Kauno tiekėjai neapsisprendžia, kas turi rūpintis karšto vandens skaitikliais

Kauniečiai stebisi – atvykę meistrai keičia tik šalto vandens skaitiklius, nors tuo pačiu metu būtų logiška pakeisti ir karšto vandens apskaitos prietaisus. Tačiau „Kauno vandenys“ ir „Kauno energija“ tebesiginčija, kas turėtų tai daryti.

Kauniečių būstuose meistrai keičia tik šalto vandens skaitiklius. Kas pakeis karšto vandens apskaitos prietaisus?<br>A.Karaliūno nuotr.
Kauniečių būstuose meistrai keičia tik šalto vandens skaitiklius. Kas pakeis karšto vandens apskaitos prietaisus?<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jun 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:32 PM

Gyventojams dėl meistrų apsilankymo dažnai tenka prašyti laisvadienio darbe, paruošti prieigą prie skaitiklių, todėl jiems tikrai nepatiktų, jeigu po kelių mėnesių tą patį reikėtų daryti dėl karšto vandens skaitiklių.

Tačiau jaudintis nereikėtų, mat daugumoje butų įrengti karšto vandens skaitikliai artimiausiu metu Kaune nebus keičiami. Tokios prievolės kratosi tiek vandens, tiek šilumos tiekėjai, rašo „Lietuvos ryto” priedas „Laikinoji sostinė”.

Kol karšto vandens skaitikliais niekas nesirūpina, prietaisai sensta, o jų rodmenys vis labiau klaidina.

Vykdo metrologų reikalavimus

„Keisti skaitiklius verčia teisės aktai ir jų vykdymą prižiūrintys metrologai“, – aiškino savivaldybės valdomos bendrovės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Linas Baltrėnas.

Šiemet iš viso numatyta pakeisti 77,4 tūkst. šalto vandens skaitiklių, iš jų butuose – 58,6 tūkst. Šiuo metu pakeista daugiau kaip 24 tūkst. skaitiklių. Atlikus metrologinę patikrą penktadalis jų dar būna tinkami naudoti.

Skaitikliai gyventojams keičiami nemokamai. Jeigu jie atsisako tai daryti arba nesudaro sąlygų meistrui per mėnesį patekti į butą, vandens sąnaudos skaičiuojamos pagal savivaldybės patvirtintą normą.

Šiuo metu ši norma vienam daugiabutyje gyvenančiam žmogui – 92 litrai šalto vandens per parą.

Rodo į šilumos tiekėjus

Pasak L. Baltrėno, šalto vandens skaitiklius metrologiškai patikrinti būtina kas ketverius metus, o 2013-ųjų pabaigoje jie visi turėtų atitikti reikalavimus.

Patikros terminą norima pailginti iki 6 metų. Karšto vandens skaitikliams liktų 4 metų patikros riba, nes jie gerokai greičiau susidėvi ir iškraipo rezultatus.

Ar nebūtų logiškiau tuo pačiu metu pakeisti ir karšto vandens skaitiklius?

„Šiais apskaitos prietaisais turėtų pasirūpinti karšto vandens tiekėjai“, – įsitikinęs „Kauno vandenų“ vadovas.

Tvarkosi tik savo ūkyje

Bendrovės „Kauno energija“ specialistai karšto vandens skaitiklius prižiūri tik tuose daugiabučiuose, kurių gyventojai šią įmonę pasirinko karšto vandens tiekėju.

Tokių namų Kaune yra apie 200 ir jie sudaro vos 5 proc. visų miesto daugiabučių.

Pasirinkti karšto vandens tiekėją įpareigojo 2009-aisiais priimtos Šilumos ūkio įstatymų pataisos, kurios ir sukėlė sumaištį Kaune.

Dauguma gyventojų tiekėjo išvis nepasirinko, tačiau užvertė įvairias institucijas skundais ir aktyviai reiškė nenorą naudotis „Kauno energijos“ paslaugomis. Kita vertus, jie ir toliau moka už paslaugą „Kauno energijai“.

„Karštas ir šaltas vanduo susitinka šilumokaityje. Niekas nepasikeitė, tačiau pasikeitė teisės aktai“, – aiškino „Kauno energijos“ atstovas Ūdrys Staselka.

Iš šios įmonės gaunamose sąskaitose žodžius „karštas vanduo“ pakeitė „vandens pašildymas“.

Energetikai nenusileis?

Ū. Staselka pripažino, kad šioje situacijoje trūksta aiškumo. Įstatymo pataisos buvo rengiamos Vilniaus pavyzdžiu, tačiau sostinėje jau nuo senų laikų buvo kiek kitokia situacija, todėl vilniečių patirtis netinka visiems kitiems miestams.

„Kauno energijos“ vadovybė tvirtai laikosi pozicijos, kad karšto vandens skaitiklius turėtų prižiūrėti vandens tiekėjai, kurie yra pasirašę su gyventojais sutartis dėl vandens tiekimo.

„Karštas vanduo taip pat yra vanduo“, – įsitikinęs „Kauno energijos“ atstovas Ū.Staselka.

Labiausiai šiuo atveju nukenčia kauniečiai, mat karšto vandens skaitiklių amžiaus vidurkis gerokai ilgesnis negu šalto, todėl ir jų rodmenų tikslumas kelia abejonių.

Pataria pasirinkti vandens tiekėją

Loreta Kimutytė, Kainų ir energetikos kontrolės komisijos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja

„Pasirinkus karšto vandens tiekėją, jam tenka prievolė vartotojų butuose įrengti apskaitos prietaisus, juos prižiūrėti ir už šią paslaugą imti savivaldybės nustatytą mokestį.

Kai iš šilumos tiekėjo perkamas atskiras produktas (šiluma karštam vandeniui ruošti), šilumos tiekėjas nėra įpareigotas statyti karšto vandens prietaisų. Už apskaitos prietaisų įrengimą ir priežiūrą yra atsakingas vartotojams atstovaujantis asmuo.

Šilumos ūkio įstatymas numato, kad daugiabučių gyventojai karšto vandens tiekėją ar apsirūpinimo juo būdą pasirenka balsų dauguma. Kol tokia procedūra neatlikta, karšto vandens tiekėjas yra šilumos tiekėjas.

Situacija Kaune yra išskirtinė, nes miesto gyventojai su bendrove „Kauno vandenys“ yra sudarę ne tik šalto, bet ir karštam vandeniui ruošti skirto vandens pirkimo-pardavimo sutartis.

Pagal valstybės institucijų 2009 metais pateiktus išaiškinimus, Šilumos ūkio įstatymo nuostata dėl karšto vandens tiekėjo pasirinkimo savaime nereiškia, kad netenka galios anksčiau pasirašytos vandens pirkimo-pardavimo sutartys.

Geriausia išeitis kauniečiams turbūt būtų pasirinkti karšto vandens tiekėją.“

205

Tiek tūkstančių šalto vandens skaitiklių yra įrengę „Kauno vandenys“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.