Atnaujinti daugiabučiai turės būti apsaugoti nuo gaisro

Užsikimšusios ventiliacijos angos, užkaltos atsarginės durys, greitai užsiliepsnojančiu izoprenu apmuštos sienos – viso to privalo nelikti atnaujintame daugiabutyje. Skaudžios pamokos Kaune ir Vilniuje, kai užsidegusiuose daugiabučiuose dėl netinkamos priešgaisrinės apsaugos žuvo žmonės, verčia stiprinti technologinę būsto atnaujinimo priežiūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-06-17 14:51, atnaujinta 2018-03-05 11:00

Tačiau už prevenciją prieš gaisrus turės susimokėti patys gyventojai, valstybės ir agentūros lėšų tam nenumatyta.

Ką daryti, kad atnaujinus namą jo nesunaikintų gaisras, pirmadienį spaudos konferencijoje pasakojo Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktoriaus pavaduotojas Algirdas Genevičius ir priešgaisrinės apsaugos ekspertai iš užsienio – Tarptautinės organizacijos „Fire Safe Europa“ generalinis direktorius Billas Duncanas bei Berlyno ugniagesių tarybos priešgaisrinės saugos vadovas Friederis Kircheris.

„Anksčiau būta daug nusiskundimų dėl nekokybiškų atnaujinimo darbų, netinkamų medžiagų. Dabar padidintas dėmesys bus skiriamas priešgaisrinės apsaugos kokybei. Neužtenka, kad būtų paklotos priešgaisrinės izoliacinės medžiagos. Bus prižiūrimas visas technologinis procesas: kaip gruntuojama, kokia ventiliacija įrengiama“, – teigė BETA direktoriaus pavaduotojas A. Genevičius.

Jis sakė, kad daugiabučio atnaujinimo darbus statybos inspektorius tikrins iš anksto nepranešęs ir laiko nesuderinęs – kad nebūtų korupcinių susitarimų.

A. Genevičius tvirtino, kad visi būsto atnaujinimo grandinės dalyviai – administratorius, statybos rangovas, techninis prižiūrėtojas – savo darbus turės apdrausti ir suteikti 2 metų garantiją.

BETA direktoriaus pavaduotojas paaiškino, kad svarbiausia atnaujinant daugiabutį – pakeisti arba išvalyti ventiliacijos angas, nes užkimštos šiukšlių jos lengvai užsiliepsnoja, ugnis staigiai išplinta po namą. Taip pat svarbu, kad būtų tvarkingi avariniai išėjimai, pastatytos priešgaisrinės kopėčios.

Už namo apsaugą nuo gaisro turės susimokėti patys daugiabučio gyventojai – šios dalies renovacijai kompensacijos nenumatytos. A. Genevičius teigė, kad apsauga nuo gaisrų nėra brangi, ji nesudarys didelės dalies būsto atnaujinimo sąmatos.

Apie patirtį atnaujinant Rytų Berlyno daugiabučius prieš 20 metų pasakojo ugniagesių tarybos priešgaisrinės saugos vadovas F. Kircheris. Jis tvirtino, kad namo priešgaisriniu saugumu būtina rūpintis ne tik po atnaujinimo, bet ir vykstant darbams.

„Dėl pačių gyventojų saugumo, atliekant remonto darbus gyventojai neturi būti namuose, juos reikia laikinai apgyvendinti kitur“, – būsto atnaujinimo patirtimi Vokietijoje dalijosi F. Kircheris.

A. Genevičius nuramino būstą atnaujinti ketinančius gyventojus: niekas jų neiškeldins, Lietuvos įstatymai tokios tvarkos nenumato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.