Aiški mokesčių reformos kaina, bet ne nauda valstybei

Finansų ministras Rimantas Šadžius įsitikinęs, kad darbo grupės ir Finansų ministerijos siūlomos mokesčių pataisos neišmuš dar vienos skylės Lietuvos biudžete.

Finansų ministras R. Šadžius įsitikinęs, kad darbo grupės ir Finansų ministerijos siūlomos mokesčių pataisos neišmuš dar vienos skylės Lietuvos biudžete.<br>V. Balkūnas
Finansų ministras R. Šadžius įsitikinęs, kad darbo grupės ir Finansų ministerijos siūlomos mokesčių pataisos neišmuš dar vienos skylės Lietuvos biudžete.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jun 25, 2013, 2:20 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:26 AM

Tačiau pagrįsti šio savo teiginio ministras negalėjo.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisomis siūloma neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) didinti šimtu litų – nuo 470 iki 570 litų bei apmokestinti dideles (viršijančias 10 tūkst. litų) palūkanas. 

Pasak R. Šadžiaus, padidinus NPD, maždaug 1 tūkst. litų uždirbančiam žmogui jis padidėtų 140 litų. 

Taip pat ketinama nustatyti 200 litų NPD už kiekvieną vaiką, taip siekiant paskatinti vaikus auginančias šeimas. 

Skirtingais apskaičiavimais, valstybei reformos pasiūlymų įgyvendinimas kainuotų nuo 150 iki 200 mln. litų.

Ministro teigimu, negautas pajamas ketinama kompensuoti, įgyvendinus kitas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas - apmokestinant dideles palūkanas, 15 proc. mokestį taikant ir dividendams bei vertybinių popierių pardavimo pajamoms. 

R. Šadžius tvirtino, kad priėmus pataisas, alaus butelis pabrangtų 3 centais, pusė litro vyno ar sidro - 16 centų, o degtinės - 11 centų.  Pasak jo, akcizų didinimas leistų į biudžetą papildomai surinkti apie 50 mln. litų. 

Taip pat apie 50 mln. R. Šadžius tikisi surinkti iš naujojo palūkanų mokesčio, tačiau pats pripažino, kad kol kas labai sunku tai apskaičiuoti.

„Neturime patikimų duomenų. Įvertinome pajamas 50 mln. litų, tačiau aš manau, kad pajamos iš šio šaltinio bus gerokai didesnės. Įvedus apmokestinimą, ir dėl pajamų administravimo atsiras aiškumo. Be to, pasaulyje atrodome keistokai, visos pasaulio valstybės tokį (Turtingų žmonių. - Red.) apmokestinimą turi“, - Seime antradienį kalbėjo R. Šadžius.

Nori parodyti, kad turčiams tenka mokėti mokesčius

Anot finansų ministro, palūkanų mokestis padės įvesti daugiau teisingumo į valstybės mokesčių sistemą.

„Įvedant daugiau sąžiningumo į mokesčių sistemą, daugiau teisingumo, paskatiname daugiau žmonių susimąstyti, kad mokesčiai yra naudingas dalykas ir prie jų galima prisidėti.

Pietų Europos šalys aiškiai susiduria su šia problema. Jie klausia, kodėl mokesčiai lupami nuo vienų, o ne nuo kitų.

Man atrodo, kad tai (Palūkanų mokestis. - Red.) galėtų būti tas stimulas žmonėms, kurie sakytų, kad „žiūrėk, apmokestino tą turčių, kuris naudojosi ta lengvata, gal ir man nustoti imti pinigus vokelyje“, - svarstė R. Šadžius.

Anot jo, anksčiau dalis akcininkų naudojosi tuo, kad įmonės dividendai yra apmokestinami, o palūkanos – ne. Dėl to jie savo įmonei paskolindavo pinigų, ir atsiimdavo neproporcingai dideles palūkanas.

Seimas nutarė pateikti pasiūlytas pataisas Biudžeto ir finansų komitetui, kur jos bus svarstomos skubos tvarka.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.