Kontrabandinės cigaretės britams – iš lietuviškų parduotuvių

Britų pareigūnai pripažįsta pralaimintys kovą su cigarečių kontrabanda iš Lietuvos. Perpus pigesnių rūkalų su lietuviškomis ir baltarusiškomis banderolėmis galima įsigyti net vietos parduotuvėse.

Nemažai kontrabandinių rūkalų su Rytuose esančių valstybių banderolėmis konfiskuojama Lietuvoje, tačiau jie pasiekia net Didžiąją Britaniją.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Nemažai kontrabandinių rūkalų su Rytuose esančių valstybių banderolėmis konfiskuojama Lietuvoje, tačiau jie pasiekia net Didžiąją Britaniją.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jun 14, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:32 PM

Tokių parduotuvių savininkai dažnai būna lietuviai ir lenkai. BBC žurnalistams prireikė tik pusvalandžio įsigyti kontrabandinių cigarečių ir alkoholio lietuvių parduotuvėje Kente.

Lietuviška duona, dešra, alus, degtinė – gali įsigyti visko, ko širdis geidžia. Tačiau parduotuvę mielai lanko ne tik lietuviai ar lenkai, rašo „Lietuvos rytas”.

Lankosi ir britai

Čia užsuka ir britai, ir kitų šalių imigrantai. Tačiau kitataučiai čia retai žvalgosi silkės ar lietuviškos duonos.

Juos domina baltarusiškos ir lietuviškos cigaretės, čia kainuojančios perpus pigiau nei įprastoje parduotuvėje.

Britai pašiurpę: anksčiau kontrabandiniais rūkalais prekiauta tik internetu ar gatvėse iš po skverno, o dabar – net ir parduotuvėse.

Nusipirkti – juokų darbas

Žinoma, kontrabanda atgabenti rūkalai tokiose parduotuvėse parduodami nelegaliai, iš po prekystalio. Tai įrodė BBC žurnalistai, slapta kamera nufilmavę, kaip lengvai galima įsigyti šių rūkalų lietuviškose ir lenkiškose parduotuvėse.

Pardavėjai užteko pasilenkti po prekystaliu, ir žurnalisto rankose sušmėžavo cigaretės iš Lietuvos.

Britai teigia, kad čia įsigyti nelegaliai atgabentų rūkalų iš Lietuvos yra juokų darbas. Vieno tyrimo metu daugiau nei pusė vienoje populiariausių Kento gatvių rastų tuščių pakelių buvo su baltarusiškomis ir lietuviškomis banderolėmis.

Žurnalistai lankėsi trijose parduotuvėse. Reportaže buvo aiškiai matyti ir lietuviški alkoholiniai gėrimai, tačiau žurnalistas panoro įsigyti pigesnio kontrabandinio brendžio.

Butelis be jokių banderolių buvo lengvai parduotas apstulbusiam britui.

Oro uoste – tik smulkmė

Lietuva ir Latvija laikomos didžiausiomis rusiškų ir baltarusiškų rūkalų tranzito šalimis.

Britai neslepia, kad su augančia kontrabanda kovoti darosi vis sunkiau, nors griežtinama patikra pasienyje ir oro uostuose.

„Lietuvos ryto” žurnalistui ne kartą teko matyti, kaip iš Vilniaus į Vidurio Anglijos miestą Lidsą atskridę keleiviai buvo masiškai tikrinami, lagaminuose ieškoma cigarečių.

Gegužės 28 dieną britų muitininkai Lidso oro uoste sučiupo tris vyrus, atskridusius iš Vilniaus. Įtarimą sukėlė ypač išsipūtę jų drabužiai.

Specialiai pasiūtose liemenėse lietuviai slėpė beveik keturis tūkstančius cigarečių, o bagaže turėjo dar beveik 24 tūkst. cigarečių. Toks kiekis nustebino net ir daug ko mačiusius oro uosto muitininkus.

Tačiau tai tik smulkmė, palyginti su kontrabanda vilkikuose, mikroautobusuose ir lengvuosiuose automobiliuose.

Kovoti su kontrabanda beprasmiška?

2010–2015 metais kovai su cigarečių kontrabanda Didžiosios Britanijos valdžia skyrė 25 mln. svarų (100 mln. litų). Tačiau mokesčių ir muitų tarnybos neįvykdė užduočių.

Pavyzdžiui, 2010–2011 metais dėl cigarečių kontrabandos biudžetas negavo beveik 2 milijardų svarų pajamų.

Nacionalinė audito tarnyba neseniai paskelbė, kad anksčiau iškeltas tikslas – per ketverius metus surinkti papildomai 1,4 milijardo svarų – yra nepasiekiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?