Nemėgstate palikti arbatpinigių? Kai kas siūlo juos uždrausti

„Dauguma lietuvių yra valstiečiai, kurie kartais nori pavaizduoti bajorus – išsikarpo kuponų ir eina į Čiliaką, nors kišenėse švilpia vėjai, o kai jau reikia palikti arbatpinigių, viskas ir paaiškėja“, - sako restoranų apžvalgų tinklaraščio „Laukinės žąsys“ autorius Andrius Užkalnis. 

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Jun 17, 2013, 4:16 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:55 AM

Arbatpinigiai - ne pati maloniausia tema lietuviams. Įprastus 10 proc. jie sukrapšto retai. Tačiau A. Užkalnis sako pastebėjęs teigiamų pokyčių - vis daugiau pasaulio pamačiusių lietuvių supranta, kad arbatpinigių reikia palikti daugiau. 

Dalinti arbatpinigių nepatinka ne tik lietuviams, britai taip pat prabilo, kad jiems tai džiaugsmo nesukelia, tik ne iš šykštumo, o dėl kitų priežasčių. BBC rašo, kad vienas Niujorko restoranas uždraudė arbatpinigius, taip norėdamas savo klientams nebekvaršinti galvos. 

Pragyvena iš arbatpinigių

Ar gali būti, kad ilgas arbatpinigių tradicijas ir sudėtingą jų davimo socialinį protokolą turinčios JAV nori atsisakyti šio dėkingumo gesto?

Populiarų tinklaraštį pavadinimu „Waiter Rant“ rašantis buvęs padavėjas Steve'as Dublanicas BBC papasakojo istoriją, kai antras jaunos porelės pasimatymas baigėsi apsižodžiavimu dėl per mažų arbatpinigių.

Kol vaikinas, apmokėjęs sąskaitą, buvo tualete, mergina padavėjo paklausė, kiek šis jam paliko arbatpinigių. Sužinojusi, kad jie siekė vos 8,5 proc. nuo visos sąskaitos, ji pareiškė daugiau niekada nenorinti jaunuolio matyti akyse.

Šis pavyzdys parodo, kokia svarbia amerikiečių gyvenimo dalimi yra tapę arbatpinigiai ir kiek daug prasmės jiems suteikiama.

Vienas britų turistas pasakojo, kad buvo išvytas iš restorano už tai, kad paliko „vos 10-15 proc.“ arbatpinigių. Padavėjas pinigus grąžino ir pareiškė, kad jis, kaip turistas, nesupranta, jog Niujorke įprasta palikti daugiau.

Galbūt, tokia ūmi padavėjo reakcija buvo perdėta, tačiau daugelis tikrai nesupranta, kokia svarbia jų atlyginimo dalimi yra arbatpinigiai. Vidutinė padavėjo alga JAV siekia maždaug 5,51 Lt per valandą,o arbatpinigiai ją turėtų pakelti iki maždaug 18,76 Lt per valandą.

S. Dublanicas, 7-erius metus gyvenęs Niujorke ir dirbęs padavėju, pasakojo, kad negavęs pakankamai arbatpinigių negalėdavo susimokėti nuomos.

„Tačiau, tiesa ta, kad gali dirbti sunkiai ir arbatpinigių negauti, arba gali nedaryti nieko ir jų gauti daug“, – teisingumo stoka savo darbe skundėsi buvęs padavėjas.

Ar arbatpinigiai – tinkama atsiskaitymo forma?

Arbatpinigių šalininkai sako, kad jie skatina darbuotojus labiau stengtis ir maloniau aptarnauti savo klientus. Taip padavėjai siekia kilstelėti paprastai gana mažą atlyginimą.

Kai kuriems žmonės palikti arbatpinigių patinka, nes tokia forma jiems priimtiniausia išreikšti savo dėkingumą.

Tačiau BBC kalbintas Cornello universiteto viešbučių administravimo mokyklos dėstytojas Michaelas Lynnas mano, kad arbatpinigiai daro daugiau žalos, nei duoda naudos, ir norėtų, kad jie išvis būtų panaikinti.

Jis galvoja, kad dauguma žmonių arbatos palieka dėl socialinio spaudimo, o ne todėl, kad patys norėtų, taigi taip skiriasi su pinigais, kuriuos iš tikro norėtų pasilikti.

Be to, M. Lynnas sakė tikintis, jog arbatpinigiai gali diskriminuoti, nes tyrimai parodė, kad juodaodžiams padavėjams jų paliekama mažiau, nei baltaodžiams.

Dar XX a. pradžioje Europoje buvo prasidėjęs judėjimas prieš arbatpinigius. Tada jo šalininkai sakė, kad tai kuria tarnų klasę, o britų rašytojas Williamas Rufusas Scottas rašė: „Arbatpinigiai yra aristokratinė idėja, tai pavyzdys, ko Europa dar neatsikratė“.

Arbatpinigių kritikai sako, kad jie žemina paslaugų sektoriaus darbuotojus, nes šie yra priversti jaustus tartum prašytų išmaldos.

A. Užkalnio manymu, arbatpinigiai yra tinkama atsiskaitymo už paslaugas forma, o visokiais išvedžiojimais apie tai, kodėl jų paliekame kavinėse, bet ne prekybos centruose siekiama pateisinti lietuvių godumą.

Nors jis sutinka, kad toks atsiskaitymo būdas gali sukelti tam tikrą diskriminavimą, pavyzdžiui, gražesnės padavėjos paprastai gauna daugiau arbatpinigių, A. Užkalnio teigimu, tai ne išimtis ar išskirtinė problema – gražiems žmonėms ir taip gyventi yra lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.