Iraniečiai iš naujojo prezidento tikisi ekonomikos reformų

Penktadienį Irane vyksta prezidento rinkimai, tuo metu šalies ekonomikos būklė išlieka prasčiausia per dešimtmečius. Rinkėjai laukia sprendimų, kaip galima būtų išgelbėti Vakarų sankcijų nualintą valstybę, tačiau nei vienas iš kandidatų į prezidentus konkrečių pasiūlymų nepateikia.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Jun 14, 2013, 12:39 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:19 PM

Dėl Irano branduolinės programos susirūpinusių Vakarų valstybių paskelbtos sankcijos iš peties smogė nuo naftos eksporto priklausomai šaliai. Iraną kankina aukšta infliacija, didelis nedarbas ir neigiamas bendrojo vidaus produkto augimas.

Todėl ekonomikos klausimas renkant naująjį prezidentą yra labai svarbus. Nors Irane prezidento galios yra gana ribotos, valdžia sutelkta aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei rankose, rinkėjai savo balsus sveria būtent pagal kandidatų pažadus imtis veiksmų sprendžiant ekonomines problemas.

Bėda ta, kad nei konservatorių favoritas Saeedas Jalilis, nei reformistų pasirinkimas Hassanas Rouhanis be pažadų mažinti nedarbą ir suvaldyti infliaciją, nieko konkretaus nepasiūlo.

Jeigu naujasis Irano prezidentas ir išrinktas neras būdo, kaip pagerinti šalies gyventojų gyvenimo sąlygas, jam gali tekti taikstytis su Vakarų reikalavimais, idant jie atšauktų naftos prekybai taikomas sankcijas. Arba tapti dar labiau priklausomais nuo Kinijos, kuri jau dabar yra didžiausia iranietiškos naftos pirkėja.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.