Lietuvišką mėsą graibsto ir namie, ir svetur

Nemažai mūsų šalies žmonių piestu stoja prieš kiaulidžių statybas, bet parduotuvėse vis tiek dairosi lietuviškos kiaulienos. Jautienos irgi nori savos, rašo „Lietuvos rytas“.

Dauguma pirkėjų pageidauja, kad parduotuvėse jiems būtų siūloma tiktai Lietuvoje užaugintų gyvulių mėsa.<br>V.Balkūno nuotr.
Dauguma pirkėjų pageidauja, kad parduotuvėse jiems būtų siūloma tiktai Lietuvoje užaugintų gyvulių mėsa.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jun 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:33 AM

Ūkininkų turguje jautienos geriau užsiprašyti iš vakaro. Mat šią mėsą pirkėjai netrunka išgraibstyti, už kilogramą kumpio paklodami apie 25–30 litų.

Turgavietėse akimirksniu išperkama ir veršiena, kurios kilogramas šiuo metu kainuoja apie 36 litus.

Parduotuvėse lietuviškos mėsos nestinga, tačiau užauginti tiek, kad pasiūla atitiktų paklausą, mūsų šalies ūkininkai neįstengia.

Nepaisant to, nemaža dalis lietuviškos kiaulienos ar kitokios mėsos pastaraisiais metais iškeliauja į užsienį.

Superka ir išgabena

„Nėra parduotuvėse mūsų užaugintų galvijų mėsos”, – sakė Kerkasių žemės ūkio bendrovės valdybos pirmininkas Ildefonsas Petkevičius.

Nors pagrindinė šios bendrovės veikla yra grūdininkystė, čia auginama ir mėsinių galvijų.

Pasak I.Petkevičiaus, juos nuperka skerdyklas turinčios mėsos perdirbimo įmonės – Krekenavos agrofirma ar „Utenos mėsa”. Už gyvo svorio kilogramą ūkininkams mokama po 7 litus.

„Skerdiena Lietuvoje neužsiguli. Įmonės eksportuoja jautieną ten, kur už ją mokama brangiau”, – sakė I.Petkevičius.

Pati bendrovė su užsieniečiais galvijais neprekiauja. Tam reikia didelių kiekių – tiek, kiek augintojai negali pasiūlyti.

Kiaulės atsiduria Lenkijoje

„Viskas pasaulyje maišosi. Jokių suvaržymų: prekės vežamos ten, kur jos geriau perkamos”, – pasakojo Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos prezidentas Valdemaras Sadaunykas.

Nors Lietuvoje kiaulių užauginama vos pusė tiek, kiek suvartojama, ir tos dažniausiai išgabenamos.

Šiuo metu kone 90 proc. mūsų ūkiuose užaugintų kiaulių patenka į Lenkijos skerdyklas.

Nors lenkai už jas kartais moka net ir pigiau nei supirkėjai Lietuvoje, bet atsiskaito iš karto, o ne po mėnesio ar poros, kaip įprasta mūsų šalyje.

„Mūsų mėsos perdirbimo įmonės viską nori eksportuoti – išgabenti ten, kur kainos palankesnės.

Tai – normali konkurencija”, – svarstė pašnekovas.

Negali patenkinti paklausos

Pasak „Norfos” atstovo Dariaus Ryliškio, per penkis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kiaulienos pardavimas išaugo apie 7 proc., jautienos – apie 2 proc.

„Savo parduotuvėse prekiaujame tiktai Lietuvos ūkiuose užaugintų gyvulių mėsa.

Esame sudarę ilgalaikę sutartį su viena iš mūsų šalies skerdyklų, todėl atvėsinta mėsa netrunka atsidurti ant prekystalių”, – pasakojo D.Ryliškis.

Tiek „Maxima”, tiek „Iki” prekybos sistemose lietuviška mėsa irgi užima didžiąją dalį vitrinų.

Tiesa, abu tinklai gabenasi jos iš užsienio tuomet, kai skelbia akcijas.

„Dauguma sveriamos mėsos mūsų parduotuvėse yra lietuviška. Jautienos, avienos, veršienos visai neimportuojame.

Kartais kiaulienos tenka atsivežti iš Lenkijos, Vokietijos, Olandijos, Danijos.

Lietuvos augintojai mums paprasčiausiai negali pasiūlyti jos tiek, kiek prireikia per akcijas”, – pasakojo „Maxima” atstovas Tomas Marcinkevičius.

Eksportas kasmet auga

Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2012-aisiais, atšaldytos galvijienos iš Lietuvos eksportuota kone 16 proc. daugiau, sušaldytos – 10 proc.

Per mėnesį Lietuvoje paskerdžiama apie 74 tūkst. kiaulių.

Šiemet balandį buvo paruošta 5,74 tūkst. tonų skerdienos – 14 proc. daugiau nei praėjusių metų balandį.

Lietuvoje parduota 2,79 tūkst. tonų, kita eksportuota. Lyginant šių metų kovo ir pernykščio kovo duomenis, kiaulienos eksportas padidėjo 2,2 karto.

Lietuvoje už skerdienos kilogramą supirkėjai šiuo metu vidutiniškai moka 6,8 lito, kitose šalyse – iki 7,2 lito.

Taikiklyje – Jungtinių Valstijų rinka

JAV ekspertai nusprendė, kad lietuviška mėsa yra tinkama eksportuoti už Atlanto.

Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas agentūrai BNS pasakojo, kad gauta JAV Žemės ūkio departamento Maisto saugos ir inspektavimo tarnybos (FSIS) ataskaita, kurioje nurodoma, kad Lietuvos mėsos kontrolės sistema atitinka Amerikos sistemą.

„Buvo pateikta oficiali ataskaita, oficialios pastabos ir pasiūlymai. Jie iš esmės yra smulkūs ir neturės jokios įtakos mėsos eksportui į JAV”, – sakė tarnybos atstovas.

JAV ekspertai vertins, kiek lietuviška produkcija galėtų užimti rinkos Amerikoje. Vėliau FSIS ataskaitą turės patvirtinti JAV Kongresas. Manoma, kad tai gali užtrukti iki pusės metų.

Lietuva šiuo metu stengiasi atverti ir Kinijos rinką – deramasi dėl mėsos ir pieno produktų eksporto. Tačiau dėl biurokratinių kliūčių Lietuvos atstovams jau keletą mėnesių nepavyksta nuvykti į Kiniją.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.