis, tai yra nesąmonė. Dažnai bendrauju su studentais, ir pirmoji priežastis, kodėl studentas nepradeda verslo, yra baimė“, - tvirtino I. Laursas.

Prisiminė jaunystę

Antroje laidos dalyje verslininkas atsakinėjo į portalo lrytas.lt lankytojų klausimus.

Vienas iš jų buvo apie verslininko pomėgį patarti, dalintis patirtimi su kitais. Skaitytojas klausė, ar tikrai tokio turtingo žmogaus patarimai gali būti geri – juk jis nesuvokia, ką reiškia nesudurti galo su galu.

„Pradėjau verslą būdamas studentu Vilniuje, kur nuomavosi kambarį už 300 litų per mėnesį ir jam uždirbdavau vakarais  mokydamas anglų kalbos. Esu vienas iš tų, kurie bandė tuos galus suvesti. Kartais užtekdavo už butą susimokėti, kartais tekdavo slėptis nuo šeimininko porą savaičių, kol gaudavau avansą“, - prisiminė I. Laursas.

Verslininkas pastebėjo, kad bandymai dažniau atneša sėkmę, nei nesėkmę ir paragino tiesiog drąsiau bandyti įgyvendinti savo idėjas.

Geriausio klausimo autorius Marius verslininko paklausė: „Į klausimą prašau atsakyti pridėjus ranką prie širdies... Ar teko kada nors nuslėpti bent kažkiek privalomų mokėti mokesčių, kad jūsų verslas pradėtų taip sėkmingai plėtotis?“

Šypsodamasis I. Laursas pridėjo ranką prie krūtinės ir atsakė, kad nuo pagundos jį apsaugojo partneriai.

„Man pasisekė, kad labai anksti su užsienio partneriais pradėjau verslą. Vakarų standartais jau tada bet koks „pilkas“ verslas nebuvo priimtinas. Galima sakyti, kad mums pasisekė, nes mes išvengėme tam tikros pagundos“, - sakė laidos svečias.

Knygą parašė per kelis mėnesius

Sveikiname konkurso laimėtoją Marių, kuris gaus I. Laurso knygą „Verslas naujai“ su autoriaus parašu. 

Pats I. Laursas teigė, kad į knygą sudėjo tokias žinias, kokių labiausiai trūksta Lietuvos pradedantiesiems verslininkams. 

„Dažnai dėstau universitetuose, perskaičiau virš šimto paskaitų ir žinau, ko žmonės klausia, kas jiems įdomu. Tai sudėjau į knygą ir parašiau. Visas procesas truko apie 5 mėnesius, iš jų trys buvo skirti vien rašymui“, - sakė laidos svečias.

Klausimo autorių Marių kviečiame parašyti adresu verslas@lrytas.lt ir susitarti dėl prizo atsiėmimo.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.