Draudimo išmoka po kelių eismo įvykio

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šalyje kasmet įvyksta apie 3 tūkst. kelių eismo įvykių. Nors šis eismo įvykių skaičius yra truputį mažesnis, palyginti su ankstesniais laikais, galima teigti, kad gyventojai dažnai susiduria su draudimo išmokos išmokėjimo įvykus kelių eismo įvykiui klausimu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-02 11:39, atnaujinta 2018-03-05 00:35

Atsižvelgiant į tai, šiame straipsnyje aptariami keli su draudimo išmokos išmokėjimu (pagal Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymą) susiję aspektai, kuriuos, manome, pravartu žinoti kiekvienam asmeniui, siekiančiam gauti draudimo išmoką.

Nukentėjęs dėl kelių eismo įvykio asmuo (toliau – nukentėjęs asmuo), norėdamas gauti draudimo išmoką iš draudiko, apdraudusio atsakingo už žalą asmens (toliau – kaltininkas) civilinę atsakomybę, (toliau – atsakingas draudikas), privalo per 3 darbo dienas po eismo įvykio dienos raštu pranešti apie eismo įvykį atsakingam draudikui. Tačiau, jeigu pranešti apie eismo įvykį minėtu terminu nukentėjęs asmuo negali dėl svarbių priežasčių (pavyzdžiui, dėl patirtų sunkių sužalojimų), tai leidžiama padaryti ir vėliau (išnykus svarbioms priežastims).

Taip pat nukentėjęs asmuo privalo:

1. Pateikti atsakingam draudikui pretenziją dėl padarytos žalos.

2. Pateikti eismo įvykio dalyvių pasirašytą deklaraciją, jei į eismo įvykio vietą nebuvo kviesta policija.

Jeigu įvykus eismo įvykiui nė vienas eismo įvykio dalyvis neturėjo eismo įvykio deklaracijos, eismo įvykio aplinkybės gali būti aprašomos ir eismo įvykio schema nubraižoma ant švaraus popieriaus lapo, kuriame nurodomi eismo įvykio dalyviai, transporto priemonės, eismo įvykio liudininkai, pateikiama informacija ir eismo įvykio aplinkybės patvirtinamos eismo įvykio dalyvių parašais. Tokiu atveju atsakingam draudikui  vietoj eismo įvykio deklaracijos pateikiamas šis dokumentas.

3. Pateikti atsakingam draudikui informaciją ir turimus dokumentus apie kaltininką, eismo įvykio aplinkybes ir dokumentus, įrodančius per eismo įvykį padarytos žalos faktą.

4. Leisti atsakingam draudikui susipažinti su dokumentais, galinčiais patvirtinti padarytos žalos aplinkybes, faktą ir dydį.

Kalbant apie pretenzijos pateikimo terminą, būtina turėti galvoje, kad atsakingas draudikas moka draudimo išmoką, jeigu pretenzija dėl padarytos žalos pareikšta per vienus metus nuo žalos atsiradimo dienos arba per vienus metus nuo dienos, kurią nukentėjęs asmuo sužinojo ar turėjo sužinoti apie padarytą žalą, bet ne vėliau kaip per 4 metus nuo eismo įvykio dienos (Lietuvos Respublikos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo (toliau – Įstatymas) 16 str. 4 d.).

Jeigu per eismo įvykį buvo apgadintas automobilis (ar kitas turtas), nukentėjęs asmuo privalo išsaugoti tą automobilį (ar kitą turtą) tokį, koks jis buvo po eismo įvykio (t. y. negali jo remontuoti, ardyti ir kt.), iki kol jį apžiūrės atsakingas draudikas.

Apžiūrėti sugadintą turtą (siekiant nustatyti turtui padarytos žalos dydį) atsakingas draudikas privalo nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo nukentėjusio asmens rašytinio pranešimo apie eismo įvykį gavimo. Jeigu per minėtą terminą atsakingas draudikas neatvyksta apžiūrėti apgadinto turto, tuomet nukentėjęs asmuo turi teisę pasamdyti turto vertintoją, kad šis nustatytų padarytos žalos dydį, bei pareikalauti, kad atsakingas draudikas atlygintų protingumo kriterijus atitinkančias išlaidas, kurias nukentėjęs asmuo patyrė samdydamas turto vertintoją.

Kalbant apie draudimo išmokos išmokėjimo terminus, šiuo aspektu Įstatymas įtvirtina taisyklę, kad atsakingas draudikas draudimo išmoką privalo išmokėti per 30 dienų nuo pretenzijos pateikimo dienos. Tačiau ši taisyklė turi išimčių.

Įstatymas numato, kad jeigu per šį terminą neįmanoma ištirti aplinkybių, būtinų draudžiamojo įvykio faktui ar žalos dydžiui nustatyti, išmoka mokama per 14 dienų, skaičiuojant nuo dienos, kai šias aplinkybes būtų įmanoma baigti tirti dedant reikiamas pastangas, tačiau ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo pretenzijos pateikimo dienos (išskyrus atvejus, kai žalos atlyginimo nustatymas priklauso nuo sprendimo baudžiamojoje, administracinėje ar civilinėje byloje). Tuo atveju, jeigu išmoka mokama priėmus sprendimą baudžiamojoje, administracinėje ar civilinėje byloje, ji turi būti sumokama per 14 dienų nuo įsiteisėjusio sprendimo, nuosprendžio ar nutarimo gavimo dienos.

Jeigu atsakingas draudikas pažeidžia anksčiau nurodytus draudimo išmokos išmokėjimo terminus, nukentėjęs asmuo turi teisę reikalauti iš atsakingo draudiko 0,04 proc. dydžio delspinigių už kiekvieną pavėluotą dieną nuo sumos, kurią sumokėti praleistas terminas (Įstatymo 19 str. 4 d.).

Atsakingas draudikas nukentėjusiam asmeniui moka tik įrodymais pagrįstos per eismo įvykį padarytos žalos dydžio išmoką, neviršijančią Įstatyme nustatytų draudimo sumų.

Šiuo metu draudimo suma dėl vieno eismo įvykio Lietuvos teritorijoje, nepaisant to, kiek yra nukentėjusių trečiųjų asmenų sudaro 5 mln. eurų dėl žalos asmeniui (tarp jų 5 tūkst. eurų dėl neturtinės žalos) ir 1mln. eurų dėl žalos turtui. Tačiau, jeigu išmokėjus draudimo išmoką atlyginama ne visa nukentėjusiam asmeniui padaryta žala dėl to, kad žala viršija minėtas draudimo sumas, nukentėjęs asmuo turi teisę kreiptis į kaltininką, kad jis atlygintų likusią žalos dalį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.