Palangoje užsimota apmokestinti televizorius

Būstą poilsiautojams nuomojančius palangiškius pribloškė Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATA) reikalavimas mokėti už kambariuose esančius televizorius.

Palangiškę E.Simanauskienę pribloškė reikalavimas mokėti už televizorius.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Palangiškę E.Simanauskienę pribloškė reikalavimas mokėti už televizorius.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jun 13, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:29 PM

AGATA atstovai, atvykę į palangiškių namus, grasina tūkstantinėmis baudomis ir reikalauja pasirašyti sutartis, pagal kurias kiekvienas nuomojamas kambarys mėnesiui apmokestinamas 2 litais.

Vanagupės gatvėje esančiame privačiame name 9 kambarius nuomojančiam Romui Sadauskui nepadėjo aiškinimai, kad šiuo metu poilsiautojai yra užėmę tik vieną kambarį, rašo "Lietuvos rytas".

Elektroniniu paštu palangiškiui atsiųstame AGATA siūlomame sutarties variante buvo nurodyta, kad už 9 kambarius jis per mėnesį privalo sumokėti 18 litų 75 centus. Sutartyje nurodytas terminas – 12 mėnesių.

„Vadinasi, man per metus atsiranda papildomas 225 litų mokestis. Bet aš kambarius nuomoju tik vasarą.

O ir vasaros mėnesiais visi 9 kambariai būna užimti vos keletą dienų. Pagaliau pas mane apsigyvena vasarą į svečius atvykstantys mano vaikai, giminaičiai. Tuomet dalis kambarių iš viso nenuomojami”, – piktinosi plangiškis.

Grasino antstoliais

Neseniai pas jį atvykę AGATA atstovai dar kartą ragino pasirašyti sutartį.

Išgirdę, kad dalis kambarių nebūna apgyvendinti didžiąją vasaros dalį, jie šeimininkui siūlė iš šių kambarių išnešti televizorius.

„Bet čia mano namas ir aš vienas sprendžiu, kokiuose kambariuose stovės televizorius”, – kalbėjo R.Sadauskas.

Supratę, kad palangiškis įkalbinėjimams nepasiduoda, AGATA atstovai ėmė grasinti policija ir antstoliais.

Moteris nusprendė nemokėti

Daugiau nei dešimt metų savo name poilsiautojus priimanti 66 metų Elvyra Simanauskienė teigė apie kambarių mokestį išgirdusi pirmą kartą.

Moteris spėja, kad internete pamatę, jog ji nuomojanti 5 kambarius, į palangiškės namus užėję du vyrai palangiškei įteikė AGATA sutartį, kurioje nurodyta, kad kas mėnesį ji turinti mokėti 10 litų 42 centus.

Priešingu atveju jai būsianti skirta didelė bauda. Vyrai teiravosi, ar visuose kambariuose yra televizoriai, ir vėl grasino ateisiantys su antstoliais ir juos suskaičiuosią.

Nekviestus svečius E.Simanauskienė išprašė, sakydama, kad turinti pagalvoti, tačiau pasitarusi su namiškiais nusprendė jokių papildomų mokesčių nemokėti: „Užteks to, kad valstybei moku už verslo liudijimą. Dar mokėti už televizorius neketinu.”

Namuose ieškojo direktorės

Apgyvendinimo paslaugų teikėjus vienijančios Palangos draugijos „Svetingas šeimininkas” pirmininkės Irenos Švanienės manymu, nuomojamus kambarius siekianti apmokestinti AGATA iš viso nesupranta, kad braunasi į privačius gyvenamuosius namus.

„Man paskambino į interneto puslapyje viešai nurodytą mobilųjį telefoną ir pradėjo teirautis direktorės.

Kai paaiškinau, kad čia privatus namas ir jokių direktorių nėra, pradėjo ieškoti savininko”, – pasakojo moteris, ant kurios gyvenamojo namo yra iškaba „Astos vila”.

Anot I.Švanienės, imti mokestį už privačiame name nuomojamame kambaryje esantį televizorių – visiškas absurdas.

„Tai mano gyvenamasis namas ir niekas man negali nurodinėti, kiek jame gali būti televizorių. Aš nenaudoju muzikos vilioti klientus. Prie jūros atvažiavę žmonės kambarius renkasi ne dėl televizoriaus, o dėl atstumo iki jūros ar miesto centro.

Apskritai poilsiautojai televizorių įsijungia tik norėdami pasižiūrėti žinias ar kokį filmą vakare”, – teigė I.Švanienė.

Kambarys – viešoji vieta?

Tačiau poilsiautojams kambarius nuomojančius nuosavų būstų savininkus apmokestinti siekiančios AGATA direktorė Agnė Masalskytė mano kitaip: „Net žinių transliacijos metu, nekalbant apie filmus, skamba muzika, kurios atlikėjams ar fonogramų gamintojams reikia mokėti.”

Tokį mokestį numato Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas, kuriame sakoma, kad mokėti privalo kiekvienas fizinis ar juridinis asmuo, savo verslo poreikiams naudojantis fonogramas ar jų kopijas viešosiose vietose.

A.Masalskytė įsitikinusi, kad privataus namo kambariai taip pat yra viešoji vieta, jei jie yra nuomojami: „Jei į jūsų namą gali ateiti bet kas ir išsinuomoti kambarį, jis prilygsta viešbučio kambariui.”

Jos teigimu, asmeniniam naudojimui namuose gali turėti nors ir 10 televizorių.

Bet jei yra įsigytas verslo liudijimas, namo savininkas yra verslininkas, oficialiai teikiantis tokias pat viešas paslaugas kaip ir viešbučiai, poilsio namai ar moteliai.

„Jei televizoriai šiame versle nėra svarbūs, tegu išneša juos iš kambarių ir bėdų nebus”, – teigė AGATA vadovė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.